Ε. Ανδρέου: Όπλο η δυναμική μας

Μετά από μια καταιγίδα ξεπροβάλλει το φως κι αντίστοιχα μετά από μια τεράστια κρίση έρχεται η ανάκαμψη επισημαίνει η Έλενα Ανδρέου, Deputy managing director Family Restaurants Andreou (McDonald’s).

Αναπόφευκτες οι απώλειες
Η κρίση που έχει προκληθεί λόγω του covid-19 και τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό όλες τις επιχειρήσεις. Ορισμένες εταιρείες ανέστειλαν τη λειτουργία τους κι άλλες, όπως η McDonald’s, εξυπηρετούσαν το κοινό μόνο μέσω των υπηρεσιών delivery, drive thru και τake away. Αυτό επηρέασε τον κύκλο εργασιών μας, αλλά η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μας βοήθησε αρκετά. Αναμφισβήτητα, όμως, το 2020 θα κλείσει καταγράφοντας απώλειες για όλους τους κλάδους της οικονομίας μας. Το πιο μεγάλο πλήγμα το έχει δεχθεί ο τομέας του τουρισμού κι αυτό έχει γίνει αισθητό από όλους μας.
 
Όπλο η δυναμική μας
Οι προβλέψεις μας για το 2021 είναι θετικές κι αν όλα πάνε καλά πιστεύουμε ότι ως εταιρεία θα επανέλθουμε πίσω στα φυσιολογικά μας επίπεδα.
Είμαστε εκ φύσεως αισιόδοξοι, γνωρίζουμε τις δυνατότητές μας και εκμεταλλευόμαστε με την καλή έννοια του όρου και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τεράστια δυναμική που μας παρέχει η επιτυχημένη επωνυμία μας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά από μια καταιγίδα ξεπροβάλλει το φως κι αντίστοιχα μετά από μια τεράστια κρίση έρχεται η ανάκαμψη.
 
Καμία θέση χαμένη
Τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι πολλαπλά και βοηθούν μεσοπρόθεσμα στη μείωση των εξόδων μας και σ’ ένα σταθερό cash flow, που μας επιτρέπει να προχωράμε μπροστά.
Καταρχάς, εγγράψαμε στο κυβερνητικό σχέδιο τους εργαζόμενούς μας, οι οποίοι έμειναν εκτός εργασίας λόγω του αναγκαστικού κλεισίματος των επτά από τα 18 μας εστιατόρια. Η απόφαση πάρθηκε με κύριο μέλημα και προτεραιότητά μας να μη χαθεί καμία θέση εργασίας κι έτσι να παρέχουμε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για όλους τους υπαλλήλους μας, χωρίς τους οποίους καμία επιτυχία δεν θα ήταν εφικτή.
Τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις επιλέξαμε, επίσης, να συμμετέχουμε στο κρατικό σχέδιο μερικής αναστολής εργασιών μ’ ένα ποσοστό εργαζομένων μας. Αυτό μας βοήθησε να μειώσουμε το κόστος του προσωπικού και κατ’ επέκταση να περιορίσουμε τις οικονομικές απώλειες. Παράλληλα, δουλέψαμε εκτεταμένα μ’ έναν δίκτυο συνεργατών και προμηθευτών, ώστε ν’ αποφύγουμε τα προβλήματα της έλλειψης ρευστότητας.
 
2 αντί 3 νέα εστιατόρια
Η κρίση έχει επηρεάσει τα σχέδια επέκτασής μας για το 2020, τα οποία συμπεριλάμβαναν το άνοιγμα τριών ακόμη εστιατορίων. Νοουμένου, όμως, ότι οι συνθήκες το επιτρέψουν, έχουμε θέσει ως στόχο να ανοίξουμε μόνο τα δύο από τα τρία μέχρι το τέλος του 2020. Αν τα καταφέρουμε, θα είμαστε ευχαριστημένοι κι έτσι θα επιστρέψουμε δριμύτεροι με τη νέα χρονιά. Παράλληλα, ακυρώσαμε διάφορες προωθητικές ενέργειες για τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις του καλοκαιριού.
 
Βατά τα πρωτόκολλα
Παρόλες τις αλλαγές, όμως, που επέφερε η κρίση στην στρατηγική και τους στόχους μας, ακόμη και σήμερα εκπλήσσομαι θετικά από το πόσο αποτελεσματικό παραμένει το σύστημα της McDonald’s. Η μετάβαση στα νέα πρωτόκολλα δεν ήταν δύσκολη, καθώς όλες οι διαδικασίες καθαριότητας και απολύμανσης, που εφαρμόζουμε εντός των εστιατορίων μας τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν υποστεί ελάχιστες τροποποιήσεις. Πέρα από την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων προσωπικής προστασίας, το προσωπικό προσαρμόστηκε άμεσα στα νέα μέτρα.
 
Θα τα καταφέρουμε
Πιστεύω ότι η οικονομία, μέχρι τα μέσα του 2021, θα αρχίσει να δείχνει σημεία ανάκαμψης και θα επανέλθουμε στην ομαλότητα. Σίγουρα η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για όλους μας και θέλω να ελπίζω ότι η ανεργία δεν θα σκαρφαλώσει δραματικά. Να μην ξεχνάμε ότι ως λαός είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα. Είμαι βέβαιη ότι γι’ ακόμη μια φορά θα αντιμετωπίσουμε θετικά κι αυτή την κρίση. Με υπομονή, χαμόγελο και δύναμη θα τα καταφέρουμε και πάλι.
 
Ένα ταξίδι μάθησης
Για μένα προσωπικά η κρίση αυτή αποδείχθηκε ένα ταξίδι μάθησης, κατά το οποίο μπορείς πραγματικά να δεις πώς λειτουργεί η ομάδα σου και πώς το κάθε άτομο ενεργεί κάτω από δυσμενείς και στρεσογόνες συνθήκες. Εν μέσω της κρίσης μπορείς να εντοπίσεις κενά που υπάρχουν στο σύστημα και να τα βελτιώσεις. Φυσικά, αυτό δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν περιτριγυριζόμουν από όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μου και λειτουργούν σε θέσεις - κλειδιά.
 
Το δικό μας stress-test
Είμαι περήφανη που είδα τα στελέχη μας να αντιδρούν με ευκινησία και προσαρμοστικότητα και να ηγούνται άψογα. Είμαι πεπεισμένη ότι σε περιόδους τέτοιων κρίσεων η ομαδικότητα και η ηγεσία οποιασδήποτε εταιρείας βιώνει το δικό της stress-test και στην προκείμενη περίπτωση είμαι πολύ ικανοποιημένη που η ομάδα της McDonald’s το έχει περάσει με επιτυχία.

Δειτε Επισης

Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο
«Τροχοδρομεί» σε επενδύσεις για μακρινούς προορισμούς η Aegean
H σημασία της προβολής της Κύπρου ως προορισμού που προσφέρει καλό και φρέσκο ψάρι
Με άνοδο της τάξης του 5,4% οι αφίξεις το πρώτο τρίμηνο-«Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ακόμη μια καλή επίδοση»