Αγώνας δρόμου για κάλυψη μέρους των απωλειών από Ρωσία και Ουκρανία

Κυβέρνηση και αρμόδιοι φορείς, καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να αυξηθεί η πληρότητα πτήσεων και θέσεων από διάφορες χώρες, ούτως ώστε να αναπληρωθεί σημαντικό μέρος από την απώλεια τουρισμού που θα υπάρξει από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως «όσον αφορά την αεροπορική συνδεσιμότητα και πόσο έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι δεδομένο πλέον ότι έχουν χαθεί περίπου δύο εκατομμύρια θέσεις οι οποίες ήταν διαθέσιμες από αυτές τις αγορές και γίνονται προσπάθειες να αναπληρωθεί αυτό το κενό από άλλες αγορές». 

Είναι, ανέφερε, «μια διαδικασία και κάποιες πρωτοβουλίες οι οποίες ήταν υπό εξέλιξη τόσο από το Υπουργείο Μεταφορών όσο και από το Υφυπουργείο Τουρισμού με το οποίο έχουμε εξαιρετική συνεργασία και έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία και έχουμε δει σχεδόν όλες τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες για να δούμε τι χρειάζεται, ούτως ώστε να τις πείσουμε είτε να αυξήσουν το πτητικό τους πρόγραμμα είτε για να ενισχύσουν ορισμένες που έχουν βάση στην Κύπρο για να ενισχύσουν τη βάση τους με επιπλέον αεροπλάνα». 

Ο κ. Καρούσος πρόσθεσε πως «πιστεύουμε ότι μπορούμε να αναπληρωθεί σημαντικό μέρος από την απώλεια που θα έχουμε από τη Ρωσία και την Ουκρανία.  Υπάρχουν οι πτήσεις, υπάρχουν οι αγορές και χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους φορείς του τουρισμού, ούτως ώστε να αυξήσουμε την πληρότητα των υπόλοιπων πτήσεων και θέσεων που υπάρχουν διαθέσιμες γιατί υπάρχουν επιλογές».

Δίνοντας ένα παράδειγμα ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως «το 2019 είχαμε 150 διαθέσιμους προορισμούς προς και από την Κύπρο.  Το 2021 πετύχαμε να έχουμε 158 και αυτό ήταν μετά τον κορωνοϊό, κάτι που σημαίνει ότι  γίνεται σωστή δουλειά και προγραμματισμός και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αναπληρώσουμε αυτό το κενό»

Επανέλαβε ότι «γίνεται συλλογική προσπάθεια» και σημείωσε πως «εμείς ως Κυβέρνηση θα κάνουμε αυτό που απαιτείται ούτε ώστε να υπάρχει η διαθέσιμη συνδεσιμότητα και από κει και πέρα ο καθένας να βάλει το δικό του λιθαράκι ούτως ώστε αυτές οι πτήσεις να έχουν ψηλή πληρότητα».

Περίεργη χρονιά η φετινή

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης είπε πως «αναμένεται να είναι μια περίεργη χρονιά η φετινή για τον τουρισμό σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από την αγγλική αγορά και τις κεντρο-ευρωπαϊκές χώρες για τουρισμό στην Κύπρο» είπε και εξέφρασε ευχαριστίες τόσο στον Υπουργό Μεταφορών όσο και στον Υφυπουργό Τουρισμό «για τις προσπάθειες που κάνουν ούτως ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα στην Κύπρο».

Ο κ. Πυρίλλης κάλεσε επίσης «τους ξενοδόχους να επιδείξουν λίγη αυτοσυγκράτηση» γιατί όπως εξήγησε «σε περίπτωση που ο πόλεμος δεν γενικευθεί πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να έχουμε πολύ καλούς ρυθμούς στην τουριστική μας ανάπτυξη, κάτι που πιστεύω ότι θα γίνει για τον Πρωταρά το επόμενο καλοκαίρι και οι επόμενες χρονιές».

«Οι αναβαθμίσεις που έγιναν έχουν φέρει πλέον τον τόπο σε ένα επίπεδο όπου ζητείται πλέον από τους ξένους για να έρθουν εδώ για τις διακοπές τους», είπε.

Σημείωσε ακόμα πως «έχουμε καταφέρει να ανυψώσουμε το βιοτικό επίπεδο των επισκεπτών που επισκέπτονται την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά» και πρόσθεσε πως «χρειάζεται λίγη αυτοσυγκράτηση».

«Κάποιες ενέργειες πανικού δεν θα ωφελήσουν τον τόπο, αλλά θα πρέπει όλοι μαζί συλλογική να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, ειδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιοι ξενοδόχοι πιθανόν με τις τράπεζες», σημείωσε.

Θα πρέπει συνέχισε «όλοι μαζί να δώσουμε στους ξενοδόχους ακόμα λίγο χρόνο επειδή προσωπικά πιστεύω σε πολύ ευοίωνες συνθήκες στο επόμενο χρονικό διάστημα και στο μέλλον. Το μέλλον μας ανήκει και τα σχόλια που ακούμε από τους τουρίστες  είναι ότι εντάσσουν την Κύπρο, τον Πρωταρά και την Αγία Νάπα στην καρδιά τους και μόλις τους το επιτρέψουν οι συνθήκες θέλουν να επισκέπτονται τον τόπο μας».

Ο κ. Πυρίλλης ανέφερε επίσης ότι «έχουμε ένα διαμάντι στα χέρια μας το οποίο προηγουμένως ήταν ακατέργαστο και τώρα το έχουμε κατεργαστεί γι‘ αυτό και έχουμε γίνει ένας πολύ ελκυστικός προορισμός».  «Ας πιστέψουμε στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας για να μας ανήκει το μέλλον» είπε και σημείωσε πως οποιεσδήποτε «βεβιασμένες ενέργειες πιθανό να σκοτώσουν όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θα πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε το δάσος και όχι το δέντρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου έκανε αναφορά και στο θέμα της μεταφορών ανηλίκων από το Πουρνάρα σε ξενοδοχείο της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και έστειλε μήνυμα προς «όλους τους αρμοδίους, επειδή κάποιοι λογαριάζουν να κάνουν κάποια υποστατικά, είτε του Πρωταρά είτε της Αγίας Νάπας, σε χώρους φιλοξενίας μεταναστών να τους μεταφέρω το μήνυμα "κάτω τα χέρια"». 

«Ο Πρωταράς και η Αγία Νάπα δεν θα γίνουν Πουρνάρα και να το βγάλουν από το μυαλό τους», κατέληξε.        

Δειτε Επισης

Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Τονωτική ένεση για ξενοδοχεία και εστίαση τα διαδοχικά τριήμερα
Η βιομηχανία του τουρισμού και της φιλοξενίας: Τι λένε τρεις ξενοδόχοι
Mint bar: Εκλεπτυσμένες γεύσεις και επιλογές
Μιχάλης Σοφοκλέους: Στο Mercure City Hotel δημιουργούμε μια αξέχαστη και ολιστική εμπειρία
Η ηγεσία του ΠΑΣΥΞΕ στην Έκθεση ITB Berlin 2024
Leaders in Hospitality Awards: Ποιοι διακρίθηκαν
Αγκάλιασε τη νέα κανονικότητα και κέρδισε τις εντυπώσεις