Ξενοδοχεία: «Φιλί ζωής» τα σχέδια της Κυβέρνησης

Φιλί ζωής φαίνεται να αποτελεί για τους ξενοδόχους το «Ειδικό Σχέδιο  Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων» που εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Εργασίας.

Στον απόηχο της συγκεκριμένης εξαγγελίας, μεγάλο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή, να παρατείνουν τη λειτουργία τους, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, επωφελούμενοι του σχεδίου. Οι ξενοδόχοι που σκέφτονται να ενταχθούν στο σχέδιο, μελετούν ταυτόχρονα το ενδεχόμενο να αξιοποιήσουν και το «Έκτακτο Σχέδιο Ενίσχυσης του Εγχώριου Τουρισμού», που είχε εξαγγείλει στα τέλη Αυγούστου το Υφυπουργείο Τουρισμού. Εξού και το Υφυπουργείο Τουρισμού προχώρησε χθες σε δεύτερη πρόσκληση για συμμετοχή επιπρόσθετων  Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων και Τουριστικών Καταλυμάτων  στο «Έκτακτο Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού», το οποίο αποσκοπεί στην ενθάρρυνση πραγματοποίησης  διακοπών στην Κύπρο, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο.

«Ως αποτέλεσμα της πρόσφατης εξαγγελίας από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του νέου «Ειδικού Σχεδίου Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων», παρατηρείται αυξημένη ζήτηση από Τουριστικά Καταλύματα για ένταξή τους στο Σχέδιο του Υφυπουργείου», αναφέρεται σε ανακοίνωση. Ως εκ τούτου, προστίθεται, το Υφυπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει 2η πρόσκληση  για συμμετοχή πρόσθετων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και τουριστικών καταλυμάτων στο «Έκτακτο Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού». Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης συμμετοχής στο Σχέδιο  είναι η Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ οι πρόσθετες επιχειρήσεις που θα εγκριθούν,  θα μπορούν να  ενταχθούν  στο Σχέδιο από τις 18.9.2020.
 
Αυξημένο ενδιαφέρον
Μιλώντας στο InBusinessNews ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς ανοιχτών ξενοδοχειακών μονάδων να αξιοποιήσουν τα σχέδια. «Σίγουρα είναι ένα κίνητρο για μονάδες που ίσως να προσανατολίζονταν στο να κλείσουν στο τέλος Σεπτέμβριου, να παραμείνουν ανοιχτές, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου», τόνισε ο κ. Ρουσουνίδης.
 
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ σημείωσε ότι η παράταση λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων λόγω και των σχεδίων είναι μια θετική εξέλιξη, ωστόσο, πρόσθεσε, δεν είναι κάτι που ανατρέπει την όλη εικόνα της χρονιάς. «Όμως, έστω και με χαμηλά ποσά, οι ξενοδοχειακές μονάδες θεώρησαν σωστό να στηρίξουν την προσπάθεια του υφυπουργείου και να παραμείνουν ανοιχτά έστω τα σαββατοκύριακα που θα υπάρχουν αποδράσεις του κόσμου για να εξυπηρετήσουν τον εσωτερικό τουρισμό», πρόσθεσε ο κ. Ρουσουνίδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή παραμένει ανοιχτό περίπου το 30% των ξενοδοχείων σε παγκύπρια βάση. Ειδικότερα, παραμένουν ανοιχτά σε ποσοστό 25% - 30% στις επαρχίες Λεμεσού, Πάφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου, ενώ στη Λευκωσία είναι ανοιχτό μόλις το 15% των ξενοδοχειακών μονάδων.
 
Το σχέδιο του Υφυπ. Τουρισμού
Υπενθυμίζεται ότι το «Ειδικό Σχέδιο  Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων» του Υφυπουργείου Τουρισμού απευθύνεται σε μόνιμους κατοίκους Κύπρου και περιλαμβάνει την παροχή προσιτών τιμών από τα τουριστικά καταλύματα και την επιχορήγηση μέρους του κόστους διαμονής προς τους πολίτες που θα το αξιοποιήσουν.
Βασικός, επίσης, σκοπός του Σχεδίου είναι η ενίσχυση του συνόλου των τοπικών επιχειρήσεων, μέσω της αυξημένης επισκεψιμότητας που αναμένεται να δημιουργηθεί στις διάφορες περιοχές της χώρας, και του γεγονότος ότι τα τουριστικά καταλύματα που θα συμμετάσχουν στο Σχέδιο, υποχρεούνται, στις τιμές που θα προσφέρουν, να παρέχουν πρόγευμα μόνο.
Όσον αφορά τις πρακτικές λεπτομέρειες για το Σχέδιο, αυτό θα έχει χρονική διάρκεια από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020. Σε αυτό συμμετέχουν Τουριστικά Καταλύματα (Ξενοδοχεία, Οργανωμένα Διαμερίσματα, Τουριστικά Χωριά, Αγροτουριστικά Καταλύματα), που προσφέρουν για το μήνα Σεπτέμβριο την ανώτατη τιμή των 80 ευρώ με πρόγευμα για δίκλινο δωμάτιο ανά βράδυ, για το μήνα Οκτώβριο την ανώτατη τιμή των 70 ευρώ με πρόγευμα για δίκλινο δωμάτιο ανά βράδυ και για το μήνα Νοέμβριο την ανώτατη τιμή των 60 ευρώ με πρόγευμα για δίκλινο δωμάτιο ανά βράδυ. Επιπρόσθετα, το Σχέδιο προβλέπει την κάλυψη του 25% του κόστους διαμονής από το Υφυπουργείο, συμπεριλαμβανομένων των χρεώσεων για παιδιά, που θα διαμένουν στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους.
 
Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων
Το εν λόγω Σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνεται στο πακέτο  μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα η Υπουργός Εργασίας, απευθύνεται σε οποιαδήποτε ξενοδοχειακή μονάδα ή τουριστικό κατάλυμα που ασκεί οικονομική δραστηριότητα.

Προϋποθέσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο:

  • Να μην έχει απολυθεί οποιοσδήποτε υπάλληλος από την 1η Μαρτίου 2020 μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2020.
  • Η επιχείρηση θα μπορεί να ενταχθεί στο Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων εφόσον υπάρχει Έκθεση Εγκεκριμένου Λογιστή, η οποία να υποστηρίζει τη μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης που θα συμμετέχει στο Ειδικό Σχέδιο.
  • Οι εργοδοτούμενοι (Ξενοδοχοϋπάλληλοι), οι οποίοι έχουν απολυθεί πριν την 1η Μαρτίου 2020 από τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά καταλύματα θα περιλαμβάνονται στο ποσοστό κάλυψης εργοδοτουμένων, εάν προσληφθούν κατά την επαναδραστηριοποίηση της επιχείρησης.
  • Υποχρεωτική ένταξη των εργαζομένων στα Σχέδια Πλήρους και Μερικής Απασχόλησης κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Μαρτίου 2021.
  • Μη απόλυση μέχρι τον Δεκέμβριο 2020

Δειτε Επισης

Minthis: Το κορυφαίο lifestyle θέρετρο της Κύπρου και προορισμός απόδρασης για κάθε περίσταση
Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην επαρχία Πάφου... Μισά-μισά διαμερίσματα και σπίτια ή επαύλεις
Emirates: Βραβείο «Best Inflight Entertainment Award» στα Airline Excellence Awards 2024
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»