Δεύτερο στάδιο διαδικασίας για τις ΚΑ

Συνεδριάζει την 1η Αυγούστου η διυπουργική επιτροπή για να εξετάσει το καταρχήν ενδιαφέρον που επιδείχθηκε από στρατηγικούς επενδυτές για την αγορά μετοχών και περιουσιακών στοιχείων των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ).Μέχρι τις 23 Ιουλίου που έληξε η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος είχαν κατατεθεί 21 μη δεσμευτικές προσφορές. 

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων  Μάριος Δημητριάδης ύστερα από σύσκεψη στο λιμάνι της Λάρνακας ανέφερε ότι «στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας είχαν εκφράσει το αρχικό  ενδιαφέρον τους γύρω στις 20 εταιρείες, από τις οποίες τουλάχιστον πέντε έχουν σχέση με τον τομέα των αερομεταφορών. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «θα πάμε στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας. Την πρώτη Αυγούστου θα συνέλθει η διυπουργική επιτροπή στην οποία η ομάδα εργασίας θα παρουσιάσει την εξέταση του αρχικού ενδιαφέροντος προκειμένου να προχωρήσουμε στο δεύτερο στάδιο όπου θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους λεπτομερείς προτάσεις για το πώς σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την εταιρεία ή το ενεργητικό της εταιρείας» είπε.

Ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που, μετά την απόσυρση ενδιαφέροντος από την αεροπορική εταιρεία Ryanair, υπάρξει μαζική απόσυρση και από άλλες εταιρείες, ο Υπουργός Συγκοινωνιών απάντησε πως «ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσει κάποιος εάν υπάρχει πραγματικά ενδιαφέρον ήταν να προχωρήσει με τη διαδικασία με την οποία έχουμε αρχίσει. Εξάλλου για αρκετό καιρό ακούγονταν διάφορα, πως υπάρχουν εταιρείες που ενδιαφέρονταν για τις Κυπριακές Αερογραμμές και πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον, ήταν με την διαδικασία που έχουμε ακολουθήσει».

Σημείωσε ωστόσο πως «εάν στο τέλος δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για την εταιρεία θα πρέπει να σκεφτούμε ποιο είναι το επόμενο βήμα. Η εταιρεία όντως χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή για να μπορέσει να επιβιώσει μακροπρόθεσμα» είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει σχέδιο Β σε περίπτωση που οι αεροπορικές εταιρείες αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για τις Κυπριακές Αερογραμμές, ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι «πάντα υπάρχουν σχέδια Β. Ας αφήσουμε όμως να εξελιχθεί αυτή η διαδικασία και ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί κάποιος ο οποίος θα θέλει να επενδύσει στην εταιρεία ώστε να μην αντιμετωπίσουμε άλλα ενδεχόμενα».

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ακόμα ότι «δεν μπορούμε, ως κυβέρνηση, ως κράτος, ως κοινωνία να βάλουμε και άλλα χρήματα στις Κυπριακές Αερογραμμές αφού είναι και παράνομο. Γι`αυτό το λόγο άλλωστε βρισκόμαστε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπάρχει και η πιθανότητα να απαιτηθεί από την εταιρεία να επιστρέψει αυτά τα χρήματα». Επομένως κατέληξε ο κ. Δημητριάδης «οι επιλογές που έχουμε δεν είναι ανεξάντλητες».

Εξάλλου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, άρχισε χθες ενώπιον του ΔΣ των ΚΑ η διαδικασία εξέτασης του ενδιαφέροντος που έχει κατατεθεί για διευθυντικές θέσεις της εταιρείας. Εντός της εβδομάδας το ΔΣ των ΚΑ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου για να συνεχίσει την εξέταση των τεσσάρων αιτήσεων που έχουν κατατεθεί για τη θέση Γενικού Διευθυντή, αλλά και των δύο αιτήσεων που κατέθεσαν συμβουλευτικοί οίκοι οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες προσωπικού. Πάντως, το ΔΣ εξετάζει το θέμα κατά πόσον θα υπάρξει ένας Γενικός Διευθυντής ή μια διευθυντική ομάδα. Στόχος πάντως είναι να εμπλουτιστεί η διευθυντική ομάδα της εταιρείας.

Δειτε Επισης

Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων
Βλέπουν αδράνεια και αθέτηση δεσμεύσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Περνέρα
Κώστας Κουμής: Σε ανοδική πορεία ο αγροτουρισμός στην Κύπρο
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Σαλπάρει ξανά το M/V Daleela για Πειραιά-Μόνο από τη Λεμεσό τα δρομολόγια τη φετινή χρονιά
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας