Περδίος: Στόχος να καταστεί η Κύπρος ποιοτικός και ανταγωνιστικός προορισμός αθλητικού τουρισμού

Στόχος του Υφυπουργείου Τουρισμού είναι να καταστεί η Κύπρος ένας ποιοτικός και ανταγωνιστικός προορισμός αθλητικού τουρισμού, ανέφερε σε ομιλία του ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σάββας Περδίος, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας για την Ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού στην Κύπρο. Την ημερίδα διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού, και σε αυτήν παρουσιάστηκαν τοποθετήσεις αρμόδιων φορέων σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης του τομέα, καθώς και παραδείγματα καλής πρακτικής στον Αθλητικό Τουρισμό της Κύπρου.

Στον χαιρετισμό του, τον οποίο εκφώνησε ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού κ. Θεοφάνης Τρύφωνος, ο Υφυπουργός επισήμανε ότι ο Αθλητικός Τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα μέσα στα πλαίσια της Στρατηγικής Ανάπτυξης του Τουρισμού μέχρι το 2030 και κατέχει εξέχουσα θέση στη νέα καμπάνια του Υφυπουργείου. Κύριες αγορές αθλητικού τουρισμού, σημείωσε, αποτελούν οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, με ενδιαφέρον κυρίως για τους μήνες πέραν της καλοκαιρινής περιόδου. Ανέλυσε ότι ο αθλητισμός προετοιμασίας μεταφράζεται σε 45 χιλιάδες διανυκτερεύσεις, με κύριο άθλημα προετοιμασίας το ποδόσφαιρο, ενώ ξεχωριστό κομμάτι του αθλητικού τουρισμού, ανέφερε, είναι οι διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Παρά τις προκλήσεις που επέφερε η πανδημία, τόνισε, το προϊόν αυτό είναι πολλά υποσχόμενο και συνδέεται με την τοπική κουλτούρα, καθώς και με τις ποιοτικές υποδομές και τις καιρικές συνθήκες.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο εδώ και χρόνια αναπτύσσει διάφορες ακαδημαϊκές δράσεις όσον αφορά την ανάπτυξη του οικοσυστήματος του Αθλητικού Τουρισμού, θεωρώντας ότι ο Αθλητικός Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την προμετωπίδα ανάκαμψης του τουρισμού στην Κύπρο. Ο Καθηγητής Καρτακούλλης σημείωσε πρόσθετα ότι, παρόλα τα λάθη του παρελθόντος, έχουν γίνει και μπορούν να γίνουν περισσότερα σημαντικά βήματα, αφού οι προοπτικές ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού είναι τεράστιες.  Ήδη, ανέφερε, οι ανταγωνιστικές γειτονικές χώρες προσφέρουν ψηλού επιπέδου δράσεις αθλητικού τουρισμού, εξ’ ου και κρίνεται πολύ σημαντική η δημιουργία ενός brand που να προωθεί την Κύπρο ως προορισμό για μια μοναδική εμπειρία που σχετίζεται με τον τομέα.  

Στην παρουσίαση του, ο Καθηγητής Δημήτριος Μπούχαλης, Διευθυντής του eTourism Lab και του International Center for Tourism and Hospitality Research στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth του Η.Β.  ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως προορισμού για αθλητικό τουρισμό. Ο συμπαρουσιαστής του, Καθηγητής Διοίκησης Αθλητικών Εκδηλώσεων στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth, Richard Shipway, υποστήριξε μάλιστα ότι η Κύπρος μπορεί να εστιάσει στον αθλητικό τουρισμό που αφορά την ενεργό συμμετοχή αθλητών σε αθλητικές διοργανώσεις και τον αθλητισμό προετοιμασίας.  Εισηγήθηκε, δε, οκτώ θεματικές που πρέπει να αναπτυχθούν. Στη συνέχεια, ο Καθ. Μπούχαλης επισήμανε τη σημασία της έξυπνης χρήσης των ειδικών υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει η Κύπρος. 

Συνεχίζοντας, η λειτουργός του Υφυπουργείου Τουρισμού, κ. Θάλεια Χριστοδουλίδου, ανέλυσε τα κριτήρια του Υφυπουργείου για  δράσεις αθλητικού τουρισμού. Έδωσε επίσης τις σχετικές πληροφορίες για το πώς μπορεί κάποιος οργανισμός να αιτηθεί επιχορήγησης και παρουσίασε τα διαφορετικά σχέδια δράσεων που επιχορηγούνται. 

Το μέλος του Δ.Σ και Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητικού Τουρισμού του οργανισμού του ΚΟΑ κ. Λεόντιος Τσέλεπος επισήμανε ότι το πρωταρχικό στοιχείο για τον ΚΟΑ όσον αφορά τον Αθλητικό Τουρισμό είναι ο αθλητισμός, οπότε προτεραιότητα δίνεται στη χρήση των εγκαταστάσεων και στη φιλοξενία αθλητικών διοργανώσεων και συνεδρίων, σε συνεργασία τις αθλητικές Ομοσπονδίες. Ο ΚΟΑ, σημείωσε, εκτός από χρηματική στήριξη που αφορά τις διοργανώσεις και τις υποδομές, έχει συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση για τη στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού μέχρι το 2030, ενώ προχωρεί σε αναβάθμιση των δικών του εγκαταστάσεων για χρήση στον Αθλητικό Τουρισμό. Τη στιγμή αυτή βρίσκεται στη διαδικασία ετοιμασίας ενός οδικού χάρτη των αθλητικών εγκαταστάσεων και ενός ημερολογίου (καλεντάρι) αθλητικών διοργανώσεων. 

Η εκδήλωση είναι αναρτημένη στο https://www.youtube.com/watch?v=pIx9iUrH7DQ

 

Δειτε Επισης

Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Τονωτική ένεση για ξενοδοχεία και εστίαση τα διαδοχικά τριήμερα
Η βιομηχανία του τουρισμού και της φιλοξενίας: Τι λένε τρεις ξενοδόχοι
Mint bar: Εκλεπτυσμένες γεύσεις και επιλογές
Μιχάλης Σοφοκλέους: Στο Mercure City Hotel δημιουργούμε μια αξέχαστη και ολιστική εμπειρία
Η ηγεσία του ΠΑΣΥΞΕ στην Έκθεση ITB Berlin 2024
Leaders in Hospitality Awards: Ποιοι διακρίθηκαν
Αγκάλιασε τη νέα κανονικότητα και κέρδισε τις εντυπώσεις