Περδίος: Δεν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για τουρισμό από Βρετανία

Δεν υπήρχαν ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες για άφιξη τουριστών στην Κύπρο από τη Βρετανία, τόσο λόγω της κατάταξής της στην Κατηγορία Β όσο και επειδή αρκετοί επισκέπτες δεν θέλουν να ταξιδέψουν κάνοντας το τεστ για τον κορωνοϊό, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.
 
Στις δηλώσεις του ο κ. Περδίος εξέφρασε ικανοποίηση «από τις υψηλές πληρότητες της εταιρείας WIZZ AIR», αφού όπως εξήγησε «αυτό είναι κάτι που γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι δηλαδή η συγκεκριμένη εταιρεία συνηθίζει να έχει υψηλές πληρότητες. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους επιδιώξαμε να υλοποιήσουμε τη συμφωνία με την εταιρεία για να ανοίξει βάση στην Κύπρο».
 
Πρόσθεσε ότι «παρ’ όλες τις δυσκολίες, αυτό επαληθεύεται, δηλαδή καταφέρνει να έχει υψηλές πληρότητες στα αεροσκάφη της. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η βάση της WIZZ AIR στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πτήσεις ολόχρονα από και προς τους προορισμούς στους οποίους ταξιδεύει η εταιρεία και μάλιστα ταιριάζουν γάντι με την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού και τους δικούς μας στόχους».
 
Εξήγησε ότι στους προορισμούς από και προς την Κύπρο περιλήφθηκαν «προορισμοί σε χώρες όπως η Γαλλία, η Δανία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, το Σάλμπουργκ της Αυστρίας, καθώς και τρεις προορισμοί στη νότια πλευρά της Γερμανίας. Αυτές είναι αγορές οι οποίες είναι πλήρως εναρμονισμένες με το τι θέλουμε να πετύχουμε ως Υφυπουργείο Τουρισμού».
 
Χαρακτήρισε επίσης «σημαντικό το γεγονός ότι ξεκίνησε καλά η συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρεία, γιατί ευελπιστούμε ότι είναι κάτι που θα δώσει ώθηση στον τουρισμό της Κύπρο ειδικά από το 2021, αφού λόγω και της δύσκολης κατάστασης που υπάρχει από την πανδημία του κορωνοϊού, χρειαζόταν κάτι το καινούργιο».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Περδίος είπε πως «για να επισκεφθεί κάποιος την Κύπρο από την Βρετανία χρειάζεται να κάνει τεστ κορωνοϊού τουλάχιστον 72 ώρες πριν την αναχώρησή του και για μας δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα ασφάλειας. Εξάλλου εάν υπήρχε σοβαρό θέμα με τον κορωνοϊό το Υπουργείο Υγείας δεν θα κατέτασσε τη Βρετανία στην Κατηγορία Β». Σημείωσε πως «από τη στιγμή που το Υπουργείο και οι επιδημιολόγοι αποφάσισαν να καταταγεί η χώρα στη συγκεκριμένη Κατηγορία εμείς πιστεύουμε ότι είναι εντάξει».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «έτσι και αλλιώς δεν υπήρχαν ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες για την αγορά της Βρετανίας λόγω του ότι έχει καταταχθεί στην Κατηγορία Β και παρά το γεγονός ότι είναι εφικτό να γίνει το τεστ, εντούτοις αρκετός κόσμος δυσκολεύεται να υποβληθεί στο τεστ κορωνοϊού, ενώ δεν θέλει να ταξιδέψει με τεστ».
 
Σύμφωνα με τον Σάββα Περδίο, «η οικονομία της Βρετανίας επηρεάστηκε περισσότερο από πολλές άλλες χώρες λόγω του κορωνοϊού αφού το ΑΕΠ έχει πτώση της τάξης του 20% το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ οι πλείστες χώρες της Ευρώπης η πτώση του ΑΕΠ τους κυμαίνεται περίπου στο 12%. Αρα υπάρχει και η οικονομική πτυχή στο θέμα της άφιξης τουριστών από τη Βρετανία και σίγουρα μαζί με τη γενικότερη ανασφάλεια που υπάρχει, δυσκολεύει αρκετά την κατάσταση».
 
O Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ακόμα πως ένα άλλο σημείο για την άφιξη τουριστών από τη Βρετανία «είναι και η νομισματική ισοτιμία της βρετανικής με την τουρκική λίρα, αφού φαίνεται πως η στερλίνα έχει αύξηση περίπου 40% με την τουρκική λίρα, σε σύγκριση με πέρσι και σε αντίθεση με το ευρώ. Η Κύπρος έχει τα δικά της κριτήρια αναφορικά με τις αφίξεις επισκεπτών από διάφορες χώρες, έχουμε τον τρόπο που θέλουμε να λειτουργήσουμε, αλλά υπάρχουν και αρκετοί εξωγενείς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η ισοτιμία νομισμάτων και ποιες χώρες δέχονται κόσμο χωρίς τεστ κορωνοϊού».
 
Σημείωσε ακόμα πως «παρ’ όλο που είμαστε ευτυχείς που η βρετανική αγορά άνοιξε και ως Κατηγορία Β και παρά το γεγονός ότι χθες ξεκίνησε να φέρνει στην Κύπρο τουρίστες από τη συγκεκριμένη χώρα ένας μεγάλος οργανωτής ταξιδίων δηλαδή η εταιρεία Jet2, με τον οποίο είχαμε κλείσει συμφωνία, εντούτοις οι προσδοκίες μας δεν είναι μεγάλες».
 
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Περδίος απάντησε πως «είναι ακόμα νωρίς για να έχει μεγάλες πληρότητες από τη Βρετανία η αεροπορική εταιρεία Jet2, ωστόσο οι ίδιοι αναμένουν πως τις πρώτες εβδομάδες δεν θα είναι ιδιαίτερα ψηλές οι πληρότητες των πτήσεων τους. Αναμένουμε να δούμε και πόσοι από τους επιβάτες της συγκεκριμένης εταιρείας θα διαμένουν σε τουριστικά καταλύματα» γιατί όπως εξήγησε «η Jet2 δεν κάνει μόνο ναυλωμένες πτήσεις, αλλά ανοίγει θέσεις και για το ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα να φτάσουν στη Κύπρο άτομα που είτε έχουν κατοικία στο νησί ή να διαμένουν σε συγγενείς τους».
 
Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε «είναι σημαντικό για την Κύπρο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία πείστηκε να βάλει το νησί μας στο πτητικό της πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι οι επισκέπτες χρειάζεται να κάνουν εκ των προτέρων τεστ κορωνοϊού και το κόστος θα το επωμιστούν εξ ολοκλήρου οι ίδιοι».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων