Άκης Βαβλίτης: Ικανοποίηση για επισκέπτες, πονοκέφαλος η ηχορύπανση

Ικανοποίηση, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, για το γεγονός ότι τον Ιούνιο ο αριθμός των επισκεπτών ανήλθε στο 75% των επισκεπτών του 2019, εκφράζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) Άκης Βαβλίτης, ενώ αναφέρει πως στην εξίσωση πρέπει να τεθούν και το υψηλό ενεργειακό κόστος και τα αυξημένα κόστη από πρώτες ύλες.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ηχορύπανση που παρατηρείται και η οποία επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό και αναφέρει πως «ήδη άρχισαν να γράφουν στις διάφορες πλατφόρμες αρνητικά σχόλια για την Κύπρο».

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Βαβλίτης είπε ότι μέχρι και τον Ιούνιο που έχουμε δεδομένα από την Στατιστική Υπηρεσία, είμαστε στο 75% των επισκεπτών που ήταν το 2019 και εξέφρασε την εκτίμηση ότι και ο Ιούλιος, για τον οποίον δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία, «θα κυμανθεί στα επίπεδα του 75% σε σχέση με το 2019, ίσως και λίγο καλύτερα».

Κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες μας ικανοποιούν αυτά τα επίπεδα γιατί, όπως εξήγησε, η Κύπρος εξαρτάται γύρω στο 20% από τις αφίξεις από Ρωσία και Ουκρανία.

Ανέφερε ότι από αυτές τις δύο χώρες είχαμε γύρω στις 900.000 αφίξεις τις οποίες χάσαμε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ σημείωσε πως παρατηρούνται έστω «πολύ μικροί αριθμοί τουριστών (5.000 – 6.000) από την Ρωσία μέσω άλλων καναλιών».

Ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ είπε ότι στην εξίσωση πρέπει να βάλουμε και τα υπόλοιπα δεδομένα για την τουριστική βιομηχανία όπως είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος και το αυξημένο κόστος που έχουν οι ξενοδόχοι σε σχέση με τις πρώτες ύλες.

«Υπάρχουν μειωμένες αφίξεις σε σχέση με το 2019 αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και αυξημένο κόστος», σημείωσε.

Αναφορικά με τις αφίξεις για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ο κ. Βαβλίτης είπε ότι υπάρχει μια κινητικότητα για αυτούς τους δύο μήνες, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «παρατηρούμε καθημερινά πως διαμορφώνονται οι τάσεις της αγοράς οι οποίες εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες».  

Οι παράγοντες αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Βαβλίτη, είναι οι ακυρώσεις των πτήσεων που γίνονται από διάφορες χώρες όπως είναι η αγγλική αγορά και η ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.

«Θα αναμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος παρόλο που τα σημερινά δεδομένα δείχνουν μια ικανοποιητική κίνηση», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο που δείχνουν μια ικανοποιητική πληρότητα σε σχέση με το 2019 και υπό τις συνθήκες που ζούμε σήμερα».

Αναφορικά με εκτιμήσεις για τις αφίξεις το 2023, ο κ. Βαβλίτης είπε ότι αυτές θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες, όπως είναι πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και σε ποια κατάσταση θα βρίσκονται οι οικονομίες των χωρών προέλευσης του τουρισμού της Κύπρου.

Ανέφερε ότι «έχουν ήδη γίνει τα συμβόλαια από τους ξενοδόχους για το 2023 αλλά είναι νωρίς κάποιος να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση».

Αναφορικά με τα σχέδια επιχορηγήσεων, ο κ. Βαβλίτης είπε ότι «αυτά τα σχέδια είναι μια βοήθεια και προς τους συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές, αλλά και προς την τουριστική βιομηχανία γενικότερα», προσθέτοντας ότι «αν δεν υπάρχουν από τον Οκτώβριο και μετά οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό, θα είναι αδύνατο να μείνει ένα ξενοδοχείο ανοικτό μόνο για τους Κύπριους του σχεδίου».

Η ηχορύπανση προβληματίζει

Ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ αναφέρθηκε στην ηχορύπανση που παρατηρείται και πρόσθεσε πως «είναι ένα δεδομένο που πρέπει να μας προβληματίσει όλους».  

«Γίνονται τόσες προσπάθειες από όλους για να προσελκύσουμε τουρισμό στην Κύπρο, και βρίσκονται κάποιοι – έξυπνοι της παρέας – οι οποίοι καταστρέφουν ό,τι κτίζεται με μεγάλη προσπάθεια και κόπο από όλους τους φορείς του τουρισμού», τόνισε.

Ο κ. Βαβλίτης εξέφρασε την ανάγκη «να βρεθεί οπωσδήποτε λύση» σε αυτό το θέμα γιατί επηρεάζει αρνητικά την Κύπρο και πρόσθεσε πως «ήδη άρχισαν να γράφουν στις διάφορες πλατφόρμες αρνητικά σχόλια».

Αναφέροντας ότι «ο πιο αδύναμος κρίκος της τουριστικής αλυσίδας είναι η ξενοδοχειακή βιομηχανία», ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ είπε ότι ο ξενοδόχος κάνει τα συμβόλαια με τους φορείς ταξιδίων για να έρθουν τουρίστες στην Κύπρο και «οι υπόλοιποι αξιοποιούν αυτές τις προσπάθειες που γίνονται από τους ξενοδόχους».

«Αντί όλοι να έχουμε ένα στόχο να βελτιώσουμε το προϊόν μας, κάποιοι κάνουν προσπάθειες βελτίωσης και κάποιοι, από την άλλη πλευρά, το χαλούν», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024