Τι περιλαμβάνει το πλάνο της Ryanair

Σε πολλά επίπεδα πραγματοποιούνται οι επαφές της Ryanair σχετικά με το μεγάλο πλάνο που έχει για μεταφορά 3 εκ. επιβατών στην Κύπρο σε ετήσια βάση. Πιο ειδικά αναφέρεται πως ο CEO της εταιρείας χαμηλού κόστους, Michael O’Leary έχει διαβιβάσει το πλάνο του τόσο στην κυπριακή πολιτεία, δηλαδή σε τρία Υπουργεία και στον ΚΟΤ, όσο και σε άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν τα κυπριακά αεροδρόμια.

Το πλάνο
Η Ryanair επιδιώκει να καταστήσει την Κύπρο τον ενδιάμεσο σταθμό ατόμων που θα ταξιδεύουν από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Η εταιρεία θα επιδιώξει, μέσω εξασφάλισης κινήτρων από πλευράς Κύπρου, να μεταφέρει από γειτονικές χώρες όπως ο Λίβανος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος επιβάτες που θα έχουν ως τελικό προορισμό κάποια ευρωπαϊκή πόλη. O CEO της εταιρείας πιστεύει πως με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος εισιτηρίου για επιβάτες από τη Μέση Ανατολή θα εξασφαλίσει μεγάλο αριθμό ατόμων που θα χρησιμοποιούν την Κύπρο ως την π΄’υλη εισόδου τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το πλάνο του «αεροπορικού λεωφορείου» που έχει η Ryanair έχει ήδη διαβιβαστεί στα Υπουργεία Συγκοινωνιών, Οικονομικών και Εμπορίου προς περαιτέρω μελέτη και νέες επαφές της κυβέρνησης με την εταιρεία.

Θετική προσέγγιση και επιφυλάξεις
Από πλευράς ΚΟΤ, ο οποίος επίσης έχει ενημερωθεί για το πλάνο της εταιρείας χαμηλού κόστους, υπάρχει μια καταρχήν θετική προσέγγιση του όλου ζητήματος αν και πηγές από τον Οργανισμό τονίζουν πως μια πρόταση με τους αριθμούς που περιέχει το πλάνο της Ryanair θα πρέπει να εξεταστεί αναλυτικά.

Σημειώνεται ότι προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται ότι θα κινηθεί και η κυβέρνηση κάνοντας μελέτη για τον οικονομικό ή και άλλο αντίκτυπο που μπορεί να έχει πιθανή εφαρμογή της πρότασης της Ryanair. Άλλωστε η μεγάλη εξάρτηση σε μία και μόνον εταιρεία μπορεί να έχει και αρνητικά αποτελέσματα αναλόγως της πολιτικής κατάστασης στο εσωτερικό ή στρατηγικών αποφάσεων της ίδιας της εταιρείας.

Σημειώνεται πάντως, ότι η Ryanair δε δεσμεύεται για μεταφορά 3 εκ. τουριστών στην Κύπρο αλλά για μεταφορά ατόμων που θα παραμείνουν στο νησί για μερικές ώρες ή μία-δυο μέρες το πολύ. Σε κάθε περίπτωση το πλάνο της Ryanair μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κυπριακή οικονομία, ωστόσο, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πιθανοί κίνδυνοι από τη μεγάλη εξάρτηση σε μία εταιρεία που αλλάζει ιδιαιτέρως εύκολα την πολιτική της.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι  η πρόταση για τα 3 εκ. επιβάτες που επιδιώκει να μεταφέρει η Ryanair μέσω Κύπρου στην Ευρώπη είναι άσχετη με τον διάλογο που υπάρχει σχετικά με τις Κυπριακές Αερογραμμές. Παράλληλα, η Ryanair έκανε επαφές με αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν την Κύπρο και οι οποίοι μπορούν με τη σειρά τους να μεταφέρουν τους επιβάτες που θα φτάνουν στην Κύπρο σε άλλους, ευρωπαϊκούς προορισμούς.

 

Δειτε Επισης

Υφυπουργείο Τουρισμού: Χορηγεί την πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων
Με κοινό όραμα για τον τουρισμό Υφυπουργείο Τουρισμού και ACΤTA
Minthis: Το κορυφαίο lifestyle θέρετρο της Κύπρου και προορισμός απόδρασης για κάθε περίσταση
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην επαρχία Πάφου... Μισά-μισά διαμερίσματα και σπίτια ή επαύλεις
Emirates: Βραβείο «Best Inflight Entertainment Award» στα Airline Excellence Awards 2024
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά