ΥΠΕΞ ΕΕ: «Η αποκατάσταση της ελευθερίας των διασυνοριακών μετακινήσεων μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά»

Την στρατηγική και τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, στη βάση της θετικής επιδημιολογικής εικόνας σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, ανέπτυξε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ δέκα κρατών-μελών της ΕΕ, την οποία συγκάλεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ με αντικείμενο την επανεκκίνηση του τουρισμού. 
 
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως στη τηλεδιάσκεψη παρουσίασε την στρατηγική και τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως καταρτίζονται στη βάση των θετικών επιδημιολογικών δεδομένων.
 
«Ανέπτυξα την στρατηγική και τις σκέψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το άνοιγμα των αεροδρομίων και την επανέναρξη της τουριστικής βιομηχανίας, αξιοποιώντας τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται», ανέφερε κ. Χριστοδουλίδης.
 
Επεσήμανε εξάλλου ότι «είναι σημαντικό να κρατήσουμε τη θετική επιδημιολογική εικόνα τόσο για το εσωτερικό της χώρας αλλά και για την προσέλκυση τουριστών.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ο Γερμανός ομόλογός του, που συγκάλεσε την τηλεδιάσκεψη, ζήτησε να πληροφορηθεί από τους ομολόγου του για τις σκέψεις και τους σχεδιασμούς των χωρών τους αναφορικά με τη επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας.
 
Πλαίσιο αρχών για επανέναρξη του τουρισμού
 

Η τηλεδιάσκεψη, στην οποία πέραν της Γερμανίας, συμμετείχαν οι ΥΠΕΞ της Κύπρου, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Μάλτας, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, είχε ως στόχο τη συζήτηση και την υιοθέτηση μιας συντονισμένης προσέγγισης ώστε να αποκατασταθεί η αξία της ελεύθερης κυκλοφορίας και της διακίνησης εντός της ΕΕ.
 
Σε κοινή τους δήλωση αναφέρεται ότι η ελεύθερη κυκλοφορία και πραγματοποίηση ταξιδιών σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελεί θεμελιώδες μέρος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
 
«Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία για όλους τους πολίτες, για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς ή απλώς ιδιωτικούς σκοπούς, βάσει των αρχών της αναλογικότητας και της αποφυγής διακρίσεων», τόνισαν οι δέκα ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας του COVID-19, η Ευρώπη οφείλει να διασφαλίσει ακόμη περισσότερα: την ελεύθερη και ασφαλή κυκλοφορία και ταξιδιών εντός της ΕΕ!»
 
Οι ΥΠΕΞ των 10 κρατών – μελών χαιρέτισαν τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Μαΐου 2020 για τον τουρισμό, τις μεταφορές και την άρση των ελέγχων στα σύνορα, ενώ κατέληξαν σε τέσσερις αρχές.
 
Ειδικότερα, σημειώνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μια βαθμιαία εξομάλυνση των διασυνοριακών ταξιδιών είναι η προσέγγιση των σταδιακών βημάτων που να είναι συντονισμένα και συμφωνημένα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και ότι πρέπει να εξεταστούν τρόποι διενέργειας ταξιδίων, αποφεύγοντας παράλληλα τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης και εκτός ελέγχου αύξησης των λοιμώξεων είναι εξέχουσας σημασίας.
 
Όπως αναφέρουν οι ΥΠΕΞ των 10 κρατών-μελών, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες μας θα μπορούν όχι μόνο να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης, αλλά και να επιστρέφουν με ασφάλεια στο σπίτι τους. «Επομένως, πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό όσον αφορά τις προϋποθέσεις άρσης των κανόνων περιορισμού και καραντίνας και σχετικά με την αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι επίσης σημαντικό να εργαστούμε για την επίτευξη συναντίληψης σχετικά με τα πρότυπα και τις διαδικασίες στον τομέα της υγείας», αναφέρεται.
 
Επίσης σημειώνουν ότι «η αποκατάσταση της ελευθερίας των διασυνοριακών μετακινήσεων μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά, υπό την προϋπόθεση ότι οι τρέχουσες θετικές τάσεις θα συνεχίσουν να έχουν ως αποτέλεσμα συγκρίσιμες επιδημιολογικές καταστάσεις στις χώρες αφετηρίας και προορισμού. Το άνοιγμα των συνόρων διέλευσης, και η κατάσταση των διασυνοριακών εργαζομένων, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής».
 
Εξάλλου, οι 10 ΥΠΕΞ καλούν τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους σχετικούς ιδιωτικούς φορείς να αξιοποιήσουν τις επόμενες εβδομάδες για να λάβουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την προστασία των ταξιδιωτών μόλις αποκατασταθεί η ελευθερία κυκλοφορίας και ταξιδιού και συμπλήρωσαν ότι «αυτό είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στην ασφάλεια των ταξιδιών».
 
«Παρόλο που επί του παρόντος η κατάσταση σχετικά με την πανδημία του COVID-19 συνεχίζει να διαφέρει από χώρα σε χώρα, είναι κοινός μας στόχος να συντονίσουμε την προσέγγισή μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων όσο το δυνατόν πιο συνεκτικά με σκοπό την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και των ασφαλών ταξιδιών στο εγγύς μέλλον», καταλήγουν.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024
Τονωτική ένεση για ξενοδοχεία και εστίαση τα διαδοχικά τριήμερα