Έκκληση ΠΟΒΕΚ σε Αναστασιάδη για διάσωση τουριστικών επιχειρήσεων Αμμοχώστου

Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να λάβει μέτρα για διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των τουριστικών περιοχών της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, απηύθυνε με επιστολή της η «Επιτροπή Αγώνα για διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των τουριστικών περιοχών της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου».

Η επιστολή, στάλθηκε σήμερα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ύστερα από συνάντηση που διοργανώθηκε από την Γ.Σ. της ΠΟΒΕΚ και τους Συνδέσμους της, το πρωί στο Δημαρχείο Αγίας Νάπας και στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι Αγίας Νάπας και Δερύνειας, εκπρόσωπος του Δήμου Παραλιμνίου, ο Κοινοτάρχης Φρενάρους, βουλευτές και εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η Επιτροπή Αγώνα ζητά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως δεχθεί αντιπροσωπεία της «το συντομότερο δυνατό για εξέταση του θέματος και την λήψη άμεσα των ενδεδειγμένων μέτρων».

Προστίθεται ακόμα ότι «η Γενική Συνέλευση ΠΟΒΕΚ Λάρνακας-Αμμοχώστου και οι Σύνδεσμοι της, Καταστηματαρχών Αγίας Νάπας και Πρωταρά, Σύνδεσμος ΕΝΕΜΟΤΟ Αμμοχώστου και Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων Αμμοχώστου, σε συνεργασία με τους συνδέσμους ΠΑΣΙΚΑ Αμμοχώστου και ΣΙΚΑ Αμμοχώστου, ανέλαβαν αγώνα για διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των τουριστικών περιοχών της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου».

Στην απόφαση αυτή, σημειώνεται «οδήγησε η κάθετη πτώση του τουρισμού, από τον οποίο εξαρτώνται απόλυτα οι αμιγείς τουριστικές περιοχές Αγίας Νάπας και Πρωταρά, σε συνδυασμό με τα υπέρογκα λειτουργικά έξοδα, με τα ενοίκια να κατέχουν την πρώτη θέση. Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι οι πλείστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται, με μαθηματική ακρίβεια, στη πτώχευση και το οριστικό κλείσιμο».

Ακόμα επισυνάπτεται Ψήφισμα με κοινοποίηση προς την Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που ετοίμασε η Επιτροπή Αγώνα στις 23 Ιουλίου 2020 κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που διοργάνωσε στην Αγία Νάπα «στην οποία πλήθος μικρομεσαίων επιχειρηματιών εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον των επιχειρήσεων τους».
 
Στο Ψήφισμα μεταξύ άλλων ζητείται όπως «κηρυχθεί η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς πληγείσα περιοχή, αφού αποτελούν ιδιάζουσες περιοχές με συγκεκριμένα δεδομένα. Ακόμα ζητούν δια νόμου, ουσιαστική μείωση των ενοικίων, αναστολή των εξώσεων για τρία χρόνια ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να ανασυνταχθούν και ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης και διάσωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές».

Αναφέρεται επίσης ότι «οι τουριστικές περιοχές πεθαίνουν, η τουριστική βιομηχανία καταστρέφεται και κανένας δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Καλούμε την Κυβέρνηση και την Βουλή να πάρουν τολμηρές αποφάσεις και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές».

Εξάλλου σε χαιρετισμό του στη συνάντηση, ο Νίκος Σταμάτης, Γραμματέας Γενικής Συνέλευσης ΠΟΒΕΚ Λάρνακας-Αμμοχώστου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου με τις τουριστικές της περιοχές Αγίας Νάπας, Πρωταρά και Σωτήρας «κατέχει τα σκήπτρα της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου, που κατέχει κυρίαρχη θέση στην οικονομία, με συνολική συμβολή γύρω στο 20% του ΑΕΠ».

Πρόσθεσε ότι «η συμβολή των τουριστικών περιοχών της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου σε αυτό το ποσοστό, ξεπερνά κατά πολύ το 30% και αποτελούν σημαντικό αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας. Η καταστροφή ή η υποβάθμιση της τουριστικής βιομηχανίας της Αμμοχώστου θα πλήξει καίρια την οικονομία της Κύπρου» είπε και σημείωσε πως «ο τουρισμός της Κύπρου είναι εποχιακός, αλλά και οι τουριστικές περιοχές της Αμμοχώστου είναι αμιγώς τουριστικές περιοχές και εργάζονται 5- 6 μήνες το χρόνο και με τα έσοδα που έχουν καλούνται να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους για ολόκληρο το χρόνο, εξασφαλίζοντας παράλληλα και την βιωσιμότητα τους και την επικερδότητα τους».
 
Στον χαιρετισμό του ο κ. Σταμάτη αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού και το lockdown που ακολούθησε, σημειώνοντας πως «επέφεραν δυνατό πλήγμα στις επιχειρήσεις, αφού παρέμειναν υποχρεωτικά κλειστές. Ωστόσο τα έξοδα εξακολουθούσαν να τρέχουν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χρέη και υποχρεώσεις πού τις εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους, αφού ο τουρισμός έχει πληγεί».

Ανέφερε επίσης πως «την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2020 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 320,589, σε σύγκριση με 2.181,994 την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση 85,3%. Οι ελπίδες, ότι το καλοκαίρι ο κορωνοϊός θα ήταν σε αδράνεια και η οικονομία θα μπορούσε να επανεκκινήσει αποδείχθηκαν κούφιες» με αποτέλεσμα η κρίση να πλήξει ολόκληρη την Κύπρο από άκρη σε άκρη.

Ωστόσο, συνέχισε «το πλήγμα ήταν μεγαλύτερο και καίριο για τις αμιγώς τουριστικές περιοχές της Αμμοχώστου, την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, διότι ασχολούνται και εξυπηρετούν σχεδόν αποκλειστικά ξένο τουρισμό. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την διάσωση τους, οι επιχειρήσεις εντός των τουριστικών περιοχών είναι καταδικασμένες και οι περισσότερες από αυτές δεν θα επαναλειτουργήσουν το 2021, διότι θα έχουν πτωχεύσει».
 
Αφού είπε πως ολόκληρη η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου με διάφορες επιχειρήσεις «ζει και εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό της περιοχής» σημείωσε πως από την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου, αποστέλλοντας μάλιστα και Ψήφισμα στην Κυβέρνηση και στη Βουλή «δυστυχώς δεν υπήρξε καμία αντίδραση μέχρι σήμερα».
 
Ανέφερε ακόμα ότι η σημερινή σύσκεψη πραγματοποιείται «με την βεβαιότητα, ότι η ηγεσία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου,
οι άνθρωποι που έχουν εκλεγεί από τον λαό για τον λαό, θα έχουν την ευαισθησία και θα αισθανθούν την ευθύνη να ενώσουν δυνάμεις για την  σωτηρία της περιοχής. Δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας δεν είναι για την τιμή των όπλων και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου» κατέληξε ο Νίκος Σταμάτη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024