TourInvest Cyprus

Αξιολογoύν λίστα 20 χωρών για άνοιγμα του τουρισμού

InBusinessNews  21/05/2020 14:34
Αξιολογoύν λίστα 20 χωρών για άνοιγμα του τουρισμού
TourInvest Cyprus

Αξιολογoύν λίστα 20 χωρών για άνοιγμα του τουρισμού

InBusinessNews  21/05/2020 14:34
Αξιολογείται από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας η λίστα με τις 20 χώρες, από τις οποίες η Κύπρος θα μπορούσε να δεχτεί τουρίστες το καλοκαίρι, ενόψει και των αποφάσεων που θα παρθούν την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο για άνοιγμα των αεροδρομίων εντός Ιουνίου. 

RELATED ARTICLESΑναλόγως της επιδημιολογική εικόνας, οι χώρες θα κατηγοριοποιηθούν σε εκείνες από τις οποίες δεν θα ζητείται τεστ για κορωνοϊό πριν την είσοδο των πολιτών τους στην Κυπριακή Δημοκρατία και σε όσες το τεστ θα είναι απαραίτητο, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης.
 
Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθούν από την πολιτική ηγεσία οι ημερομηνίες για το άνοιγμα των αεροδρομίων και των ξενοδοχείων, καθορίζοντας έτσι και τον χρονικό ορίζοντα για την προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων, είπε ο κ. Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι «μιλάμε για κάποια στιγμή τον Ιούνιο» όσον αφορά τα αεροδρόμια.

Παρέπεμψε εξάλλου στη συνάντηση που είχε η επιστημονική επιτροπή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, το πρωί της Τετάρτης, όπου ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ανέφερε ότι έχει καταρτίσει λίστα με 20 χώρες από τις οποίες η Κύπρος θα μπορούσε να δεχτεί τουρίστες. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται τόσο παραδοσιακές τουριστικές αγορές της Κύπρου, όσο και νέες αγορές, είπε ο κ. Καραγιάννης.
 
«Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης ανέλαβε να κάνει μια αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας των χωρών αυτών. Αν κάποιες χώρες έχουν την ίδια επιδημιολογική εικόνα μαζί μας ή ακόμα καλύτερη, θα δεχθούμε τουρίστες χωρίς την υποχρέωση να φέρουν πιστοποιητικό ότι έχουν κάνει το τεστ για τον κορωνοϊό και χωρίς να μπουν σε καραντίνα. Αντίστοιχα το ίδιο θα ισχύει και για τους Κύπριους που επισκέπτονται τις χώρες αυτές και θα ισχύουν τα ίδια δεδομένα» συμπλήρωσε.
 
Ο Καθηγητής εκτίμησε παράλληλα ότι κάποιες από τις 20 χώρες δεν θα εμπίπτουν στην πρώτη κατηγορία, αλλά στη δεύτερη, στην οποία θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση πιστοποιητικού για το τεστ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ούτε και οι τουρίστες από τις χώρες της κατηγορίας αυτής θα υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα εφόσον προσκομίσουν το πιστοποιητικό.

Αναφέρθηκε και σε όσα λέχθηκαν δημοσίως σε σχέση με τη συνεννόηση των Κυβερνήσεων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στο πρώτο στάδιο του ανοίγματος του τουρισμού, λέγοντας ότι αυτή η συνεννόηση ενδέχεται να επεκταθεί, συμπεριλαμβάνοντας και άλλες χώρες, όπως η Μάλτα, η Αυστρία και χώρες της Βαλτικής που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά δεδομένα.
 
Για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, ο κ. Καραγιάννης εκτίμησε ότι ενδέχεται να παρουσιάσουν μια πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα ακόμη και εντός Ιούλιου και επομένως είναι πιθανό να υπάρξει τουριστικό ρεύμα, τόσο από όσο και προς την Κύπρο.
 
«Ήδη στην Ιταλία και στην Ισπανία πέφτει ο ρυθμός τόσο των κρουσμάτων, όσο και των θανάτων. Επομένως πολύ σύντομα θα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα όπως ήταν και η Γερμανία όταν άνοιξε τις επιχειρήσεις» ανέφερε.
 
Ανέφερε τέλος ότι ένας από τους λόγους που δεν προσδιορίστηκαν ακόμη οι ακριβείς ημερομηνίες για το άνοιγμα είναι ώστε να δοθεί χρόνος για να προετοιμαστούν τα πρωτόκολλα, αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως οι ξενοδόχοι, οι οποίοι θα πρέπει να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας