Χαμένος τουριστικά και ο Αύγουστος στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Χαμένος θεωρείται και ο Αύγουστος για την τουριστική βιομηχανία στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, εκτιμά ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας και Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Αμμοχώστου, Χρήστος Ζαννέττου.
 
Σε δηλώσεις στην Αγία Νάπα ο κ. Ζαννέττου είπε πως "για την τουριστική βιομηχανία η χρονιά συνεχίζει να είναι πάρα πολύ δύσκολη με πολύ χαμηλές πληρότητες για τα ξενοδοχεία που έχουν λειτουργήσει και πολύ χαμηλό κύκλο εργασιών για τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν γενικότερα. Εκτιμούμε ότι ο εγχώριος τουρισμός θα προτιμήσει την επαρχία Αμμοχώστου και πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία, ώστε να αντεπεξέλθουν και να παραμείνουν ανοικτά, δίνοντας ζωή στη περιοχή και να προσελκύσουν εξωτερικό τουρισμό».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως «ο εξωτερικός τουρισμός εξακολουθεί να είναι μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση, που πιστεύουμε ότι δεν θα ανακάμψει και δεν θα έχουμε οποιεσδήποτε θετικές εξελίξεις μέσα στον επόμενο μήνα. Από τη στιγμή που δεν μειώνεται η έξαρση του κορωνοϊού τόσο στη βρετανική όσο και στη ρωσική αγορά, τα δεδομένα για τον εξωτερικό τουρισμό είναι δυσοίωνα».
 
Εξήγησε πως «χρειάζεται κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα τόσο για τους τουριστικούς πράκτορες να συγκεντρώσουν τουρίστες, όσο και για τη διενέργεια πτήσεων. Από την ημέρα που η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι η Ρωσία και η Βρετανία μπαίνουν στην κατηγορία Α των χωρών που δεν χρειάζεται η παρουσίαση τεστ αρνητικό στον κορωνοϊό, χρειάζεται περίπου 3 – 4 εβδομάδες για να τροχιοδρομηθούν οι οποιεσδήποτε πτήσεις».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «για την τουριστική βιομηχανία στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, όσον αφορά τον εξωτερικό τουρισμό, ο Αύγουστος θεωρείται χαμένος. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η Ρωσία και η Βρετανία θα ανοίξουν από τον Σεπτέμβριο και ευελπιστούμε πως η κατάσταση της επιδημίας του κορωνοϊού θα γίνει κατορθωτό να ελεγχθεί είτε με φάρμακο είτε με εμβόλιο».
 
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Ζαννέττου απάντησε πως «τις τελευταίες μέρες αποδείχθηκε ότι με την έξαρση που υπάρχει και στο Ισραήλ, ο αόρατος αυτός εχθρός εξακολουθεί να πλανάται ανάμεσα μας και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα χτυπήσει και εμάς».
 
Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας απηύθυνε έκκληση προς όλους τους Κυπρίους να επισκεφθούν την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου «για να απολαύσουν τις παραλίες της και τις διάφορες υπηρεσίες που παρέχονται από τις διάφορες Κοινότητες της ενδοχώρας. Ορισμένες παραλίες της ελεύθερης επαρχίες Αμμοχώστου είναι βραβευμένες με τη Γαλάζια Σημαία, τηρούνται και εφαρμόζονται όλα τα πρωτόκολλα από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση και όλοι οι Δήμοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για εξυπηρέτηση των επισκεπτών».
 
Ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, Γενικός Διευθυντής του Παγκύπρου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) ανέφερε πως «όπως ο Ιούλιος κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα αναλογικά με άλλες χρονιές, φαίνεται πως και ο Αύγουστος θα κινηθεί επίσης σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χρονιά, ειδικά την τελευταία δεκαετία».
 
Πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι η Μεγάλη Βρετανία που αποτελούσε και μια ελπίδα μικρής ανάκαμψης για τον Αύγουστο είναι αρνητική. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από μεγάλους τουριστικούς πράκτορες που παρασύρουν τεράστια τουριστικά ρεύματα προς την Κύπρο κάθε χρόνο, είναι πως δεν είναι καθόλου θετικοί στο να προχωρήσουν και να στείλουν τουρίστες στη χώρα μας».
 
Εξήγησε πως «ο κύριος λόγος που επικαλούνται οι τουριστικοί πράκτορες είναι ότι οι επισκέπτες χρειάζεται για να έρθουν στην Κύπρο, να παρουσιάσουν τεστ αρνητικό στον κορωνοϊό. Εχουμε εισηγηθεί προς τους αρμοδίους να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, προκειμένου τόσο οι Βρετανοί όσο και οι άλλοι δυνητικοί επισκέπτες που θα φτάσουν στην Κύπρο από άλλες χώρες, να κάνουν το τεστ κορωνοϊού με την άφιξη τους στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και μάλιστα να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος του κόστους».
 
Ωστόσο, συνέχισε «τουλάχιστον η Μεγάλη Βρετανία και ιδιαίτερα οι τουριστικοί πράκτορες δεν είναι θετικοί ούτε σε αυτή την εισήγηση. Από κει και πέρα θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία όπως είπαμε και στην αρχή της τουριστικής σαιζόν και στον εγχώριο τουρισμό».
 
Σε σχετική ερώτηση ο κ. Ρουσουνίδης απάντησε πως «ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο μήνας αιχμής όπου κορυφώνεται η επιθυμία των συμπατριωτών μας για διακοπές. Με τα ελκυστικά πακέτα και τις πολύ καλές τιμές που δίνονται, θεωρούμε ότι θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για να επιλέξουν οι Κύπριοι να κάνουν τις διακοπές τους στο νησί μας».   
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην επαρχία Πάφου... Μισά-μισά διαμερίσματα και σπίτια ή επαύλεις
Emirates: Βραβείο «Best Inflight Entertainment Award» στα Airline Excellence Awards 2024
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος