Αγωνία για την «πράσινη λίστα» των Βρετανών

Οι εκτιμήσεις για το ποιες χώρες θα περιλαμβάνονται στην λεγόμενη «πράσινη λίστα» της Βρετανίας, δίνουν και παίρνουν, από όλους τους τουριστικούς φορείς, καθώς αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις της χώρας για τις 17 Μαΐου.

Το κυπριακό ενδιαφέρον, στρέφεται κυρίως στον κίνδυνο η Κύπρος να μην είναι στο «πράσινο» κατά την πρώτη αξιολόγηση λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων, και ενδεχομένως η τουριστική περίοδος για τους Βρετανούς να μεταφερθεί ένα μήνα πιο κάτω. 

Ο διευθύνων σύμβουλος του Βρετανικού Οργανισμού Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (Abta), Mark Tanzer, σε συνέντευξή του, προειδοποίησε ότι η επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών αυτό το καλοκαίρι θα είναι «σταδιακή» και όχι διαδικασία «σουσάμι άνοιξε» από τις 17 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμα:

Κατρακύλησαν οι αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του χρόνου

Εμβολιασμό των εργαζομένων ζητούν τα κέντρα αναψυχής

Νέοι προορισμοί στο καλοκαιρινό πρόγραμμα της Cyprus Airways

Μιλώντας στην ιστοσελίδα Travel Weekly UK, περιέγραψε ως «ρητή και σιωπηρή τη δήλωση της ειδικής ομάδας της βρετανικής κυβέρνησης ότι η επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών πρόκειται να είναι μια σταδιακή διαδικασία», και πρόσθεσε: «Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερο και θέλουμε να υπάρχει μια κατάλληλη καλοκαιρινή σεζόν, αλλά δεν πρόκειται να είναι« ανοιχτό σουσάμι »της 17ης Μαΐου και όλοι μπορούν να ταξιδέψουν».

Η λίστα των «8»

Χωρίς τίποτα να έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, σε δημοσιεύματα στο βρετανικό Τύπο γίνεται λόγος για μόνο οκτώ χώρες που θα βρίσκονται στο «πράσινο» για να ταξιδέψουν οι Βρετανοί. Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για τις ΗΠΑ, Γιβραλτάρ, Ισραήλ, Ισλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, με την μόνη χώρα από τις οκτώ που ταλαντεύεται να είναι οι ΗΠΑ λόγω του ποσοστού κρουσμάτων.

Όσον αφορά τις χώρες της Ευρώπης, το πιο πιθανόν να βρεθούν στα αμέσως πιο κάτω επίπεδα-στο πορτοκαλί (amber) ή στο κόκκινο – σύμφωνα με ανάλυση του τέως διευθυντής στρατηγικής των British Airways, Robert Boyle.  Αυτό για τους τουρίστες θα σημαίνει, είτε καραντίνα 10 ημερών είτε με την επιστροφή τους να μπαίνουν σε καραντίνα ξενοδοχείου, που θα κοστίζει £1,750 το άτομο – και οι δύο περιπτώσεις προφανώς αποτρεπτικές.

Υπενθυμίζεται ότι για τους Βρετανούς τουρίστες που θα επιστρέφουν από «πράσινες» χώρες θα απαιτούνται στην αρχή δύο διαγνωστικά τεστ, ένα προ της αναχώρησης και ένα μετά από την άφιξη. Για όσους προέρχονται όμως από τις πορτοκαλί χώρες θα απαιτούνται έως και τέσσερα τεστ, ενώ θα υπάρχει και υποχρέωση δεκαήμερης απομόνωσης κατ’ οίκον.

Το ενδιαφέρον για τους Βρετανούς τουρίστες επικεντρώνονται σε χώρες που παραδοσιακά ταξιδεύουν, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και βεβαίως η Κύπρος. Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Boyle, αυτές οι τέσσερις χώρες, θα βρίσκονται στο amber στις 17 Μαΐου λόγω των υψηλών αριθμών περιπτώσεων Covid. Ωστόσο, θα μπορούσαν να βρεθούν στο «πράσινο» μέχρι την επόμενη αξιολόγηση της βρετανικής κυβέρνησης που είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουνίου.

«Πέρυσι, τα νησιά της Ισπανίας και της Ελλάδας έλαβαν βαθμολογία χαμηλότερου κινδύνου από την κεντρική χώρα και αυτό θα μπορούσε να συμβεί ξανά φέτος», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία λέγεται ότι «κυκλοφορεί σε βιομηχανικούς κύκλους».

Αισιόδοξοι οι πράκτορες

Οι μεγάλες τουριστικές εταιρείες βρίσκονται «πάνω από το τηλέφωνο» και αναμένουν τις τελικές αποφάσεις της Βρετανίας, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες δηλώσεις από πλευράς Tui και EasyJet, για αύξηση κρατήσεων το επόμενο διάστημα, αλλά και το ότι η Κύπρος και η Ελλάδα, θα βρίσκονται στην «πράσινη» πλευρά της βρετανικής λίστας.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της EasyJet Γιόχαν Λούντγκρεν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αναμένει την Κύπρο μαζί με τους υπόλοιπους δημοφιλείς προορισμούς για τους Βρετανούς, να είναι στην «πράσινη λίστα».

Το καλοκαίρι «μπορεί να σωθεί» εκτιμά ο Φριτς Γιούσεν, Γενικός Διευθυντής της Tui, αναφερόμενος στην πρόοδο των προγραμμάτων εμβολιασμού, με τον όμιλο να καταγράφει 2,8 εκατομμύρια κρατήσεις μόνο από τη Βρετανία. Την ίδια ώρα, αναμένει επάνοδο της ζήτησης όταν αρθούν οι βρετανικοί περιορισμοί στα ταξίδια, σε έναν μήνα.

Η Κιάρα Ραβάρα, επικεφαλής διεθνών επικοινωνιών στη διεύθυνση πωλήσεων και μάρκετινγκ της Ryanair ανέφερε επίσης αναφορικά με τις κρατήσεις των επόμενων μηνών ότι «ακόμα και πριν από τον Ιούλιο περιμένουμε την Κύπρο να είναι στην ατζέντα των τουριστών, καθώς η χώρα ξεκινά τους ταξιδιωτικούς διαδρόμους, ήδη με το Ισραήλ από την 1η Απριλίου, και είναι σε συζητήσεις για ταξιδιωτικό διάδρομο με το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι ασφαλώς η κύρια αγορά για εισερχόμενο τουρισμό στην Κύπρο. Και αυτό θα ωθήσει την Κύπρο στην κορυφή του παιχνιδιού».

Δειτε Επισης

Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων