Καταρτίζεται σχέδιο επούλωσης των πληγών των κέντρων διασκέδασης

InBusinessNews  15/02/2022 16:54
Καταρτίζεται σχέδιο επούλωσης των πληγών των κέντρων διασκέδασης

Καταρτίζεται σχέδιο επούλωσης των πληγών των κέντρων διασκέδασης

InBusinessNews  15/02/2022 16:54

Τα αδιέξοδα που έφερε η περίοδος της πανδημίας στη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, συζήτησε η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, όπου παρουσιάστηκε και η πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να καταρτίσει σχέδιο για την επούλωση του οικονομικού πλήγματος που έχει δεχθεί ο κλάδος.

Το πρόβλημα τέθηκε προς συζήτηση κατόπιν αυτεπάγγελτης πρότασης από το σώμα της Επιτροπής, με καλεσμένους τους εκπροσώπους του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Διασκέδασης (ΠΑΣΥΔΕΚ), καθώς και των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας.

Σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κέντρων Διασκέδασης, έχουν επηρεαστεί συνολικά 30 ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, 8 στη Λευκωσία και 1 στο Δάλι, 8 στη Λεμεσό, 6 στην Αγία Νάπα, 4 στην Πάφο και 3 στη Λάρνακα, που παρέμειναν εκτός λειτουργίας για περίοδο 62 εβδομάδων στα παράλια και 76 εβδομάδων στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΔΕΚ, το εισόδημα των κέντρων νυχτερινής διασκέδασης, κατά την ισχύ των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μειώθηκε κατά το 100%, αφού δεν λειτούργησαν καθόλου.

Όπως υποστηρίζει ο ΠΑΣΥΔΕΚ, η επί μακρόν αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων, είχε σαν συνέπεια να μην επωφεληθούν ούτε από την αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, αλλά ούτε από την αναστολή καταβολής δόσεων δανείων για έξι μήνες, καθώς το μέτρο αυτό απλώς μετέθεσε το χρέος και είχε σαν αποτέλεσμα να μπουν στην κατηγορία των κόκκινων δανείων. Επιπρόσθετα, ο ΠΑΣΥΔΕΚ επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν έλαβαν ούτε επιδότηση για την απασχόληση των εργαζομένων τους, σε αντίθεση με άλλους κλάδους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΑΣΥΔΕΚ, σε όλους τους επιχειρηματίες του κλάδου συνολικά, έχει δοθεί μέχρι στιγμής οικονομική στήριξη ύψους €610.000, με ορισμένες επιχειρήσεις να λαμβάνουν ενίσχυση €2.000-€3.000 για όλη αυτή την περίοδο. Παρουσιάζοντας την κατάσταση αυτή, ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για «οικονομική εξαθλίωση άνευ προηγουμένου».

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο κλάδος έχει ξεπεράσει την αντοχή του». Χαιρέτισε το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη συγκράτηση της φυγής εργαζομένων από τα κέντρα διασκέδασης. Πρόσθεσε, δε, ότι για την περίπτωση των εργαζομένων, που δεν μπόρεσαν να καλύψουν την απαιτούμενη περίοδο εργοδότησης, για να διεκδικήσουν επιδόματα, «έγινε έκκληση προς το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει το πρόβλημα ειδικά για τον συγκεκριμένο κλάδο, ώστε να μην καταλήξουν οι άνθρωποι αυτοί να χρειάζονται ανεργιακό επίδομα».

Τόνισε ότι «αυτές οι επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει τεράστιο βάρος, που δεν μπορούν από μόνες τους να επωμισθούν και ως εκ τούτου, η συνδρομή τη πολιτείας πρέπει να συνεχιστεί, και για την περίοδο μέχρι σήμερα».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση είπε ότι ο τομέας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία, αφού οι επιχειρηματίες έχουν αποζημιωθεί μόνο για 30 εβδομάδες αναστολής λειτουργίας, ενώ παρέμειναν κλειστές για περισσότερες από τις διπλάσιες.

Έκανε λόγο για «κραυγή αγωνίας του ΠΑΣΥΔΕΚ» και υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση «δεν ενέκρινε την επέκταση του μέτρου αναστολής δόσεων δανείων», αλλά ούτε την πρόταση για το μέτρο επιστρεπτέας προκαταβολής. Κλείνοντας, είπε ότι η Κυβέρνηση πρέπει έστω και τώρα να στηρίξει τον κλάδο αυτό και να πάρει έγκαιρα αποφάσεις, αφού πρώτα διαβουλευθεί με τους ιδιοκτήτες.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας