Ο ΚΟΤ παρουσίασε σχέδιο δράσης για ποδηλατικό τουρισμό

Η δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδίου δράσης του ΚΟΤ για την προσέλκυση ποδηλατικού τουρισμού, ανέφερε η Διευθύντρια Τουρισμού του ΚΟΤ Αννίτα Δημητριάδου, μιλώντας σε ημερίδα στη Λεμεσό, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έργου "Συμπλήρωση και ανάδειξη θεματικών διαδρομών", όπου παρουσιάστηκε η 2η φάση δημιουργίας ποδηλατικών διαδρομών και η 7η διαδρομή των Δρόμων του Kρασιού.

Υπενθυμίζοντας πως το έργο, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  2007 – 2013, η κ. Δημητριάδου ανέφερε πως η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται μέσα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και Προγράμματα βοηθά στην υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής τουρισμού, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη της υπαίθρου, στην άμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας  της Κύπρου ως προορισμού.

"Τα έργα αυτά διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη δικτύωση και την ανάπτυξη συνεργειών που εξυπηρετούν ταυτόχρονα τις επιδιώξεις των επιχειρήσεων, των τοπικών Αρχών και άλλων φορέων", είπε και σημείωσε πως οι διαδρομές αυτές αναμένεται να εμπλουτίσουν και να προσθέσουν αξία στο τουριστικό μας προϊόν.

Η Διευθύντρια Τουρισμού του ΚΟΤ είπε πως το έργο περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση της ποδηλατικής διαδρομής που ενώνει τη Λεμεσό με το ποδηλατικό δίκτυο Τροόδους  και την 7η διαδρομή του κρασιού και συγκεκριμένα, οι δράσεις αφορούσαν στο σχεδιασμό και στη σηματοδότηση των διαδρομών, την παραγωγή έντυπου υλικού προβολής των διαδρομών σε διάφορες γλώσσες και εκδηλώσεων προβολής του έργου.

Η 2η φάση του σηματοδοτημένου δικτύου ποδηλατικών διαδρομών, μήκους 69 περίπου χιλιομέτρων, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό που αφορά στη δημιουργία ποδηλατικού δικτύου στην Κύπρο. Η διαδρομή 2 διέρχεται από 8 κοινότητες και ενώνει την αστική περιοχή Λεμεσού με αφετηρία τη Μαρίνα Λεμεσού, με τις διαδρομές Τροόδους στις Πάνω Πλάτρες.

Το έργο αποτελεί συνέχεια της 1ης φάσης του δικτύου το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον ΚΟΤ, τις ποδηλατικές διαδρομές Τροόδους που καλύπτουν 57 χιλιόμετρα και οι οποίες επίσης συγχρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια .

Αναφερόμενη στην 7η Διαδρομή των Δρόμων του κρασιού, η οποία βρίσκεται στην ορεινή περιοχή Λάρνακας και Λευκωσίας και διέρχεται από 10 κοινότητες και τρία οινοποιεία, η Αννίτα Δημητριάδου είπε πως αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές προϊόν με πολυδιάστατο χαρακτήρα, που συνδέεται άμεσα με τον αγροτουρισμό, τον πολιτιστικό, οινολογικό και γαστρονομικό τουρισμό.

Σημείωσε δε πως, τόσο οι Κύπριοι, όσο και οι ξένοι επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το πολυδιάστατο προϊόν που προσφέρουν οι δρόμοι του κρασιού, το Νοέμβριο, ο οποίος αφιερώνεται στο κυπριακό κρασί. Οι εκδηλώσεις του "Μήνα του Κρασιού", που εντάσσονται στις δράσεις προβολής  του έργου, ξεκινούν στις 11 Νοεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 28 Νοεμβρίου και περιλαμβάνουν οργανωμένες εκδρομές στους δρόμους του κρασιού, σεμινάρια για επαγγελματίες, γευστολογήσεις κρασιών κ.α.

Σημαντική κρίνεται, συμπλήρωσε η κ. Δημητριάδου, η συμβολή των δυο θεματικών διαδρομών για τον αγροτουρισμό και όπως υπέδειξε και στις δύο διαδρομές λειτουργούν αγροτουριστικά καταλύματα που προσφέρουν σύγχρονες ανέσεις τα οποία οι ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες μπορούν να αξιοποιήσουν.

Καταλήγοντας, η Διευθύντρια Τουρισμού του ΚΟΤ τόνισε πως η προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πηγών χρηματοδότησης είναι συνεχής και πως ο Οργανισμός παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιδιώκει τόσο τη δική του έγκαιρη ενημέρωση όσο και των τουριστικών του εταίρων.

"Σε ό,τι αφορά την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 ο ΚΟΤ αξιολογεί τις ευκαιρίες που διανοίγονται για τον τουρισμό, για υποβολή προτάσεων οι οποίες επικεντρώνονται στην οργάνωση και προβολή αειφόρων διασυνοριακών προϊόντων και διαδρομών που συντείνουν στην ανάδειξη και αποτελεσματικότερη προβολή των ειδικών προϊόντων και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου", συμπλήρωσε.

Δειτε Επισης

Κωνσταντίνος Ηροδότου: Οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου μέσω του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Minthis: Το κορυφαίο lifestyle θέρετρο της Κύπρου και προορισμός απόδρασης για κάθε περίσταση
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην επαρχία Πάφου... Μισά-μισά διαμερίσματα και σπίτια ή επαύλεις
Emirates: Βραβείο «Best Inflight Entertainment Award» στα Airline Excellence Awards 2024
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις