Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός από τον πρόεδρο του ΚΟΤ

Τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Στατιστική Υπηρεσία όσον αφορά την αύξηση των τουριστών από τις αρχές του 2014 είναι μεν ικανοποιητικά αλλά πρέπει να μας προβληματίσουν ότι χάσαμε τουρίστες από παραδοσιακές χώρες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Αγγελος Λοίζου.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις τουριστών το Μάιο 2014 ανήλθαν σε 293.181 σε σύγκριση με 276.244 το Μάιο 2013, σημειώθηκε δηλαδή αύξηση 6,1%.

Το Μάιο σημειώθηκε αύξηση 2,4% στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο (από 103.579 το Μάιο του 2013 σε 106.063 το Μάιο του 2014) και 15,2% αύξηση από τη Ρωσία (από 76.776 σε 88.426 φέτος).

Αντίθετα μείωση 10,7% σημειώθηκε στις αφίξεις τουριστών από τη Σουηδία (15.299 το Μάιο του 2014 σε σύγκριση με 17.139 το Μάιο του 2013) και 2,4% μείωση από την Ελλάδα (9.083 σε σύγκριση με 9.311 πέρσι).

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαίου 2014 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 637.617 σε σύγκριση με 615.916 την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σημειώνοντας αύξηση 3,5%.

Ο κ. Λοίζου ανέφερε ότι χρειάζεται να γίνει μελέτη των στοιχείων. “Τα αποτελέσματα στο σύνολο τους δείχνουν ότι υπάρχει μια αύξηση αλλά για εμάς δεν είναι ικανοποιητικό όταν βλέπουμε παραδοσιακές χώρες όπως η Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία να έχουν μια κατιούσα τα τελευταία δεκατρία χρόνια”, σημείωσε.

Γι αυτό τον λόγο, συνέχισε, οι προσπάθειες μας είναι να επικεντρωθούμε στις χώρες που παραδοσιακά μας έστελναν τουρίστες και να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.

“Αν το καταφέρουμε - που νιώθουμε ότι μάλλον θα τα καταφέρουμε - τότε τα αποτελέσματα μας θα είναι και πάρα πολύ καλύτερα διότι τώρα στο σύνολο τους με αυτά τα προβλήματα που έχουμε, αν βγάζουμε μια αύξηση, τότε το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο αν κερδίσουμε τις παραδοσιακές χώρες. Γι αυτό θα πρέπει να κυνηγήσουμε κάποια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με αυτές τις αγορές και να τα λύσουμε”, είπε.

Επιπρόσθετα όλοι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, ανέφερε ο κ. Λοίζου, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όχι μόνο πρέπει να κρατήσουμε ευχαριστημένους αυτούς που έρχονται τώρα και μας επισκέπτονται αλλά να φύγουν πολύ ευχαριστημένοι ώστε να ξανάρθουν στην Κύπρο.

“Αλλιώς δεν θα έχουμε αυτές τις τεράστιες αυξήσεις του χρόνου πχ από την Ρωσία ή από την Βρετανία – που φέτος πείστηκαν να μας ξαναδοκιμάσουν – αν φέτος που έρχονται δεν μείνουν ικανοποιημένοι σε όλα τα επίπεδα”, σημείωσε.

Αυτά τα αποτελέσματα της Στατιστικής είναι μεν καλά αλλά βάζουν πολύ πίεση σε όλους μας κι όλος ο κόσμος να κατανοήσει πόσος σημαντικός είναι ο τουρισμός για την οικονομία, είπε

Ερωτηθείς για τη μείωση από την Ελλάδα, ο κ. Λοίζου ανέφερε ότι “η Ελλάδα είναι σημαντική χώρα για εμάς και πρέπει να πείσουμε και τους Ελλαδίτες να έρχονται στην Κύπρο. Σίγουρα πρέπει να βρούμε για ποιους λόγους πρέπει να έρχονται στην Κύπρο γιατί ότι έχουμε το έχουν. Για παράδειγμα η Λευκωσία θα μπορούσε να ικανοποιήσει τον Ελλαδίτη τουρίστα;  Πρέπει να προσφέρουμε κάτι το άλλο και να το αναδείξουμε ώστε να προσελκύσουμε πλέον κόσμο”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024