Ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών, ο παγκόσμιος στόχος του τουρισμού

«Τουρισμός και Ανάπτυξη Τοπικών Κοινωνιών» το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού και εστιάζεται στην προσπάθεια του τουρισμού να φέρει κοντά τους ανθρώπους και να τους παρέχει τις δεξιότητες για να επιτύχουν την αλλαγή στις τοπικές τους κοινότητες, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, o Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: "το φετινό σύνθημα “Tourism and Community Development ” αναδεικνύει τη σημασία του τουριστικού τομέα σε σχέση με την πρόοδο στις τοπικές κοινωνίες. Τονίζει δηλαδή το πως ο τουρισμός μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές και πρόοδο στις τοπικές κοινωνίες. Το φετινό θέμα φέρνει επίσης στο προσκήνιο τις δυνατότητες που έχει ο τουρισμός για την προώθηση νέων κοινωνικό-οικονομικών ευκαιριών και καλύτερης ζωής για τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ενώ υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που έχει η συμμετοχή της κοινότητας στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης".

Ο ΚΟΤ σημειώνει ότι "ο τουρισμός αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο που εμπλέκει πολλούς τομείς της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας. Η ανάπτυξη του, τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν ραγδαία ανά το παγκόσμιο, ενώ, στην Κύπρο, από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ο τουρισμός ακολούθησε μια εντυπωσιακή πορεία.  Για τον τόπο μας, ισχυρή τουριστική οικονομία ισούται με σημαντικά εισοδήματα για το κράτος, ευκαιρίες για  απασχόληση και τροφοδότηση της ανάπτυξης. Σε τοπικό επίπεδο, τουριστική ανάπτυξη σημαίνει ευκαιρίες για αξιοποίηση των συγκριτικών  πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, για νέα έργα υποδομής, για επενδύσεις, για θέσεις απασχόλησης του τοπικού πληθυσμού και για εισροή σημαντικών κεφαλαίων στην περιοχή".  

Βεβαίως, επισημαίνει ο ΚΟΤ, "δεν μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει ότι πέραν από τα μεγάλα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, η τουριστική ανάπτυξη μπορεί επίσης να φέρει επιβάρυνση στο περιβάλλον, μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής των κατοίκων και άλλες ανεπιθύμητες επιδράσεις. Η μεγάλη πρόκληση λοιπόν είναι η άντληση των τεραστίων οφελών που η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να επιφέρει, περιορίζοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις αρνητικές συνέπειες. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι στρατηγικοί στόχοι του ΚΟΤ: Τουριστική ανάπτυξη προς όφελος της οικονομίας και του λαού μας σε πλαίσια όμως αειφορίας και ορθολογισμού".

Με την ευκαιρία λοιπόν της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού επιθυμεί να υπογραμμίσει ξανά τη μεγάλη σημασία του τουρισμού για τον τόπο μας και τις τοπικές κοινωνίες του, ιδιαίτερα κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε και να τονίσει, σε κάθε συμπολίτη μας, ότι ο τουριστικός τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας. "Πολλά μπορούν να γίνουν από τον κάθε ένα από μας. Απλά παραδείγματα αποτελούν τα θέματα καθαριότητας και σεβασμού του περιβάλλοντος και επίδειξης της πατροπαράδοτης κυπριακής φιλοξενίας προς τους επισκέπτες μας", σημειώνει.

Τέλος ο ΚΟΤ για να αναδείξει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις, ενώ επιθυμεί να συγχαρεί τις τοπικές αρχές, τις Εταιρίες Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής και όλους τους άλλους φορείς που με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας τουρισμού διοργανώνουν εκδηλώσεις και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. 

Όπως σημειώνει,  ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις θα φιλοξενήσει η Γκουανταλαχάρα στο Μεξικό.

Αναφέρει, επίσης, ότι οι φετινοί εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού συνεισφέρουν ουσιαστικά στο διάλογο που διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο για τη συμβολή της τουριστικής βιομηχανίας στην επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG’s) και του Σχεδίου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών μετά το 2015, τα οποία αποδίδουν ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, εμπλέκοντας τις ενεργά στη διαδικασία της ανάπτυξης.

«Ο τουρισμός γίνεται έτσι ένας καταλύτης της κοινωνικής συνοχής, πέρα από την άμεση επίδραση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και θετικών οικονομικών συνεπειών, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τα οφέλη που προκύπτουν από τον τουρισμό», προσθέτει.

Τέλος, ο ACTA χαιρετίζει το γεγονός ότι σημειώθηκε αύξηση των τουριστικών αφίξεων της τελευταίας περιόδου, αλλά παράλληλα αναμένει ότι οι τοπικές κοινωνίες στην Κύπρο θα συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή τουριστική βιομηχανία ώστε να καταστεί η Κύπρος ένας ελκυστικός, ολόχρονος τουριστικός προορισμός.

Τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, υπογραμμίζει, σε ανακοίνωση του,με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ).

«Για δεκαετίες ο τουρισμός στην Κύπρο, αποτελεί κομβικό πυλώνα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης και πολυεπίπεδης ανάδειξης των τοπικών κοινοτήτων, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ευκαιριών για ένα καλύτερο μέλλον.

Ακόμα και σήμερα, σε μια περίοδο όπου η χώρα μας αντιμετωπίζει ραγδαίες προκλήσεις, ο τουρισμός βλέπουμε ότι διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο προς την οικονομική ανάκαμψη και ευημερία του τόπου μας», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι η ανάδειξη της παραδοσιακής κυπριακής φιλοξενίας και της διαχρονικά σημαντικής πολιτισμικής κληρονομίας μας, αποτελούν τα στρατηγικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, για τα οποία, όπως συμπληρώνει, «εργαζόμαστε στον ΣΤΕΚ με νέες ιδέες, συνεργασίες και προγράμματα».

Τέλος, ο ΣΤΕΚ ευχαριστεί όλους τους εργαζομένους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες της μεγάλης οικογένειας του τουρισμού που συμβάλλουν καθημερινά με τις ιδέες, τις προσπάθειες και την συνέπεια τους στην διαρκή ανάπτυξη της Κύπρου.

Δειτε Επισης

Emirates: Βραβείο «Best Inflight Entertainment Award» στα Airline Excellence Awards 2024
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024