Τουρισμός: Ιούνιο - Σεπτέμβριο 2019 επισκέφθηκε την Κύπρο το 54% ξένων τουριστών

Σχεδόν το 70% του συνολικού ετήσιου αριθμού ξένων τουριστών επισκέφθηκε μεταξύ Ιουνίου - Σεπτεμβρίου του 2019 την Ελλάδα, ακολουθούμενη από την Κύπρο με 54%, και την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και την Ισπανία με περίπου 45%, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.
 
Σε σχόλιο του με τίτλο «Νότια Ευρώπη: Μαθήματα τουρισμού από το Καλοκαίρι καθώς εισερχόμαστε στον Χειμώνα», ο καναδικός οίκος αναφέρει ότι η βελτίωση της εικόνας της πανδημίας, που οδηγεί σε λιγότερα περιοριστικά μέτρα και στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάκαμψη στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, η οποία θα μπορούσε δυνητικά να συμβεί στους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο DBRS αναμένει ότι ο ρυθμός ανάκαμψης των ταξιδιών και του τουρισμού το 2021 θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα επιτευχθεί ο μαζικός εμβολιασμός, παγκοσμίως, καθώς και από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την εποχικότητα της τουριστικής ζήτησης, το μερίδιο του εγχώριου και του διεθνούς τουρισμού, ο λόγος που ταξιδεύει κάποιος και ο τρόπος του ταξιδιού.
 
Ο DBRS αναφέρει ότι οι ειδικοί της επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ προβλέπουν μια ανάκαμψη στον διεθνή τουρισμό το 2021, κυρίως το τρίτο τρίμηνο του 2021, και μια πιθανή επιστροφή στα προ-πανδημίας επίπεδα, όχι πριν από το 2023.
 
Εξετάζοντας τα δεδομένα εισερχόμενης τουριστικής ροής το 2019, ο DBRS αναφέρει πως παρατηρείται υψηλή εποχικότητα στη τουριστική ζήτηση σε όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, με σημαντική συγκέντρωση τουριστών κατά τη θερινή περίοδο.
 
Προσθέτει ότι ακόμη και μετά τον έλεγχο της πανδημίας, είναι πιθανό τα επαγγελματικά ταξίδια να είναι λιγότερα τα επόμενα χρόνια.
 
Από την άποψη αυτή, σημειώνει, τα ταξίδια αναψυχής αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα (94%) και στην Κύπρο (92%) και χαμηλότερο στην Ιταλία (81%), μεταξύ των χωρών της Νότιας Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης που ανήκουν στην Ευρωζώνη, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, είναι πιο ευάλωτες στην ύφεση του τουρισμού που οφείλεται στην πανδημία.
 
Ο καναδικός οίκος αναφέρει επίσης ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 79% στην Ισπανία, κατά 77% στην Ελλάδα και τη Μάλτα, κατά 76% στην Πορτογαλία και κατά 84% στην Κύπρο την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.
 
Ωστόσο, ο DBRS αναφέρει πως τα στοιχεία για την Ιταλία δείχνουν μια πιο ανθεκτική απόδοση για τον κλάδο, με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις να μειώνονται κατά 49%, σε ετήσια βάση, κατά τη διάρκεια Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο