Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ στην επαρχία Αμμοχώστου

Δικό της γήπεδο γκολφ αποκτά η επαρχία Αμμοχώστου, με τους σχεδιασμούς για υλοποίησή του να συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.
 
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η δημιουργία γηπέδου γκολφ στην επαρχία Αμμοχώστου αποτελεί επιθυμία των κατοίκων, των παραγόντων του τουρισμού αλλά και των επιχειρηματιών της περιοχής, με στόχο τον εμπλουτισμό και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, για αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας και για περαιτέρω ώθηση της οικονομίας της περιοχής.
 
Το Τμήμα Δασών απέστειλε στις 25 Μαΐου επιστολή στα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα, με την οποία ζητούνται οι απόψεις για εκμίσθωση δασικής γης στα δημοτικά όρια του Δήμου Παραλιμνίου και η συναφής αίτηση της εταιρείας «Ayia Napa Forest Golf Ltd» προς το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με ημερομηνία 11/5/2020 για σκοπούς δημιουργίας γηπέδου γκολφ και ανέγερσης αναγκαίων εγκαταστάσεων για τη διοίκηση και ομαλή λειτουργία του γηπέδου.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η προσπάθεια δημιουργίας γηπέδου γκολφ στην ελεύθερη Αμμόχωστο, χρονολογείται από το 1997 επί διακυβέρνησης του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη. Ωστόσο το έργο αφού πέρασε από πολλές φάσεις και δυσκολίες και άλλαξε διαδοχικά τέσσερις θέσεις μέχρι σήμερα, κατέληξε να πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή Πρωταρά.
 
Η επιστολή του Τμήματος Δασών απεστάλη, μεταξύ άλλων, στον Υφυπουργό Τουρισμού, στον Δήμαρχο Παραλιμνίου, στον Έπαρχο Αμμοχώστου και στις αρμόδιες Κυβερνητικές Υπηρεσίες και Τμήματα, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και Τμήμα Δημοσίων Έργων.
 
Η περιοχή η οποία είναι εκτός του χώρου “Τόπος Κοινοτικής Σημασίας” και της “Ζώνης Ειδικής Προστασίας”, αναμένεται να φιλοξενήσει σε έκταση περίπου 771.000 τ.μ., ανάπτυξη με γήπεδο γκολφ και ήπια οικιστική, εμπορική και τουριστική ανάπτυξη που αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής του Πρωταρά αλλά και της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με τις μαρίνες Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, συμβάλλοντας έτσι στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και στη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής, τόσο κατά την κατασκευή, όσο και κατά τη λειτουργία του έργου.
 
Επισημαίνεται ότι η εταιρεία “Ayia Napa Forest Golf Ltd” βρίσκεται ήδη σε επαφές με έναν από τους μεγαλύτερους οίκους σχεδίασης γηπέδων γκολφ παγκόσμια, με στόχο τη δημιουργία γηπέδου διεθνών προδιαγραφών, το οποίο θα συμβάλει στην προσέλκυση όχι μόνο θεματικού τουρισμού αλλά και διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας αγώνων που θα προσελκύσουν περαιτέρω επισκέπτες στην Κύπρο.
 
Παράλληλα, ο σχεδιασμός της εταιρείας για γήπεδο γκολφ γίνεται βασισμένος κατά κύριο λόγο στη Μελέτη για την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού η οποία άρχισε να υλοποιείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού μέχρι και το 2030 και πιο συγκεκριμένα σε μία από τις προτεραιότητες που δίνει η Κύπρος για προώθηση του γκολφ ως ένα από τα νέα είδη θεματικού τουρισμού.
 
Όπως αναφέρεται στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, «η ανάπτυξη των γηπέδων γκολφ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για ανάπτυξη της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Στις 16 Φεβρουαρίου 2005 σε συνεδρίαση του τότε Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η δημιουργία 14 γηπέδων γκολφ στη Κύπρο, εκ των οποίων δώδεκα σε Πάφο - Λεμεσό, ένα στη Λάρνακα και ένα στην επαρχία Αμμοχώστου.
 
Σήμερα στην Κύπρο βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τέσσερις εγκαταστάσεις γηπέδων γκολφ, όλα στην επαρχία Πάφου (δύο σε Κούκλια, ένα στην Πάφο και ένα στην Τσάδα), ενώ σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες και εργασίες για τις υπόλοιπες άδειες που έχουν εγκριθεί.
 
Σε προηγούμενές αναφορές τους για το θέμα, τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι ξενοδόχοι της επαρχίας Αμμοχώστου τόνισαν ότι η δημιουργία του γηπέδου γκολφ είναι απαραίτητη για την οικονομική, τουριστική, εμπορική, επιχειρηματική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του τον Φεβρουάριο του 2019 κατά την τελετή εγκαινίων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, απαριθμώντας τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται στην επαρχία, εξέφρασε την ελπίδα ότι η «κυβέρνηση θα είναι σύντομα σε θέση να εξαγγείλει και την υλοποίηση της κατασκευής γηπέδου γκολφ, το οποίο μετά βεβαιότητας αυτή τη φορά θα αδειοδοτηθεί», προσθέτοντας ότι τοπική αρχή και κράτος «συνεργαζόμενοι θα επιτύχουν έτσι ώστε σύντομα να γίνει και αυτό το έργο πραγματικότητα».
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ η εταιρεία “Ayia Napa Forest Golf Ltd” ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα Τμήματα με στόχο την προώθηση κατασκευής του έργου, αφού πρώτα υποβληθούν όλες οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες.
 
Η εταιρεία σημειώνει ότι σκοπός είναι η ήπια ανάπτυξη, με σεβασμό προς το περιβάλλον και με στόχο τη δημιουργία ενός έργου που θα συμβάλει στην αειφορία του τουριστικού προϊόντος, θα διαθέτει έντονη οικολογική ταυτότητα, και θα αναβαθμίζει την περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων
Βλέπουν αδράνεια και αθέτηση δεσμεύσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Περνέρα
Κώστας Κουμής: Σε ανοδική πορεία ο αγροτουρισμός στην Κύπρο
Σαλπάρει ξανά το M/V Daleela για Πειραιά-Μόνο από τη Λεμεσό τα δρομολόγια τη φετινή χρονιά
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
Tree Hotel: Τι θα περιλαμβάνει το ξενοδοχείο στις Πλάτρες-Οι περιβαλλοντικοί όροι