KEBE: Να δοθούν κουπόνια και όχι χρήματα στους τουρίστες

Τα Ευρωεπιμελητήρια που αποτελούν την οργάνωση των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει μια προσωρινή λύση μέσω κουπονιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρηματοοικονομικής ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό ως αποτέλεσμα της κρίσης COVID19. Το σοβαρό πρόβλημα που προκαλείται από το συνδυασμό των συνεχιζόμενων δαπανών και την ανάγκη επιστροφής χρημάτων για ακυρώσεις, θέτει σε κίνδυνο πολλές επιχειρήσεις σε έναν τομέα που απασχολεί 13,6 εκατομμύρια άτομα σε όλη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εκδώσει οδηγίες για αυτό το επείγον ζήτημα αύριο στα πλαίσιο ανακοίνωσης για τον τουρισμό, τις μεταφορές και τα σύνορα σε σχέση με την κρίση COVID19. Από τη σκοπιά των Επιμελητηρίων, αυτό έχει ήδη καθυστερήσει και θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα λόγω της μεγάλης έκτασης της κρίσης.

Το ΚΕΒΕ είναι πλήρες μέλος των Ευρωεπιμελητηρίων εκπροσωπώντας τις Κυπριακές επιχειρήσεις στην κατ’ εξοχήν επιμελητηριακή οργάνωση της Ευρώπης και έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο  στη διαμόρφωση του αιτήματος των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων.
Επισημαίνοντας την εισαγωγή εθνικών κανονισμών σε πολλά κράτη μέλη και τον κίνδυνο στρέβλωσης της αγοράς, τα Ευρωεπιμελητήρια καλούν την Επιτροπή να παρουσιάσει μια εναρμονισμένη προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ που να διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις τουριστικές επιχειρήσεις και να διασφαλίζει τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Ο Πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων, Christoph Leitl, δήλωσε:
«Η βοήθεια στον τουριστικό κλάδο σημαίνει τη διατήρηση της οικονομικής ραχοκοκαλιάς πολλών χωρών και τη συμβολή στην ανάκαμψη της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε μια κοινή προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ για τον μετριασμό του αντίκτυπου της κρίσης στις επιχειρήσεις αυτού του οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά σημαντικού τομέα.»

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης δήλωσε:
«Για την Κύπρο, μια κατ’ εξοχήν τουριστική χώρα, η ρύθμιση που προτείνουν τα Ευρωεπιμελητήρια αποτελεί σημαντική στήριξη στις τουριστικές επιχειρήσεις του τόπου των οποίων η δραστηριότητα έχει πραγματικά καθηλωθεί και οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο τομέα της οικονομίας. Αν και προσωρινό, το μέτρο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις του κλάδου στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν και να επαναδραστηριοποιηθούν. Η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία της Κύπρου είναι καθοριστική αφού ξεπερνά το 20%.»
 

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες