Ξενοδόχοι: Mε αποδείξεις για χειμερινά κίνητρα

Όφελος για το κράτος ύψους €8,8 εκατομμυρίων θα προκύψει σε περίπτωση που αποφασίσει να προσφέρει χρηματικό κίνητρο 35 ευρώ προς οργανωτές ταξιδιού κατά τη χειμερινή περίοδο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από μελέτη που ετοίμασε η KPMG για λογαριασμό του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων και η οποία έχει κοινοποιηθεί στους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς.

Το όφελος προκύπτει  με βάση σενάριο για εκατό χιλιάδες πρόσθετους τουρίστες κατά τη χειμερινή περίοδο και ένα χρηματικό κίνητρο προς τους οργανωτές ταξιδιών ύψους €35 ανά νέο τουρίστα.

Το όφελος, όπως εξηγείται στη μελέτη, βασίζεται στις εξής υποθέσεις:

- Οι εκατό χιλιάδες θα κατανεμηθούν σε διάστημα 20 εβδομάδων με μια μέση διαμονή δέκα ημερών
- Η δαπάνη ανά τουρίστα μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. θα είναι €633, ενώ ο μέσος συντελεστής Φ.Π.Α. θα είναι 10,8%
- Υπολογίζεται ότι θα εργοδοτηθούν για διάστημα 5 μηνών (20 εβδομάδες) 1.954 νέοι υπάλληλοι που θα προέλθουν από άνεργους.

Πέραν του πιο πάνω οφέλους υπολογίζεται επίσης ότι θα εισρεύσουν στα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κοινωνικής Συνοχής, Πλεονάζοντος Προσωπικού και Βιομηχανικής Κατάρτισης περίπου €1,88 εκατομμύρια ανεβάζοντας το συνολικό όφελος σε €10,69 εκατομμύρια περίπου.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε το όφελος να πληρώνεται μόνο για νέους τουρίστες. Από την ανάλυση ευαισθησίας που έγινε για σκοπούς της μελέτης προκύπτει μια αύξηση στο μηνιαίο αριθμό ανέργων που θα εργοδοτηθούν, από 1.954 σε 2.069, κάτι που θα αυξήσει το όφελος για το κράτος κατά €0,32 εκατομμύρια ενώ η ροή στα Ταμεία θα αυξηθεί κατά €0,11 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, προστίθεται, μια μείωση στον αριθμό των μηνιαίων υπαλλήλων κατά 230 θα επιφέρει μείωση στο όφελος κατά €0,64 εκατομμύρια και μείωση στη χρηματική ροή στα Ταμεία κατά €0,22 εκατομμύρια περίπου.

«Υποθέτοντας ότι θα έχουμε πενήντα χιλιάδες νέους τουρίστες κατά τη χειμερινή περίοδο και με βάση ένα μηνιαίο αριθμό πρόσθετων υπαλλήλων που θα εργοδοτηθούν (977, 1.034 και 862) τα οφέλη για το κράτος θα είναι €4,4 εκατομμύρια, €4,6 εκατομμύρια και €4,1 εκατομμύρια αντίστοιχα ενώ η ροή στα Ταμεία αναμένεται να ανέλθει σε €0,94, €0,99 και €0,83 εκατομμύρια αντίστοιχα», σημειώνεται στην ανάλυση ευαισθησίας.

Το έργο, σημειώνεται, παρουσιάζεται να είναι οικονομικά βιώσιμο και τα οφέλη που θα έχει το Κράτος από την παροχή χρηματικού κινήτρου αναμένεται να βοηθήσουν τόσο στην ρευστότητα αλλά και στη μείωση της ανεργίας στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Η όλη εργασία καταδεικνύει ότι ακόμα και ένας μόνο νέος τουρίστας να έρθει, το Κράτος θα έχει το ελάχιστο όφελος των €33 («Νεκρό Σημείο» Breakeven Point). «Έχουμε υποθέσει ότι με το ακραίο αυτό σενάριο, ο ένας τουρίστας έχοντας ξοδέψει €633 κατά την παραμονή του, θα επιφέρει έσοδα από Φ.Π.Α. στο Κράτος €68.

«Δε θα χρειαστεί να εργοδοτηθεί κανένας νέος υπάλληλος και το Κράτος θα παρέχει το χρηματικό ποσό των €35».

 

Δειτε Επισης

City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο
«Τροχοδρομεί» σε επενδύσεις για μακρινούς προορισμούς η Aegean
H σημασία της προβολής της Κύπρου ως προορισμού που προσφέρει καλό και φρέσκο ψάρι