Θ. Μιχαηλίδης: Μπορεί να καλυφθεί μέρος του χαμένου ρωσικού εδάφους

Τα δόντια τους στην τουριστική και κατ' επέκταση ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας μας τρίζουν για τα καλά οι οικονομικές προεκτάσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς οι κρατήσεις από τις δύο αυτές χώρες στα ξενοδοχεία της Κύπρου, σχεδόν εξαφανίστηκαν. Την ίδια ώρα ωστόσο, την ευκαιρία για κάλυψη μέρους του χαμένου εδάφους φαίνεται να προσφέρουν άλλες αγορές, τόσο καινούργιες όσο και υφιστάμενες.  

Διαβάστε ακόμη:

Τουρισμός: «Πολύ ενισχυμένη ζήτηση» από το Ηνωμένο Βασίλειο

Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου: Κίνητρα για προσέλκυση επενδυτών στην Κύπρο

MUFG: Αλλάζει τον χάρτη των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο

Τα 3+1 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Μύκονο που πούλησε κυπριακή εταιρεία

Αυξήθηκαν τα ναύλα, αναπόφευκτη μετακύλιση κόστους στους καταναλωτές

Στο IN Business Απριλίου: Πώς η Λάρνακα μεταμορφώνεται

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Thanos Hotels, Θάνος Μιχαηλίδης, μιλώντας στο InBusinessNews, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα ξενοδοχεία, λέγοντας πως από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση έχει μειωθεί η ροή κρατήσεων από τις δύο χώρες. «Αλλά γενικά συνεχίζονται οι κρατήσεις σε χαμηλότερους ρυθμούς. Όσον αφορά τη Ρωσία και την Ουκρανία, από την αρχή της κρίσης, οι κρατήσεις έχουν σταματήσει, βρίσκονται σχεδόν στο μηδέν», υπέδειξε. 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους Ρώσους, ο κ. Μιχαηλίδης έθεσε στο τραπέζι έναν ακόμη πρόσθετο αποτρεπτικό για τους ίδιους παράγοντα, αυτό του νομίσματος. «Για τη ρωσική αγορά, να πούμε ότι δεν είναι μόνο τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα αεροπλάνα και τις πτήσεις, αλλά και η πτώση για το ρούβλι», εξήγησε. 

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Thanos Hotels, υπάρχει ακόμη ελπίδα για τον τουρισμό. «Εάν θεωρήσουμε ότι θα υπάρξει άμεσα λύση, τότε πιστεύω θα ξεκινήσουν οι κρατήσεις και ο κόσμος θα εξοικειωθεί και θα ξεκινήσει η καλοκαιρινή σεζόν. Κάποια από τη χαμένη ροή από τη Ρωσία, ίσως να μπορέσουμε να την αναπληρώσουμε», εξήγησε.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε, ένα ποσοστό του χαμένου εδάφους μπορεί να καλυφθεί μέσα από την προσέλκυση και κάθοδο τουριστών από άλλες αγορές. 

Όπως υποδεικνύει ο κ. Μιχαηλίδης, δύο είναι οι προς την κατεύθυνση αυτή ευκαιρίες. Η πρώτη αφορά στην Μεγάλη Βρετανία, που είναι σημαντική για τα ξενοδοχεία της Πάφου και για την οποία πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση μέσα από την πληρότητα των αεροπλάνων.

«Όταν το λύσουμε αυτό θα έχουμε περισσότερους τουρίστες από τη Βρετανία», σημειώνει, για να προσθέσει πως η άλλη ευκαιρία έγκειται στην προσέλκυση τουριστών από χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πολωνία, απ' όπου έχουμε δυνατότητες άντλησης τουριστών. «Αθροιστικά, δεν μπορούν καλύψουν το κενό, αλλά μπορούν να βοηθήσουν», επισημαίνει. 

Η έλλειψη προσωπικού

Μέσα σε όλη αυτή την κρίση, η έλλειψη προσωπικού πονοκεφαλιάζει ακόμη τους ξενοδόχους, αφού λίγο πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, δεν υπάρχει και δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα.

«Είναι ένα οξύτατο πρόβλημα για τη βιομηχανία μας. Υπάρχει έλλειψη σε όλα τα επίπεδα, τόσο για ειδικευμένους όσο και για ανειδίκευτους. Χωρίς προσωπικό δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο και να προσφέρει την εμπειρία του», υπογραμμίζει ο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Thanos Hotels. 

Όσον αφορά τον πληθωρισμό που δημιουργεί η κρίση, ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει  πως θα υπάρξουν αυξήσεις, εκ των οποίων κάποιες θα επωμιστεί η επιχείρηση και κάποιες ο πελάτης, όπως σε όλες τις αγορές.  

Καταλήγοντας πάντως, και έχοντας υπόψη το καλύτερο σενάριο ότι η κρίση τελειώνει άμεσα, ο κ. Μιχαηλίδης εκτίμησε πως η φετινή χρονιά θα είναι σαφώς καλύτερη από τις δύο προηγούμενες. «Υπάρχουν αρκετές κρατήσεις. Όσο πιο γρήγορα τελειώσει η κρίση, τόσο πιο γρήγορα θα ανακάμψει η αγορά», υπογράμμισε. 

Δειτε Επισης

Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην επαρχία Πάφου... Μισά-μισά διαμερίσματα και σπίτια ή επαύλεις
Emirates: Βραβείο «Best Inflight Entertainment Award» στα Airline Excellence Awards 2024
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας