Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια με μέτρα ασφάλειας

Την επανέναρξη των πτήσεων και επαναλειτουργία των αερολιμένων με επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει προβεί την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου στις ακόλουθες διαφοροποιήσεις που αφορούν στο Σχέδιο Δράσης σταδιακής επανέναρξης των πτήσεων και επαναλειτουργίας των αερολιμένων το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2021.

Διαβάστε ακόμα: Αυτά είναι τα νέα στεγαστικά σχέδια, επιδόματα και πολεοδομικά κίνητρα

Διαβάστε ακόμα: Revolut: Λανσάρει τη Revolut Bank στην Κύπρο προσφέροντας λογαριασμούς με προστασία καταθέσεων

Διαβάστε ακόμα: Οι μεγάλες μαλτέζικες επενδύσεις στην Κύπρο

Οι αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

 

1. Για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου  (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία)  συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, δεν υπάρχει οποιαδήποτε τροποποίηση. 

Δηλαδή από την 1η Μαρτίου 2021 θα ακολουθείται η κατηγοριοποίηση των χωρών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), οι οποίες θα ταξινομούνται στις κατηγορίες πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη.  

2. Για τον μήνα Μάρτιο  για τις τρίτες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανος, ΗΑΕ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Λευκορωσία) όπως και επίσης για τον κατάλογο σύστασης τρίτων χωρών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  η αξιολόγηση των χωρών αυτών θα διεξάγεται από το Υπουργείο Υγείας το οποίο θα τις ταξινομεί  σε πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη και γκρίζα. Όσες από τις πιο πάνω χώρες ταξινομηθούν στην κατηγορία γκρίζα θα χρειάζονται ειδική άδεια εισόδου και επιπλέον οι επιβάτες θα πρέπει να προσκομίζουν εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.  Σε αυτή την κατηγορία θα ισχύουν μέτρα αυτοπεριορισμού / καραντίνας τα οποία θα είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

3. Από την 1η μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021, οι αφιχθέντες από οποιαδήποτε από τις πιο πάνω χώρες, η οποία έχει ταξινομηθεί στην πράσινη κατηγορία, θα υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο PCR τεστ, το κόστος του οποίου θα καλύπτεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.  

4. Σημειώνεται ότι, για τον μήνα Μάρτιο, όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτου κατηγορίας, που αφικνούνται στην Κύπρο θα έχουν περάσει από εργαστηριακό έλεγχο PCR.

5. Από την 1η Απριλίου 2021, η αξιολόγηση και η κατάταξη των τρίτων χωρών θα γίνεται στις κατηγορίες πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη σύμφωνα με τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).  Ως τρίτες χώρες, πέραν από το Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Λευκορωσία, προστίθενται, από την 1η Απριλίου 2021, και οι ακόλουθες χώρες: Σερβία, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αρμενία και Γεωργία.

6. Όσα κράτη δεν συμπεριλαμβάνονται στα πιο πάνω θα ταξινομούνται στην κατηγορία Γκρίζα – ειδική άδεια. 

7. Το Υπουργείο Υγείας θα ανακοινώνει σε εβδομαδιαία βάση την κατηγοριοποίηση των χωρών.

8. Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επέκταση, μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, του μέτρου παραμονής 7 ημερών σε χώρους που θα υποδείξει η Κυπριακή Δημοκρατία για όσους φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ήδη εφαρμόζονται.

9. Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε κατηγορία ισχύουν τα ακόλουθα:

     i.  Κατηγορία Πράσινη.  Σε αυτή την κατηγορία, όλοι οι επιβάτες, με την άφιξή τους στην Κύπρο, από την 1η μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 θα υποβάλλονται σε εργαστηριακή ανάλυση PCR, το κόστος του οποίου θα καλύπτεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.  Από την 1η Απριλίου 2021 δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός, πρακτική που ισχύει και σήμερα.

     ii.  Κατηγορία Πορτοκαλί, στην οποία θα απαιτείται η προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής ανάλυσης PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση, πρακτική που ισχύει και σήμερα.

     iii.  Κατηγορία Κόκκινη, στην οποία θα απαιτείται διπλή εργαστηριακή ανάλυση, δηλαδή αρνητική εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση και ακόμα μία εργαστηριακή ανάλυση PCR με την άφιξη στην Κύπρο. Σε αυτή την κατηγορία δεν ισχύουν μέτρα  αυτοπεριορισμού / καραντίνας. Σημειώνεται ότι Κύπριοι πολίτες και νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία μπορούν να επιλέξουν να διενεργήσουν εργαστηριακό έλεγχο μόνο κατά την άφιξη τους στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να  παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, εκτός και αν προσκομίσουν επιπρόσθετη εργαστηριακή ανάλυση με αρνητικό PCR εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση.

     iv.  Κατηγορία Γκρίζα – ειδική άδεια.  Στη συγκεκριμένη κατηγορία θα ακολουθείται και η διαδικασία για παραχώρηση ειδικής άδειας εισόδου στη Δημοκρατία για πολίτες τρίτων χωρών (εξαιρούνται από την παραχώρηση ειδικής άδειας οι Κύπριοι πολίτες, οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ευρωπαίοι πολίτες).  Σε αυτή την κατηγορία οι αφιχθέντες θα πρέπει να  παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

     v.  Σε όλες τις κατηγορίες θα διεξάγονται δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024