Εννιά εταιρείες ενδιαφέρονται για τις ΚΑ

Εννέα εταιρείες υπέβαλαν μη δεσμευτικά επιχειρησιακά πλάνα για τις Κυπριακές Αερογραμμές, από τις 14 ή 15 που είχαν εκφράσει αρχικά ενδιαφέρον, ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης.

Την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου το απόγευμα έληξε η διορία για υποβολή των μη δεσμευτικών προτάσεων από τους υποψήφιους επενδυτές, σηματοδοτώντας το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Μεταξύ των εταιρειών συμπεριλαμβάνονται η Aegean, η Ryanair και η ισραηλινή Arkia, ενώ η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων έχει ήδη αρχίσει, με τον Υπουργό να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα ολοκληρωθεί «μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες», ώστε να προχωρήσει η τρίτη φάση το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις στο Υπουργείο το μεσημέρι, στο τρίτο μέρος της διαδικασίας οι εταιρείες που θα επιλεγούν μεταξύ των εννέα – στη βάση της αξιολόγησης του επιχειρησιακού πλάνου που έχουν υποβάλει – θα κληθούν να υποβάλουν πλέον δεσμευτικά πλάνα.

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου», που γράφει ότι οι υποψήφιοι επενδυτές ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα περιουσιακά στοιχεία των Κυπριακών Αερογραμμών, αλλά όχι τις κρατικές μετοχές με τις επιβαρύνσεις τους, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι δεν έχει εικόνα του περιεχομένου των επιχειρησιακών πλάνων που υποβλήθηκαν.

Πρόσθεσε όμως ότι ήταν δικαίωμα των εταιρειών να υποβάλουν προσφορά για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, τα οποία, όπως είπε, είναι το όνομα της εταιρείας, το πελατολόγιό της και οι συμφωνίες στις οποίες έχει προχωρήσει.

Στόχος, είπε, είναι να έχουμε έναν δυνατό, τοπικό αερομεταφορέα, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της χώρας και του κοινού και θα εργοδοτεί όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

Σχολιάζοντας εξάλλου τα όσα λέγονται περί «ξεπουλήματος» των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι «αν δεν βρεθεί κάποιος στρατηγικός επενδυτής, (οι Κυπριακές Αερογραμμές) μεσοπρόθεσμα θα κλείσουν».Πρόσθεσε ότι αν η επιλογή είναι μεταξύ του ξένου επενδυτή και του κλεισίματος της εταιρείας, τότε ο ίδιος επιλέγει το πρώτο.

Ανέφερε τέλος ότι η προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Κύπρο θα πρέπει να αποτελεί επιδίωξη στον τόπο και πρόσθεσε ότι είναι θετικό για την χώρα το ενδιαφέρον που εξέφρασαν εταιρείες του εξωτερικού. «Αυτό δείχνει ότι η εμπιστοσύνη στην οικονομία μας επανέρχεται», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ