Nawaf Abdulla: Όραμά μας να καταστήσουμε το λιμάνι κέντρο κρουαζιέρας και εμπορίου

«Όλες οι εμπορικές δραστηριότητες και οι εργασίες φορτοεκφόρτωσης στο λιμάνι Λεμεσού συνεχίστηκαν απρόσκοπτα και συνεχίζουν να διεξάγονται κανονικά» 

Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος CEO της DP World Limassol, Nawaf Abdulla, μιλά αποκλειστικά στο InBusinessNews για τις προκλήσεις που δημιούργησε το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, αναλύει τα επόμενα βήματα της διαχειρίστριας εταιρείας του τερματικού πολλαπλών χρήσεων και του τερματικού κρουαζιέρας στο λιμάνι Λεμεσού και τονίζει πως βασικός στόχος παραμένει η καθιέρωση του λιμανιού ως κορυφαίου λιμένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η πανδημία, η εταιρεία εφάρμοσε σχέδιο δράσης, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών της. Ως εκ τούτου, όλες οι εμπορικές δραστηριότητες και οι εργασίες φορτοεκφόρτωσης στο λιμάνι Λεμεσού συνεχίστηκαν απρόσκοπτα και συνεχίζουν να διεξάγονται κανονικά.

O κ. Abdulla, μιλά ακόμη για τον τομέα της κρουαζιέρας και σημειώνει πως τη φετινή σεζόν θα υπάρξουν δυσκολίες, ωστόσο, η Κύπρος έχει ήδη αποδείξει πως μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων διοργανωτών κρουαζιέρας παγκοσμίως. Επιπλέον, ο CEO της DP World Limassol εξηγεί γιατί η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία, οδηγώντας στην περαιτέρω τεχνολογική αναβάθμιση του τομέα της ναυτιλίας και των θαλάσσιων υπηρεσιών.
 
 
Τον Φεβρουάριο του 2020 αναλάβατε καθήκοντα ως Διευθύνων Σύμβουλος της DP World Limassol. Ποιοι είναι οι κύριοι σας στόχοι;
Βασικός στόχος της DP World Limassol υπήρξε εξ αρχής η καθιέρωση του λιμανιού Λεμεσού ως κορυφαίου λιμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συνεχίζουμε να είμαστε προσηλωμένοι προς αυτή την κατεύθυνση. Έχοντας αναλάβει καθήκοντα σε μία περίοδο κατά την οποία βρεθήκαμε ενώπιον μίας πρωτόγνωρης πρόκλησης, με το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, χρειάστηκε να προσαρμοστώ πολύ γρήγορα. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να αναπτύξω άμεσα στενές σχέσεις με αρκετούς τοπικούς φορείς, οι οποίοι συνέβαλαν στη διαχείριση της κρίσης όπως επίσης, και με την ομάδα της DP World εδώ στην Κύπρο, την οποία θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό που έχει επιδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου. Από την εμπειρία μου μέχρι τώρα, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες έχουν δημιουργηθεί και να οδηγήσουμε το λιμάνι Λεμεσού προς την επιτυχή επίτευξη των στόχων του.

Ποιες οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το λιμάνι Λεμεσού;
Τους τελευταίους μήνες, η μεγαλύτερη μας πρόκληση ήταν αναμφίβολα η αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 και των επιπτώσεών της. Όπως ήταν φυσικό, η εφαρμογή των αυστηρών μέτρων που είχαν ληφθεί επηρέασε διάφορους τομείς της δραστηριότητάς μας όπως τον τομέα της κρουαζιέρας αλλά και τον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα, προχωρήσαμε άμεσα στην εφαρμογή σχεδίων δράσης, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών μας. Συγκεκριμένα, όλες οι εμπορικές δραστηριότητες και οι εργασίες φορτοεκφόρτωσης στο λιμάνι Λεμεσού συνεχίστηκαν απρόσκοπτα και συνεχίζουν να διεξάγονται κανονικά. Παρά τις προκλήσεις που τίθενται σήμερα ενώπιον μας, το βλέμμα μας πλέον στρέφεται προς την επόμενη μέρα. Το όραμά μας ήταν και παραμένει να αναδείξουμε τη Λεμεσό σε ελκυστικό προορισμό και να καταστήσουμε το λιμάνι κύριο περιφερειακό κέντρο κρουαζιέρας και εμπορίου, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πελάτες μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα προηγούμενα χρόνια προβήκαμε σε μια σειρά από στοχευμένες επενδύσεις με σκοπό να ενισχύσουμε την αποδοτικότητα, την παραγωγικότητα και την ασφάλεια των λιμενικών εργασιών. Συγκεκριμένα, εστιάσαμε στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του λιμανιού και προχωρήσαμε στην αγορά εξειδικευμένου εξοπλισμού και την εγκατάσταση τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων. Επιπρόσθετα, επενδύσαμε σε τομείς όπως η ενέργεια, με τη δημιουργία βάσης εφοδιαστικής υποστήριξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και στον τουρισμό κρουαζιέρας, με τη συνεχή αναβάθμιση του νέου Επιβατικού Τερματικού.
 
Διαφορετική η φετινή σεζόν για τις κρουαζιέρες
Όπως αναφέρατε η εξάπλωση της πανδημίας έχει επηρεάσει σημαντικά τον τομέα των κρουαζιέρων. Πώς αναμένετε να εξελιχθεί αυτή η χρονιά;
Η Λεμεσός έχει τη δυνατότητα να καταστεί κύριος λιμένας επιλογής για τις κορυφαίες εταιρείες κρουαζιέρας. Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες μας να προωθήσουμε τον κλάδο των κρουαζιέρων στέφθηκαν με επιτυχία, αποδεικνύοντας ότι η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων διοργανωτών κρουαζιέρας παγκοσμίως, δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για την εγχώρια οικονομία. Την ανοδική πορεία που ακολουθούσε μέχρι σήμερα ο τομέας αντικατοπτρίζουν, εξάλλου, οι ίδιοι οι αριθμοί των κρουαζιερόπλοιων που αφίχθηκαν στο λιμάνι. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά, το 2019 εξυπηρετήθηκαν στο λιμάνι Λεμεσού συνολικά 106 κρουαζιερόπλοια, έναντι 68 το 2018, καταγράφοντας αύξηση πέραν του 40%. Ωστόσο, αναμένουμε ότι η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική το 2020, καθώς ο τομέας της κρουαζιέρας είναι μεταξύ αυτών που πλήγηκαν περισσότερο. Ήδη αρκετές εταιρείες κρουαζιέρας έχουν αναστείλει τα δρομολόγιά για τη φετινή σεζόν. Ενώ είναι σχετικά δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια την πορεία της πανδημίας, αλλά και των ευρύτερων επιπτώσεών της, αξίζει να αναφέρουμε πως ήδη το διεθνές εμπόριο δείχνει να εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης. Για παράδειγμα, η δραστηριότητα στα λιμάνια μας στην Κίνα έχει επανέλθει στα κανονικά επίπεδα γεγονός που μας επιτρέπει να βλέπουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Στο μεταξύ παραμένουμε σε εγρήγορση, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και διατηρώντας στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους υπόλοιπους φορείς του κλάδου.
 
Η πανδημία συνέβαλε στην τεχνολογική αναβάθμιση
Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού οδήγησαν αρκετούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας προς την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και την ψηφιακή αναβάθμιση. Ισχύει το ίδιο και για το λιμάνι Λεμεσού;
Είναι γεγονός ότι η εξάπλωση της πανδημίας και η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων επιτάχυνε σε μεγάλο βαθμό την ψηφιοποίηση σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Θεωρώ πως οι επιπτώσεις θα συνεχίσουν να είναι αισθητές στον επιχειρηματικό κόσμο για τα επόμενα χρόνια, συνεπώς οι επιχειρήσεις θα κληθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, υιοθετώντας καινούριους και πιο παραγωγικούς τρόπους εργασίας. Ο τομέας της ναυτιλίας και των θαλάσσιων υπηρεσιών ασφαλώς και δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Τουναντίον, πιστεύω πως η κρίση αυτή μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την περαιτέρω τεχνολογική αναβάθμιση του τομέα, μετασχηματίζοντας τον ριζικά. Στην DP World, η αυτοματοποίηση αποτελούσε ήδη αναπόσπαστο κομμάτι του επιχειρηματικού μας μοντέλου, αλλά, εν μέσω της πανδημίας, η χρήση πρόσθετων ψηφιακών εργαλείων ήταν απολύτως αναγκαία ώστε να διασφαλίσουμε την παραγωγικότητά μας. Σε τοπικό επίπεδο, ακόμη και πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, είχαμε επενδύσει σημαντικά στην απόκτηση υπερσύγχρονου και ψηφιακά προηγμένου εξοπλισμού με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εργασιών μας καθώς και τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ασφάλειας των δραστηριοτήτων μας στο λιμάνι Λεμεσού. Επιπρόσθετα, προχωρήσαμε στην εφαρμογή νέων μεθόδων ηλεκτρονικών πληρωμών, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους τους πελάτες μας να διενεργούν οποιαδήποτε συναλλαγή με εύκολο και ασφαλή τρόπο.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων
Ποιες οι προβλέψεις σας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους;
Όπως είπα και προηγουμένως είναι σχετικά νωρίς να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τις συνολικές επιπτώσεις της πανδημίας. Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι η DP World Limassol βρίσκεται σε ισχυρή θέση και μπορεί να ανταπεξέλθει επιτυχώς στις όποιες προκλήσεις παρουσιαστούν. Την ίδια ώρα, δεν εφησυχάζουμε. Γνωρίζουμε πως το λιμάνι Λεμεσού αποτελεί έναν από τους βασικότερους μοχλούς της κυπριακής οικονομίας και πολλοί κλάδοι συνδέονται άρρηκτα με την ομαλή λειτουργία του. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά, προσαρμόζοντας τη στρατηγική μας και τις μελλοντικές μας δράσεις αναλόγως των εξελίξεων. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την περίοδο για να αντλήσουμε μαθήματα και να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε. Έχουμε αποδείξει την αποτελεσματικότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διαθέτουμε όμως παράλληλα, απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεράσουμε το συντομότερο τις όποιες δυσκολίες είναι η συλλογικότητα και η αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Δειτε Επισης

Minthis: Το κορυφαίο lifestyle θέρετρο της Κύπρου και προορισμός απόδρασης για κάθε περίσταση
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην επαρχία Πάφου... Μισά-μισά διαμερίσματα και σπίτια ή επαύλεις
Emirates: Βραβείο «Best Inflight Entertainment Award» στα Airline Excellence Awards 2024
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»