Ν. Κωνσταντίνου: Πλούσια η κυπριακή κουζίνα σε υλικά και γεύσεις

Με 13 χρυσά, 6 αργυρά και 3 χάλκινα μετάλλια στο ενεργητικό του από συμμετοχές σε διαγωνισμούς μαγειρικής, ο Νικόλας Κωνσταντίνου πρώην Διευθυντής Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου και Μέλος Επαρχίας Λευκωσίας του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου θεωρεί πως οι επαγγελματίες του χώρου κάνουν αρκετά καλή δουλειά στην Κύπρο, ενώ η αξιοποίηση των κυπριακών στοιχείων στα πιάτα τους αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της κυπριακής κουζίνας.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει την κυπριακή κουζίνα πλούσια σε αγνά υλικά και νόστιμες γεύσεις, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι καθόλου τυχαίες και οι διακρίσεις των αρχιμαγείρων μας στο εξωτερικό.

Ο Νικόλας Κωνσταντίνου μιλά για την δια βίου μάθηση, τις εμπειρίες του από την συμμετοχή του ως επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας καθώς και για του μελλοντικούς του στόχους.

Πόσο σημαντικό είναι για ένα σεφ ή για κάποιον που ασχολείται με την γαστρονομία η δια βίου μάθηση στον κλάδο του και γιατί; Τι είναι αυτό που σας εξέπληξε κατά την διάρκεια του μέχρι τώρα γαστρονομικού σας ταξιδιού είτε μέσω της γνώσης είτε μέσω της επαγγελματικής εμπειρίας;
Ο τομέας της γαστρονομίας είναι πολύ απαιτητικός με υψηλό ανταγωνισμό, τόσο τοπικά όσο και διεθνώς. Η συνεχής εκπαίδευση και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων με τη δια βίου μάθηση είναι απαραίτητη για όποιον θέλει να διαπρέψει στον τομέα μας, καθώς οι αλλαγές γίνονται με γοργούς ρυθμούς και όχι μόνο πρέπει να μπορείς να τις ακολουθήσεις αλλά και να τις υπερβείς εάν θέλεις να παραμείνεις ανταγωνιστικός.

Το γαστρονομικό μου ταξίδι δεν ήταν καθόλου εύκολο γιατί δεν επιλέγω ποτέ τα εύκολα μονοπάτια. Αυτό που με εξέπληξε και μου δίνει μέχρι σήμερα το θάρρος να συνεχίζω και να δυναμώνω είναι οι συνάδελφοι μου. Τόσο κατά την περίοδο που δούλευα στις ξενοδοχειακές μονάδες και επισιτιστικές επιχειρήσεις όσο και τώρα που εργάζομαι στον τομέα της εκπαίδευσης, η ομαδικότητα και η αλληλεγγύη που υπάρχει μεταξύ των συναδέλφων είναι πραγματικά συγκινητική.

Ποιες οι συμμετοχές σας σε διεθνείς οργανώσεις και διαγωνισμούς και πως συνέβαλαν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων σας;
Τα τελευταία 22 χρόνια που ασχολούμαι στον τομέα της γαστρονομίας έχω συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς κερδίζοντας συνολικά 13 χρυσά, 6 αργυρά και 3 χάλκινα μετάλλια σαν διαγωνιζόμενος. Παράλληλα έχω προσφέρει τις υπηρεσίες μου ως μέλος κριτικών επιτροπών σε τοπικούς αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς μαγειρικής. Οι συμμετοχές με τις Εθνικές Ομάδες Μαγειρικής Κύπρου σε Παγκόσμιο Κύπελο και Ολυμπιάδες Μαγειρικής ήταν βέβαια οι πιο σημαντικές και αυτές που ξεχωρίζω, γιατί είναι ίσως το ανώτατο επίπεδο διαγωνισμού που μπορείς να συμμετέχεις και μάλιστα με το εθνόσημο στην μπλούζα αντιπροσωπεύοντας τη χώρα σου. Επί ευκαιρίας θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου που μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω τις Εθνικές Ομάδες Μαγειρικής Κύπρου τόσο σαν μέλος αλλά και ως Ανώτερος Διευθυντής των ομάδων. Η εμπειρία, η στήριξη και επιμόρφωση που παίρνεις είναι αξιοζήλευτη καθώς αναπτύσσεις τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τις τεχνικές σου, ενημερώνεσαι άμεσα για τις καινούργιες τάσεις της γαστρονομικής μόδας, διευρύνεις τους ορίζοντες σου και αυτό σου δίνει την αυτοπεποίθηση ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα χωρίς τίποτα να σου φαίνεται αδύνατο.

Πόσο εύκολο ήταν να είστε επικεφαλής των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής; Τι θα ξεχωρίζατε κατά την διάρκεια της θητείας σας;
Το να είσαι επικεφαλής των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής (της χώρας σου) είναι ίσως ό,τι δυσκολότερο έχω δοκιμάσει στη μέχρι τώρα πορεία μου. Πρέπει να είσαι πολύ συγκεντρωμένος και αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις γιατί ένα μικρό λάθος σου, μπορεί να στοιχίσει πολλά σε μια ομάδα ανθρώπων, συνεργατών, φίλων σου που καταρτίζουν τις ομάδες. Υπάρχει καθημερινά πολλή δουλειά που γίνεται στα παρασκήνια πριν να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

Πέραν από το προσωπικό μας ελεύθερο χρόνο που αφιερώνουμε για την ανάπτυξη των ομάδων και των μελών που τις αποτελούν, υπάρχουν και οι οικογένειες μας τις οποίες πρέπει να ευχαριστήσουμε. Είναι από αυτούς τους ανθρώπους που «κλέβουμε» χρόνο και που με την υπομονή τους, μας στηρίζουν για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Πολύ ξεχωριστή εμπειρία θα έλεγα ότι ήταν η τελευταία Ολυμπιάδα Μαγειρικής, που έγινε στη Στουτγάρδη της Γερμανίας το Φεβρουάριο του 2020, για δύο λόγους. Αρχικά γιατί ήταν η μεγαλύτερη αποστολή των εθνικών ομάδων που έγινε μέχρι σήμερα και με όλες τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, πιστεύω ότι ήταν πολύ επιτυχημένη για τη γαστρονομία της Κύπρου. Το δεύτερο σημείο είναι ότι έγινε αυτή η αποστολή εν μέσω της πανδημίας που ταλανίζει τον πλανήτη και ίσως να είναι και η τελευταία φορά που έγινε με αυτή τη μορφή, καθώς ανά τον κόσμο αρχίσαν τρομερές αλλαγές στη λειτουργία του επισιτιστικού τομέα.

Ποιες οι εισηγήσεις σας για περαιτέρω προβολή της κυπριακής κουζίνας και των επαγγελματιών;
Οι επαγγελματίες στην Κύπρο κάνουν πολύ καλή δουλειά και φαίνεται και εκ του αποτελέσματος. Βλέπω σε όλα τα ξενοδοχεία που επισκέπτομαι αλλά και στα εστιατόρια να έχει εισέλθει το κυπριακό στοιχείο στα εδεσματολόγια τους, είτε μέσα από τα υλικά είτε με συνταγές παραδοσιακές, ακόμα και σε μοντέρνες εκτελέσεις. Η Κυπριακή κουζίνα είναι πλούσια σε αγνά υλικά και νόστιμες γεύσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίες και οι διακρίσεις των αρχιμαγείρων μας στο εξωτερικό, καθώς πάντα αξιοποιούν τα κυπριακά στοιχεία στα πιάτα τους. Αυτός είναι ίσως ο καλύτερος πρεσβευτής της Κυπριακής κουζίνας. Θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, όχι μόνο από τους επαγγελματίες μας αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι επαγγελματίες του επισιτιστικού τομέα θα πρέπει να συνεχίσουν την επιμόρφωση τους, μέσα από την παρακολούθηση σεμιναρίων, διαλέξεων, επιμορφωτικών μαθήματων στο τομέα τους, βιβλίων, διαδίκτυο, οπτικοακουστικού υλικού κτλ. Είναι πολύ σημαντική η συνεχής επιμόρφωση για να κρατήσουμε το πήχη ψηλά και να αφήσουμε παρακαταθήκη στις νέες γενιές όσα κληρονομήσαμε και εμείς από τους παλιότερους. Χρειάζεται αναζήτηση, μελέτη, υπομονή, επιμονή και τεχνογνωσία για να διαφυλάξουμε την Κυπριακή γαστρονομία και την παραδοσιακή κουζίνα.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί επαγγελματικοί σας στόχοι;
Η περίοδος αυτή είναι απρόβλεπτη λόγω της πανδημίας. Αυτό όμως δεν μου απαγορεύει να κάνω τους σχεδιασμούς και τα πλάνα μου για το μέλλον. Ο εκπαιδευτικός οργανισμός που εργάζομαι είναι σε συνεχή ανάπτυξη και στόχος μου είναι να βάζω και εγώ το λιθαράκι μου σε κάθε του βήμα. Η εκπαίδευση και η προετοιμασία των νεαρών που εγγράφονται στη σχολή είναι πλέον προτεραιότητα μου. Απώτερος σκοπός μου είναι να αποφοιτήσουν έχοντας αποκτήσει όλα τα προσόντα για τη βιομηχανία, αρχικά ως σωστοί χαρακτήρες, με στέρεες βάσεις και όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στον πραγματικό κόσμο της τουριστικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα θέλω να αναπτύξω τις γνώσεις και τις δεξιότητες μου για να είμαι συνεχώς σε πολύ καλό επίπεδο. Η συμμετοχή σε κριτικές επιτροπές σε τοπικούς και διεθνείς διαγωνισμούς μαγειρικής είναι κάτι το οποίο με γεμίζει και με ικανοποιεί συναισθηματικά και επαγγελματικά. Από εκεί βλέπω τους νεαρούς να αναπτύσσονται και μαθαίνω από αυτούς πολλά και ωραία πράγματα. Μου γεμίζουν τις μπαταρίες μου για τη συνέχεια!

Who is Who
Ο Νικόλας Κωνσταντίνου είναι απόφοιτος Μεταπτυχιακού στην εκπαίδευση (με Διάκριση), από το University of The West of Bristol, U.K. και απόφοιτος Πτυχίου στη Διεύθυνση Επισιτιστικών Τεχνών (με Διάκριση), από το Intercollege Λευκωσίας. Από το 2016 μέχρι σήμερα εργάζεται στο Intercollege Λευκωσίας ως Λέκτορας. Τα τελευταία 15 χρόνια εργαζόταν παράλληλα σε ξενοδοχειακές μονάδες σε διάφορες επαρχίες της Κύπρου και την Γαλλία. Έχει εργαστεί με μεγάλη επιτυχία σε 5* ξενοδοχεία φτάνοντας μέχρι και την βαθμίδα του Sous Chef. Είναι ο συγγραφέας του οδηγού κυπριακής μαγειρικής «Άλφα Γαστρονομία, δημιουργώντας από την παράδοση».

O Νικόλας Κωνσταντίνου είναι ενεργό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Αρχιμαγείρων (World Chefs) και του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου (CCA). Από το 2014 αποτελούσε μέλος της Εθνικής Ομάδας Μαγειρικής της Κύπρου με πολλές διακρίσεις σε Κύπρο και Ευρώπη (Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής, Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής κτλ.). Από το 2017 μέχρι το 2020 ορίστηκε από τον ΣΑΚ ως ο Ανώτερος Διευθυντής των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου. Το 2014 συμμετείχε στο τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής «Άλφα Chef» όπου αναδείχθηκε δεύτερος. Εκ τότε παρουσιάζει εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση της Κύπρου (ΑΝΤ1-ΜEGA-ALPHA Κύπρου). Είναι ένας εκ των πέντε πιστοποιημένων κριτών μαγειρικής επιπέδου WACS B’ που έχουμε στην Κύπρο με πολλές συμμετοχές σε κριτικές επιτροπές, σε τοπικούς και διεθνής διαγωνισμούς. Έχει επίσης πραγματοποίηση αρκετά σεμινάρια ως Εκπαιδευτής αλλά και διδαχθεί ως Εκπαιδευόμενος για ανάπτυξη των γνώσεων και δεξιοτήτων.

Δειτε Επισης

Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων