Ρεύμα και ακρίβεια που δεν «τρώγονται» φέρνουν αυξήσεις στο… μενού

Το κύμα αυξήσεων που πλήττει καταναλωτές και επιχειρήσεις αφήνει έντονη την σφραγίδα του και στον χώρο της εστίασης, με τους ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής να βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με ολοένα και μεγαλύτερα λειτουργικά κόστη.

Το γεγονός αυτό, αναπόφευκτα τους αναγκάζει να σπρώξουν τις τιμές τους προς τα πάνω, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους.  

Διαβάστε ακόμα: 

Στο GOLD Οκτωβρίου: 9α Invest Cyprus International Investment Awards

Ευνοϊκή αλληλουχία συγκυριών για κάθοδο Βρετανών τουριστών

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΠΑΣΙΚΑ) Φάνος Λεβέντης, περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης και εμφανίστηκε όχι και τόσο αισιόδοξος για το μέλλον του επισιτιστικού τομέα. 

Όπως ανέφερε, η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δυσκολεύει τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στα έξοδά τους, ενώ σε συνδυασμό με την ακρίβεια που καταγράφεται στα υλικά(πρώτες ύλες) που προμηθεύονται για σκοπούς εξυπηρέτησης των πελατών τους, τα κέντρα αναψυχής καθίστανται ανήμπορα να απορροφήσουν το πρόσθετο κόστος. 

Αποτέλεσμα, είναι να υπάρξει μετακύλισή του στους καταναλωτές μέσα από την αύξηση των τιμών στους τιμοκαταλόγους τους, με τον κ. Λεβέντη να προσδιορίζει το ύψος της αύξησης που θα επέλθει στο 25%, πριν από το τέλος του χρόνου. Εκτίμησε και χαρακτήρισε μάλιστα ως δεδομένο, πως στο αμέσως προσεχές διάστημα η τιμή μίας πίτας σουβλάκια θα ανέρχεται πάνω από επτά ευρώ. 

Όπως υπέδειξε ο Φάνος Λεβέντης, οι επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης θα δεχθούν καίριο πλήγμα από το γενικότερο κύμα αυξήσεων, προβλέποντας πως θα δουν την πελατεία τους να μειώνεται ως αποτέλεσμα της μείωσης της οικονομικής δύναμης των καταναλωτών. Έκανε ταυτόχρονα λόγο για αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό. 

Περιμένουν στήριξη 

Ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ εξέφρασε τη θέση ότι ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα θα πρέπει να έχει χαμηλότερο συντελεστή στις επιχειρήσεις και να περιορίζεται σε άλλες χρεώσεις της ΑΗΚ, και όχι στην κατανάλωση.

«Αυτό που αναμένουμε», επισήμανε, «είναι να πραγματοποιηθούν επαφές με το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για να βρούμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργούν, εξοικονομώντας ενέργεια, αλλά και λύσεις, ώστε να μειωθούν οι αυξήσεις στο ελάχιστο». 

Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και πώς σήμερα επηρεάζουν τον κλάδο της εστίασης, ο Φάνος Λεβέντης ανέφερε ότι υπάρχει μια σχετική ομαλοποίηση ως προς τις αντιδράσεις των πολιτών, αφού πλέον ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι εμβολιασμένοι και έχουν το σχετικό safe pass.

Όμως, όπως τόνισε, τα εστιατόρια ακόμη λειτουργούν στο μισό της χωρητικότητας τους και κάποιοι χώροι κατά τη χειμερινή περίοδο δεν θα είναι βιώσιμοι.

«Δυστυχώς οι χαλαρώσεις που είδαμε τις προηγούμενες μέρες δεν βοήθησαν τους χώρους εστίασης. Βλέπουμε την κατάσταση με την πανδημία να εξελίσσεται ομαλά, άρα θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και κάποια από τα μέτρα. Ήδη, βλέπουμε να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, αλλά οι χώροι εστίασης έχουν ακόμη αρκετούς περιορισμούς», υπογράμμισε.

Δειτε Επισης

Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
«Τροχοδρομεί» σε επενδύσεις για μακρινούς προορισμούς η Aegean