Περδίος: Δεν εξαρτόμαστε από τα εμβόλια

Συνέχιση της πολιτικής στήριξης των ξενοδοχειακών μονάδων, συνέχισης παραχώρησης κινήτρων προς αερογραμμές και την προώθηση ενός στοχευμένου και καινοτόμου τουριστικού προϊόντος, ζητούν οι διευθυντές των ξενοδοχείων σε μια προσπάθεια της στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού. 

Εξάλλου, μιλώντας στην διαδικτυακή 37η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων, ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος τόνισε πως η νέα πολιτική για την κατηγοριοποίηση των χωρών και τα κίνητρα προς αεροπορικές αερογραμμές θα διατηρήσουν τη συνδεσιμότητα της χώρας, ενώ ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος τόνισε πως η πολιτική αυτή αποσυνδέει το ταξίδι από το θέμα των εμβολίων.

 

Καρούσος: Η νέα πολιτική κατηγοριοποιήσεων θα δώσει πλεονέκτημα

Σε χαιρετισμό του στην συνέλευση, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στη νέα πολιτική για τις κατηγοριοποιήσεις και την είσοδο τουριστών στη χώρα που τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου. Όπως είπε, η νέα πολιτική δεν βασίζεται σε καραντίνα, αλλά στο αρνητικό τεστ κορωνοϊού βάσει της κατηγοριοποίσης των χρωμάτων του ECDC. Σε αυτή την πολιτική περιλήφθηκαν 56 χώρες περιλαμβανομένων της ΕΕ και χωρών με σημαντικό αντίκτυπο στην Κύπρο, όπως Ρωσία, Ουκρανία, Λίβανο, Ισραήλ και Αίγυπτο.

«Το σχέδιο θεωρώ ότι θα μας δώσει πλεονέκτημα έναντι αρκετών άλλων προορισμών», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένονται πλέον οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με το χειρισμό των εμβολιασμών.

«Για μας είναι ξεκάθαρο αν κάποιος είναι εμβολιασμένος δεν θα απαιτείται τεστ, θα ταξιδεύει ελεύθερα», είπε, για να σημειώσει παράλληλα ότι αναμένονται οι τελικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Καρούσος υπογράμμισε τη σημασία της καλής επιδημιολογικής εικόνας και για την ίδια την Κύπρου. «Αν είμαστε εμείς στο βαθύ κόκκινο δεν θα θέλουν ο ίδιοι οι τουρίστες να ταξιδέψουν στη χώρα μας» ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Καρούσος  είπε πως το σχέδιο κινήτρων και επιμερισμού ρίσκου με αεροπορικές εταιρείες που διατηρούν την Κύπρο στο πτητικό τους πρόγραμμα ύψους €4,2 εκατομμυρίων θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου με έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Μάλιστα είπε πως το πρόγραμμα αυτό συζητείται προκειμένου να αποτελέσει πρότυπο και για άλλη κράτη της ΕΕ.

«Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο αι είμαστε προσηλωμένοι να διατηρήσουμε τη συνδεσιμότητα της χώρας μας», κατέληξε.

 

Περδίος: Δεν εξαρτόμαστε από τα εμβόλια

Σε μαγνητοσκοπημένο του χαιρετισμό ο κ. Περδίος είπε όπως και το 2020 και το 2021 αναμένεται δύσκολο για τον τουρισμό λόγω της συνέχισης της πανδημίας.

Αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες του σχεδίου δράσης του Υφυπουργείο και ιδιαίτερα στην διαφημιστική καμπάνια που θα είναι «η μεγαλύτερη που θα γίνει ποτέ στο εξωτερικό».

Σημείωσε ακόμη ότι φέτος θα γίνει το λανσάρισμα του νέου τουριστικού λογοτύπου της Κύπρου, αφού η παρουσίασή του πέρσι αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Αναφορικά με την νέα πολιτική που διέπει την είσοδο στη χώρα, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέδειξε το γεγονός ότι το πρωτόκολλο βασίζεται στα τεστ κορωνοϊού και όχι από τα εμβόλια, η μαζική χρήση των οποίων φαίνεται να καθυστερεί.

«Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα με βάση τα τεστ, με βάση διεθνή κατηγοριοποίηση, συντονισμένη με εκείνη της Ευρώπης, ούτως ώστε να είναι ξεκάθαρο πώς μπορεί κανείς να έρθει στη χώρα μας, είτε έχει το εμβόλιο είτε όχι», είπε, προσθέτοντας ότι σωστά λήφθηκαν οι αποφάσεις αυτές «σκεπτόμενοι πάντα το χειρότερο σενάριο, ότι δηλαδή το εμβόλιο δεν θα είναι σύμμαχος μας και έτσι φαίνεται τουλάχιστον το 1ο εξάμηνο».

«Ήταν δεδομένο ότι θα υπήρχαν δυσκολίες και ένα εμβόλιο δεν μπορεί να καθορίσει αν η Κύπρος θα λειτουργήσει ή όχι και ούτε μπορεί να καθορίσει την ποιότητα των υπηρεσιών που θα προσφέρουμε ως τουριστικός προορισμός», τόνισε.

 

Φαύλος Κύκλος

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΥΞΕ Χρίστος Αγγελίδης μίλησε για ένα φαύλο κύκλο που προκαλείται στον παγκόσμιο τουρισμό από τη συνέχιση της πανδημίας και τα απανωτά Lockdown που επηρεάζουν τους ταξιδιώτες.

«Η πανδημία φαίνεται να ανατρέπει το μέχρι σήμερα μοντέλο λειτουργίας του τουρισμού. Μας βρίσκει όλους να ανησυχούμε, αν προβληματιζόμαστε και να αγωνιστούμε και καλούμαστε να επεξεργαστούμε το χειρότερο σενάριο που άπτεται της επιβίωσής μας», είπε ο κ. Αγγελίδης, προσθέτοντας πως όλα όσα μέχρι σήμερα φαίνονταν ως ρουτίνα παρουσιάζονται ως ένας δισεπίλυτος γρίφος.

Αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο θέμα των ταξιδιών λόγω της μη ύπαρξης ξεκάθαρων και ομοιόμορφων κανονισμών και υγειονομικών πρωτοκόλλων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

«Οι προβλέψεις για το είδος και τον αριθμό τουριστών είναι δύσκολες και επισφαλείς και ως εκ τούτου η ευρηματικότητα και η καινοτομία στην στόχευση του και προώθηση τουριστικού προϊόντος καθίσταται επιβεβλημένη» πρόσθεσε.

Ζήτησε ειδικότερα, τη συνέχιση της πολιτικής στήριξης των ξενοδοχειακών μονάδων που αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης, συνέχιση της πολιτικής κινήτρων σε αεροπορικές εταιρείες, αλλά και παραχώρηση στοχευμένων κινήτρων για νέες τουριστικές μονάδες και αναβάθμιση υφισταμένων.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη της βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου, λέγοντας πως «όλες οι ενέργειές μας δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αν η γενική εικόνα δεν αποπνέει εμπιστοσύνη και δεν εμπνέει ασφάλεια στον ταξιδιωτικό κοινό».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Χάρης Λοϊζίδης ανέφερε στο δικό του χαιρετισμό ότι οι προοπτικές για το πρώτο εξάμηνο του 2021 δεν είναι τόσο ευοίωνες όσο αρχικά πιστεύετο λόγω και στην καθυστέρηση της παραγωγής εμβολίων κατά του Covid-19.

«Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι μάλλον θα χαθούν οι πρώτοι πέντε ίσως και έξι μήνες ανεβάζοντας το βαθμό δυσκολίας να επέλθει η ανάκαμψη», είπε, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε την ελκυστικότητα του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουμε.

Τέλος, ο Κώστας Γαλαταριώτης, Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε πως το Υφυπουργείο Τουρισμού πρέπει να συμμετέχει στην ομάδα λήψης πολιτικών αποφάσεων για τον κορωνοϊό.

«Εφόσον παίρνονται αποφάσεις που επηρεάζουν τον τουρισμό πρέπει ο Υφυπουργός να είναι στο πρώτο μέρος των αποφάσεων. Αν το Υφυπουργείο ή το Εμπορίου βρισκόταν στην ομάδα ορισμένες αποφάσεις που αποδείχθηκαν ατυχείς δεν θα παίρνονταν», είπε.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024