Ενισχυτικές κινήσεις και δράσεις γι’ ανάκαμψη του τουρισμού

Αισιόδοξος για τον μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έπειτα από σύσκεψη στην οποία παρακάθησε σήμερα το πρωί με τον Υπουργό Μεταφορών, τον Υφυπουργό Τουρισμού και τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς στο αεροδρόμιο Λάρνακας «Γλαύκος Κληρίδης».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική τη σύσκεψη, κατά την οποία όπως είπε εξετάστηκαν οι προοπτικές της χώρας σε ένα από τους πιο σημαντικούς και δημιουργικούς οικονομικούς συντελεστές της προκοπής, κατά την έκφρασή του, της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: 

€30 εκατ. για στήριξη νέων επιχειρηματιών

Κ. Πετρίδης: Η Κύπρος περνά στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη

Οι επτά εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν για την ανάπλαση στο παλιό ΓΣΠ

«Έχουμε διαδράμει τα διάφορα σχέδια που έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση για ενίσχυση της ανάδειξης της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού μέσα από μια σειρά προληπτικών μέτρων, που προηγούνται πολύ πέραν, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ανταγωνιστών στον τουριστικό τομέα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εκεί που ο ίδιος επικέντρωσε την προσοχή του στη δική του εισαγωγή, ήταν οι ενισχυτικές κινήσεις στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. «Αλλά και ανέλυσα», υπέδειξε, «το ποιες είναι και πώς εντάσσονται οι πολιτικές μας όσον αφορά τον τουρισμό με την συμμετοχή μας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο Σχέδιο που εξήγγειλε χθες περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων των ορεινών και καταλυμάτων της υπαίθρου, η αναβάθμιση της υγείας και ευεξίας των τουριστικών καταλυμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, η αναβάθμιση εστιατορίων και καταστημάτων που αφορούν τις γαστρονομικές συνήθειες του τόπου, καθώς και η δημιουργία αυθεντικών, βιωματικών εμπειριών στα ορεινά και στην ύπαιθρο.

«Δεν περιοριστικά όμως σε αυτά. Εξετάσαμε τα διάφορα προβλήματα που αναφύονται ως αποτέλεσμα των αυστηρών υγειονομικών μέτρων που λαμβάνονται και που έχουν φέρει την χώρα μας στα πιο ψηλά επίπεδα επιτυχίας αντιμετώπισης της πανδημίας. Αυτό είναι που θέλουμε να αξιοποιήσουμε, τόσο προς την βρετανική και ρωσική αγορά, αλλά και σε όλες τις χώρες, προκειμένου να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ή την ανάδειξη της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού», τόνισε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι από τη σημερινή σύσκεψη, την ανταλλαγή απόψεων και τις θέσεις που έχουν εκφραστεί, η Κύπρος βρίσκεται σε ένα δρόμο που οδηγεί, με ελπίδα, σε μια σημαντική ανάκαμψη του τουριστικού προϊόντος, κάτι που, όπως επεσήμανε, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα ατού της κυπριακής οικονομίας.    

Ερωτηθείς κατά πόσον στη σύσκεψη συζητήθηκαν τρόποι θωράκισης της Κύπρου από τις νέες μεταλλάξεις του ιού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως συζήτησαν «και τρόπους θωράκισης, αλλά και τρόπους αναβάθμισης της χώρας όσον αφορά τις επιτυχίες της στα θέματα αντιμετώπισης της πανδημίας, με δεδομένα κάποια κριτήρια που υιοθετούνται από τον Ευρωπαϊκό ή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φαρμάκων, έτσι ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα που τεχνηέντως δημιουργούνται ως αποτέλεσμα κοινών κριτηρίων που έχουν υιοθετηθεί».

Κληθείς να αναφέρει πόσο αισιόδοξος είναι για τη καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «πάντοτε με επιφύλαξη και λαμβανομένης υπόψη της ταχύτητας του εμβολιαστικού προγράμματος, πιστεύω ότι δικαιούμαστε να διατηρούμε και ελπίδες και αισιοδοξία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι πεποίθηση φορέων τουρισμού ότι δεν θα υπάρξει επί του παρόντος άνοιγμα των οδοφραγμάτων, ο Πρόεδρος είπε ότι «τα οδοφράγματα, το άνοιγμα ή μη, έχει σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αλλά και των κατεχομένων περιοχών» και συνεπώς είπε «δεν πρέπει να συγχέεται το ένα με το άλλο».

Η σημερινή σύσκεψη, σημείωσε «είχε στόχο να δει πώς διασφαλίζεται, μέσα από την ορθή επιδημιολογική αντιμετώπιση, η ενθάρρυνση της έλευσης τουριστών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όσον η επιδημιολογική κατάσταση δεν το επιτρέπει δεν θα υπάρξουν ανάλογα βήματα», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολούθησε την διαδρομή που κάνει ο επιβάτης όταν φτάνει στην Κύπρο, αλλά και την διαδρομή του επιβάτη κατά την αναχώρηση του από το νησί.

Ακόμα επισκέφθηκε το σημείο δειγματοληψίας που λειτουργεί στο σημείο αφίξεων του αεροδρομίου και μίλησε με το προσωπικό, πέρασε από τον έλεγχο διαβατηρίων και τον έλεγχο ασφάλειας ενώ επισκέφθηκε και το εμπορικό τμήμα του αερολιμένα το οποίο ανακαινίσθηκε πρόσφατα και έχει έντονο το κυπριακό στοιχείο.

Δειτε Επισης

«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα