«Το ΑΞΙΚ να παραμείνει στη Λευκωσία»

Την αντίθεση του για μεταστέγαση του ΑΞΙΚ εκτός Λευκωσίας, εξέφρασε στο ΑΚΕΛ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας (ΕΒΕΛ).

Αντιπροσωπεία του ΕΒΕΛ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Μιχάλη Μουσιούττα, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Στέφανο Στεφάνου, στο πλαίσιο των επαφών του Επιμελητηρίου για το θέμα της παραμονής του ΑΞΙΚ στην Λευκωσία.

Ενώπιον του κ. Στεφάνου τέθηκε το θέμα της Υπουργικής απόφασης για την ένταξη του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ και της ενδεχόμενης μεταστέγασης του σε άλλη πόλη, απόφαση η οποία δεν βρίσκει σύμφωνο το Επιμελητήριο.

Οι φορείς της Λευκωσίας που συμμετείχαν στη συνάντηση, εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε πιθανότητα μετακίνησης της έδρας του ΑΞΙΚ και τόνισαν ότι αυτό θα πρέπει να παραμείνει στη Λευκωσία για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων, και οι ακόλουθοι:

 

  1. Η Λευκωσία απολαμβάνει μόνο 6% του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο ως εκ τούτου επικεντρώνεται για την ανάπτυξή της στην εκπαίδευση (κέντρο εκπαίδευσης/brightest capital of Europe) και δεν πρέπει να απωλέσει την ιστορική ξενοδοχειακή σχολή της όπως απώλεσε και το Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ΑΤΙ).
  2. Την αξιοποίηση της ιστορικής χωροθέτησης του ΑΞΙΚ δίπλα από το διεθνές συνεδριακό κέντρο για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού προς όφελος του τόπου.
  3. Την συνέργεια με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και χρήση πόρων π.χ. Πανεπιστήμιο Κύπρου και συνεργασία/προσβασιμότητα σε/από οργανισμούς που σχετίζονται με την λειτουργία του (επιβλέπον Υπουργείο, φορείς στο Διοικητικό του Συμβούλιο περιλαμβανομένων των επαγγελματικών συνδέσμων κλπ.).
  4. Την άντληση φοιτητών από το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και ισότιμη διοχέτευση σε όλες τις τουριστικές περιοχές (π.χ. για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 101 φοιτητές από Λευκωσία, 56 από Λεμεσό, 51 από Λάρνακα, 22 από Πάφο).
  5. Η στέγαση του ΑΞΙΚ στη Λευκωσία είναι μια ιστορική επιλογή προς όφελος ολόκληρης της Κύπρου. Ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη διατήρησης και ανάδειξης της ιστορικότητας προς όφελος ολόκληρης της Κύπρου ως πρότυπο έργο διεθνούς εμβέλειας των Ηνωμένων Εθνών για την Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

Ενστερνιζόμενος τους προβληματισμούς του ΕΒΕΛ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε πως η απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργείο Παιδείας έγινε χωρίς σχετική διαβούλευση, δίνοντας παράλληλα τη διαβεβαίωση ότι θα θέσει το θέμα ενώπιον της Βουλής και να εξεταστούν όλες οι πτυχές του ζητήματος.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς κ. Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λευκωσίας κ. Θεόδωρος Κρίγγου και η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αγλαντζιάς κ. Ευγενία Αλετρά, ενώ από πλευράς ΑΚΕΛ παρευρέθηκαν οι Βουλευτές κκ. Χρίστος Χριστοφίδης και Γιώργος Κουκουμάς καθώς και ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και μέλος του ΔΣ του ΑΞΙΚ, κ. Λευτέρης Γεωργιάδης.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, το ΕΒΕ Λευκωσίας συναντήθηκε για το ίδιο θέμα και με τον βουλευτή και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Παύλο Μυλωνά.

Το Επιμελητήριο Λευκωσίας διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για παραμονή του ΑΞΙΚ στην πρωτεύουσα, αφού αυτό αποβαίνει προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης της Λευκωσίας.

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024