Πωλούνται κι… επίσημα οι Κυπριακές Αερογραμμές

Με καταχώρηση στον ημερήσιο Τύπο η κυβέρνηση ως κύριος μέτοχος της εταιρείας των Κυπριακών αερογραμμών καλεί στρατηγικούς ή οικονομικούς επενδυτές να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση, είτε των μετοχών είτε σημαντικών περιουσιακών στοιχείων των Κυπριακών Αερογραμμών. 

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος δε συνεπάγεται προσφορά ή αίτηση για συνδρομή ή αγορά οποιονδήποτε μετοχών σύμφωνα με τον Ν. 114 (Ι) / 2005, αλλά διευκρινίζεται ότι σχετίζεται με την διερεύνηση της δυνατότητας υποβολής δεσμευτικής προσφοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να παρέχουν:

(α) Πληροφορίες για την ταυτότητα των επενδυτών

(β) στοιχεία επικοινωνίας και

(γ) στοιχεία για τον τύπο του φορέα/φορέων που αντιπροσωπεύουν με την επισύναψη σχετικών αντιγράφων

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται στην αγγλική γλώσσα, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει οριστεί η Τετάρτη 23 Ιουλίου, στις έξι το απόγευμα. 

Το email όπου μπορούν να αποσταλούν οι αιτήσεις είναι: canayiotos@kpmg.com και μέσω ταχυδρομείου: KPMG Limited, Εσπερίδων 14, Ταχ. Θυρίδα 21121, 1502 Λευκωσία, Κύπρος.

Χαιρέτισε την εξέλιξη ο Πρόεδρος Τώνης Αντωνίου

Κληθείς, ύστερα από συνάντηση με κλιμάκιο της Τρόικας να σχολιάσει την νέα αυτή εξέλιξη για τις ΚΑ, ο  Πρόεδρος των ΚΑ Τώνης Αντωνίου εξήγησε ότι «σε μια εβδομάδα αναμένεται να εκδηλωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα πρέπει να υποβάλουν συγκεκριμένη πρόταση, αφού προηγουμένως, όπως είπε, επισκεφθούν την Κύπρο και πάρουν όλα τα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στην πρόταση που θα κάνουν».

Ξεκαθαρίζοντας τι πωλείται από τις ΚΑ, ο κ. Αντωνίου είπε ότι η Κυβέρνηση, η οποία κατέχει το 93,67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας (το 6,33% του μετοχικού κεφαλαίου κατέχουν ιδιώτες επενδυτές), “έχει αποφασίσει να πωλήσει το μετοχικό της κεφάλαιο”, προσθέτοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές “θα πουν τι χρειάζονται να αγοράσουν και τι δεν χρειάζονται”.

Η διαδικασία επιτρέπει “να ακουστούν διάφορες απόψεις γιατί αν είναι ένας στρατηγικός επενδυτής γνωρίζει πολύ καλά για αερογραμμές και ξέρει τι θέλει και τι δεν θέλει”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος των ΚΑ συνεχάρη την Κυβέρνηση που κινείται, όπως είπε, “σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, σήμερα που εξασφαλίστηκε η οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας μέχρι και το 2015” και προέβη “σε ανοικτές διαδικασίες για να επιδείξουν κάποιοι ενδιαφέρον ώστε να επενδύσουν στις ΚΑ”.“Σήμερα αποδεικνύεται από την Κυβέρνηση έμπρακτα και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς  τον Κύπριο φορολογούμενο η διάθεση να διατηρήσει τις ΚΑ”, επισήμανε.

Ο κ. Αντωνίου είπε πως από ό,τι αντιλαμβάνεται “απώτερος σκοπός της Κυβέρνησης είναι να διατηρήσει ένα κρατικό αερομεταφορέα υπό διαφορετική μορφή που θα τον δώσει στον ιδιωτικό τομέα αλλά να πετά από την Κύπρο”.

Ανέφερε ότι περιουσιακά στοιχεία δεν έχουν παραμείνει πολλά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “υπάρχει μια εμπορική εύνοια που πηγάζει από την ιστορία και από τη μεγάλη ασφάλεια που έχουν οι ΚΑ, από το εξειδικευμένο προσωπικό, από το όνομα και από την ευκαιρία να πετούν από την Κύπρο όλες οι ευρωπαϊκές εταιρείες σε όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς”.“Αυτά όλα συνιστούν ένα goodwill που θα εκτιμήσει ο καθένας ανάλογα με τα προγράμματα τα οποία έχει”, σημείωσε.

Κληθείς να αναφέρει τη θέση της Τρόικας επί του θέματος, ο κ. Αντωνίου είπε ότι “η Τρόικα έχει ενημερωθεί για αυτό το θέμα από την Κυβέρνηση αλλά και για τα τεκταινόμενα σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας”, προσθέτοντας ότι η ρευστότητα που διαθέτουν οι ΚΑ “για ακόμη ένα χρόνο δίνει στην Κυβέρνηση το χρόνο που χρειάζεται για να εξευρεθεί ο επενδυτής και να διαπραγματευτούμε καλύτερα”.

Ανέφερε ότι θα αναμένεται το Φθινόπωρο ή αργότερα και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί να καθυστερήσει αυτή η απάντηση “γιατί θα ήταν άτοπο η Επιτροπή να βιαστεί να δώσει μια απάντηση από τη στιγμή που έχουμε αυτές τις θετικές εξελίξεις στις ΚΑ”.Σε σχέση με την τιμή πώλησης της μετοχής της εταιρείας, ο κ. Αντωνίου είπε ότι αυτό είναι “θέμα διαπραγμάτευσης εκείνου που έχει την περιουσία και που είναι η Κυβέρνηση”.

Διασφάλιση εργασιακού προσωπικού

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα διασφαλιστεί το υφιστάμενο προσωπικό της εταιρείας, ο κ. Αντωνίου είπε ότι “έχουμε αποδείξει από την πρώτη στιγμή ότι όχι μόνο σεβόμαστε το προσωπικό αλλά το εξασφαλίζουμε”, προσθέτοντας ότι “αν είναι κάτι που κατηγορούμαστε από κάποιους είναι ότι διατηρούμε περισσότερο προσωπικό από αυτό που χρειάζεται”, κάτι για το οποίο, όπως είπε, “εμείς λέμε όχι για να έχει ο κόσμος τις δουλειές του”.Είπε ακόμη ότι το ΔΣ και η Διοίκηση “δεν άγγιξε τίποτα που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων παρ` όλη τη δεινή κατάσταση”.

“Από εκεί και πέρα θα πρέπει – και η εταιρεία θα βοηθήσει - να διατηρηθούν όσο γίνεται περισσότερες θέσεις”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “με μια τέτοια κίνηση είναι πολύ πιθανό να εργοδοτηθεί και άλλος κόσμος, αφού θα μεγαλώσει η εταιρεία”.

Δειτε Επισης

City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο
«Τροχοδρομεί» σε επενδύσεις για μακρινούς προορισμούς η Aegean
H σημασία της προβολής της Κύπρου ως προορισμού που προσφέρει καλό και φρέσκο ψάρι