TourInvest Cyprus

Στη Β κατηγορία το Ηνωμένο Βασίλειο από 1η Αυγούστου

  03/07/2020 12:29
Στη Β κατηγορία το Ηνωμένο Βασίλειο από 1η Αυγούστου
TourInvest Cyprus

Στη Β κατηγορία το Ηνωμένο Βασίλειο από 1η Αυγούστου

  03/07/2020 12:29
Εάν εξακολουθήσει η ίδια καλή επιδημιολογική εικόνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την 1η Αυγούστου μπορεί να τοποθετηθεί στην κατηγορία Β, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας για τον κορωνοϊό. 

RELATED ARTICLESΟ κ. Ιωάννου ανέφερε πως έχει αποφασιστεί, με βάση τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου και την παρουσίαση που έγινε από την επιδημιολογική ομάδα, ότι εάν εξακολουθήσει να παρατηρείται η ίδια καλή επιδημιολογική εικόνα στη χώρα αυτή από την 1η Αυγούστου μπορεί να τοποθετηθεί στην κατηγορία Β’
 
Αυτό όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν με τα ίδια πολύ καλά αποτελέσματα που δείχνει τις τελευταίες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτή ήταν η άποψη των ειδικών, ανέφερε.
 
Για τη Ρωσία είπε πως τα επιδημιολογικά της δεδομένα είναι τέτοια και στην παρούσα φάση εξακολουθεί να μένει στην κατηγορία Γ.

Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, ο κ. Ιωάννου είπε πως αυτό «δεν εμπίπτει στις 15 χώρες που έχει αποφασιστεί από την ΕΕ να δεχόμαστε κόσμο άρα δεν τίθεται θέμα άφιξης τουριστών από το Ισραήλ».

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ακόμη πως έχει αποφασιστεί να επαναξιολογηθούν όλα τα πρωτόκολλα και εκεί όπου υπάρχει στρέβλωση ή χρειάζονται βελτιώσεις να υποβληθούν εισηγήσεις από τους ειδικούς μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη και να προωθηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Είπε εξάλλου πως έγινε εισήγηση από τον καθηγητή Λεόντιο Κωστρίκη για κάτι που εφαρμόζεται ήδη σε μια - δυο άλλες χώρες ώστε να αυξηθεί χωρίς επιπλέον κόστος η διενέργεια τεστ στο αεροδρόμιο. Στην ουσία, σημείωσε, θα πενταπλασιαστούν.

Θα μπούμε σε μια συζήτηση με τα εργαστήρια στα αεροδρόμια, ούτως ώστε να προχωρήσουμε και με την εφαρμογή αυτής της πρακτικής που θα μας δώσει τη δυνατότητα να διενεργούμε πενταπλάσιο αριθμό εξετάσεων στα αεροδρόμια δειγματοληπτικά χωρίς επιπλέον κόστος, ανέφερε.
 
Είπε πως εφόσον εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος θα μπορούν να γίνονται 1500 τεστ ημερησίως στα αεροδρόμια.
 
 Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος δήλωσε πως οι επιβάτες από όλες τις χώρες της κατηγορίας Β, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου από την 1η Αυγούστου, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα τεστ στις χώρες τους, και στην Κύπρο θα γίνονται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

«Οσοι προέρχονται από χώρες της κατηγορίας Β θα πρέπει να έχουν το τεστ εκ των προτέρων και δεν θα υπάρχει δυνατότητα να κάνουν το τεστ στην Κύπρο, είπε.
 
Ερωτηθείς ο Υφυπουργός Τουρισμού αν υπάρχει ενδιαφέρον για έλευση τουριστών από τη Βρετανία εφόσον αυτή συμπεριληφθεί την κατηγορία Β, απάντησε πως υπάρχει ενδιαφέρον.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας είπε πως το τεστ κάθε επιβάτη επισυνάπτεται στο flight pass του και γίνεται έλεγχος από τις αεροπορικές εταιρείες πριν την επιβίβαση.
 
Σε ότι αφορά την αγορά του Ισραήλ, ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε πως δεν υπάρχει προοπτική αυτή τη στιγμή, αλλά όποτε βελτιωθεί η κατάσταση στο Ισραήλ είναι μια αγορά στην οποία αρέσει στον κόσμο να έρχεται στην Κύπρο 12 μήνες τον χρόνο και άρα η προοπτική αυτής της αγοράς πάντα υπάρχει.
 
«Σίγουρα ποντάραμε πάρα πολλά στη συγκεκριμένη αγορά όπως ποντάραμε σε πάρα πολλές αγορές. Δυστυχώς είναι μια χρονιά κατά την οποία τα πάντα ρεί, τα πάντα αλλάζουν σε μια στιγμή και έχουμε υποχρέωση και εμείς και όλοι οι φορείς του τουρισμού να δείχνουμε ευελιξία, να κατανοούμε ότι η οποιαδήποτε απόφαση μπορεί σε κάποιες εβδομάδες να αλλάξει», ανέφερε.
 
Ερωτηθείς αν η αγορά της Ρωσίας έχει χαθεί οριστικά για φέτος, ο κ. Περδίος ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τους χειμερινούς μήνες λόγω του καλού καιρού της Κύπρου. «Άρα αν η Ρωσία δείξει βελτίωση στα τέλη Αυγούστου, τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη, όποτε και να δείξει βελτίωση εμείς εδώ είμαστε. Νομίζουμε ότι όπως και όλες οι αγορές όταν και εφόσον δοθεί η ευκαιρία να τις κυνηγήσουμε θα τις κυνηγήσουμε», σημείωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας, είπε πως όσοι ταξιδεύουν από την Κύπρο σε χώρες της κατηγορίας Β όταν επιστρέφουν πίσω στο νησί πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εξέτασης για τον κορωνοϊό. Πρόσθεσε πως οι Κύπριοι δικαιούνται το τεστ να το κάνουν με την άφιξή τους στην Κύπρο.  
 
Ερωτηθείς για το θέμα των δεξιώσεων  και των εκδηλώσεων, ο κ. Ιωάννου είπε πως περιμένουν τις νέες εισηγήσεις της επιδημιολογικής ομάδας μέχρι την Τετάρτη και μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί κάτι.
 
Ερωτηθείς αν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ανησυχεί κάτι συγκεκριμένο για το οποίο τους ζήτησε εξηγήσεις, ο κ. Καραγιάννης είπε πως ανησυχία του Προέδρου ήταν κυρίως το άνοιγμα της αγγλικής αγοράς, υπό τις παρούσες καταστάσεις και η πιθανή εισαγωγή κρουσμάτων στην Κύπρο.
 
«Νομίζω μετά το πέρας της συζήτησης και της επιδημιολογικής εικόνας και των πιθανών περισσότερων τεστ από αφικνούμενους γι` αυτό καταλήξαμε στην ημερομηνία που καταλήξαμε για τη Μεγάλη Βρετανία», είπε.
 
Όσον αφορά τους γάμους είπε πως δεν έχει αλλάξει τίποτε.  Πρόσθεσε πως θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με διάφορα άλλα θέματα την Τετάρτη μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Ερωτηθείς για την πρόταση που έγινε για πενταπλασιασμό του αριθμού των τεστ στα αεροδρόμια, ο κ. Καραγιάννης είπε πως θα γίνεται ένα τεστ με πέντε δείγματα ατόμων, και έτσι θα γλυτώνουν το κόστος για τέσσερα τεστ. Αν βγει από τους πέντε κάποιος θετικός τότε θα εξεταστούν και οι πέντε ξεχωριστά αλλιώς εάν και οι πέντε είναι αρνητικοί τότε αυτό μας καλύπτει ένα μεγαλύτερο ποσοστό από μια πτήση, είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας