Πάφος: Έμειναν τα μισά κέντρα αναψυχής

Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα κέντρα αναψυχής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Πάφου Φύτος Θρασυβούλου, προσθέτοντας πως σήμερα στην Επαρχία βρίσκονται σε λειτουργία μόνο 380 κέντρα αναψυχής από τα 710 που λειτουργούσαν το 2010, ενώ η σταδιακή μείωση τους ξεκίνησε από το 2009.

“Τα κέντρα αναψυχής της Πάφου συνεχίζουν να βρίσκονται σε οριακό σημείο σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας τους, εξαιτίας της μειωμένης κίνησης και σήμερα λειτουργούν μόνο 380”, δήλωσε.

Ο κ. Θρασυβούλου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ως μια βασική αιτία της άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα κέντρα αναψυχής στην Επαρχία Πάφου τα τουριστικά πακέτα κλειστού τύπου.

“Εάν δεν γίνει κάτι”, είπε, “πολύ σύντομα θα βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και οι εναπομείναντες εστιάτορες”.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Πάφου ανέφερε πως τα κέντρα άρχισαν να αυξάνονται τη δεκαετία του 1980, ακολούθως παρατηρήθηκε συνεχιζόμενη αύξηση τους μέχρι τη δεκαετία του 1990, ενώ δυστυχώς – όπως ανέφερε - η θετική τους πορεία διήρκεσε μέχρι το 2008- 2009.

Τα προβλήματα, συνέχισε, σημειώθηκαν μετά την ένταξη μας στην ΕΕ και το ευρώ, όπου η διαφορά μεταξύ στερλίνας και κυπριακής λίρας επέφερε τη μεγάλη συναλλαγματική διαφορά.

Σήμερα, είπε, « το ένα κέντρο αναψυχής κλείνει μετά το άλλο, τόσο εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας να συνεχίσουν οι επιχειρηματίες  την δραστηριότητα τους αλλά και λόγω του κλειστού τύπου ξενοδοχείων που δεν δίνουν την δυνατότητα να διακινηθούν οι τουρίστες εκτός ξενοδοχειακών καταλυμάτων».

Ενδεικτικά ανέφερε πως σε μια περιοχή που υπήρχαν 6 με 7 χιλιάδες κλίνες, 10 με 12 κέντρα αναψυχής δεν «γέμιζαν».

Ο κ. Θρασυβούλου αναφέρθηκε και στην κάθοδο διεθνών επισιτιστικών εταιρειών στην Πάφο, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο με χαμηλά κόστη για τις πρώτες ύλες.

Αναφέρθηκε τέλος και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία, που λόγω του ότι δεν μπορεί να εξασκήσει το επάγγελμα  της σπουδής της, οικογένειες των νέων οδηγούνταν στη λύση της λειτουργίας κέντρων και εστιατορίων και γενικά δικών τους επιχειρήσεις για να επιζήσουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου ξενοδόχων Πάφου Θέμης Φιλιππίδης χαρακτήρισε το all inclusive ως αναγκαίο κακό, αφού οι ξενοδόχοι δεν έχουν άλλη επιλογή απέναντι στις πιεστικές απαιτήσεις των διοργανωτών ταξιδίων της Ευρώπης.

Ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε επίσης πως η τουριστική κίνηση αυτές τις μέρες παρουσιάζει σημαντική αύξηση στην Πάφο, αλλά δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά τους επόμενους μήνες οι ενδείξεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
ΟΕΒ, Τράπεζα Κύπρου και Deloitte στο Λονδίνο-Παρουσίαση επαγγελματικών ευκαιριών για επαναπατρισμό Κύπριων
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
FDI screening: Διαφωνίες και δυστοκία συναίνεσης για το πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων