Το mayday για τον τουρισμό και το στίγμα πορείας που δίνουν οι πτήσεις

Διανύοντας ήδη τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού και με την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας να δέχεται και φέτος αφόρητες πιέσεις λόγω της πανδημίας, οι ελπίδες για να σωθεί η σαιζόν εναποτίθενται πλέον στον Αύγουστο. 

Οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις για το κατά πόσο ο Αύγουστος θα συνδυαστεί με αξιόπροσεκτη αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί μας εξακολουθούν να μην μπορούν να είναι ασφαλείς, δεδομένης της αβεβαιότητας που συνεχίζει να δημιουργεί να επιφέρει η πανδημία, αλλά και ένεκα των μέτρων που λαμβάνονται για περιορισμό της.

Ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο προκαλεί αντίδρασεις και μεγάλη δόση δυσφορίας ανάμεσα στους τουριστικούς φορείς της χώρας, όπως είναι οι ξενοδόχοι, αποτελεί η απόφαση όπως οι τουρίστες που έρχονται κατά τον Αύγουστο στο νησί μας, υποβάλλονται σε rapid test ή pcr μετά τη συμπλήρωση επτά ημερών από την άφιξή τους. Πρόκειται για μέτρο το οποίο, σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις που γίνονται, θα επιφέρει μείωση ύψους πέραν του 20% στις κρατήσεις, κυρίως από τη ρωσική αγορά. 

Μάλιστα, από πλευράς ξενοδόχων, γίνεται λόγος για σχετικά μηνύματα που έστειλαν μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες της χώρας, όπως η Biblio Globus και η Tui Russia, οι οποίοι φέρονται να διαμήνυσαν πως με το συγκεκριμένο μέτρο η Κύπρος θα σταματήσει να δέχεται τουρίστες πέραν των επτά ημερών.

Διαβάστε ακόμη: 

Το… θαύμα της Μάλτας στις δημόσιες συγκοινωνίες, οδηγός για την Κύπρο

Invest Cyprus International Investment Awards

Οι πτήσεις και οι επιβάτες 

Την εικόνα ως προς το τι μπορεί να αναμένεται από τον τουρισμό τον Αύγουστο σκιαγραφούν εν πολλοίς οι προγραμματισμένες για τον συγκεκριμένο μήνα πτήσεις προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, όπου τον Ιούλιο η επιβατική κίνηση-και στα δύο- ανήλθε στις 722.145 (αφίξεις και αναχωρήσεις). Οι επιβατικές πτήσεις στα δύο αεροδρόμια κατά τον Ιούλιο έφθασαν τις 5,378, καθώς στο αεροδρόμιο Λάρνακας καταγράφηκαν 3,912 επιβατικές πτήσεις και στο αεροδρόμιο Πάφου 1,466. 

Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Ιούλιος έκλεισε με συνολικά 524.609 επιβάτες, με τις περισσότερες αφίξεις να προέρχονται από τη Ρωσία, την Ελλάδα, την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία και το Ισραήλ. Για τον Αύγουστο, αναμένεται σταδική ελαφρά αύξηση μέχρι το τέλος του μήνα. Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα υπάρχουν προγραμματισμένες 472 αφίξεις, οι οποίες στο τέλος του μήνα θα φθάσουν τις 489 εβδομαδιαίως. 

Πτήσεις προς το αεροδρόμιο Λάρνακας αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο από Αίγυπτο, Αρμενία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κατάρ, Λετονία, Λίβανο, Λιθουανία, Μάλτα, Μπαχρέιν, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία.

Αναφορικά με το αεροδρόμιο Πάφου, κατά τον Αύγουστο αναμένεται σταδιακή αύξηση των αφίξεων, πάντα υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξουν σοβαρές διαφοροποιήσεις στα επιδημιολογικά δεδομένα που να επηρεάσουν το πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών. Για την τρέχουσα εβδομάδα, 2-8 Αυγούστου, υπάρχουν προγραμματισμένες 187 πτήσεις (αφίξεις), για την εβδομάδα 16-22 Αυγούστου ο αριθμός των πτήσεων ανεβαίνει στις 200, ενώ την τελευταία εβδομάδα του μήνα (23-29), αναμένεται να πραγματοποιηθούν 210 πτήσεις. 

Για τον Αύγουστο, προς το αεροδρόμιο Πάφου, υπάρχουν προγραμματισμένες πτήσεις από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και από Ουκρανία και Σλοβακία.

Δειτε Επισης

Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food