Μέτρα για στήριξη του τουριστικού τομέα συζήτησαν οι Υπουργοί Τουρισμού της ΕΕ

Συγκεκριμένα μέτρα για την ενεργή υποστήριξη του τουριστικού τομέα, ο οποίος πλήττεται από την κρίση του COVID-19, συζήτησαν οι Υπουργοί Τουρισμού της ΕΕ σε άτυπη τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Τουρισμού, η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε αυτή συμμετείχε  ο Υφυπουργός, Σάββας Περδίος. Στη διάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Επίτροπος, αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, Thierry Breton, και ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), Zurab Pololikashvili.

Η τηλεδιάσκεψη συγκλήθηκε έπειτα από κοινή διαπίστωση των Κρατών Μελών ότι ο τουρισμός, μετά τη διακοπή των δραστηριοτήτων στον τομέα των μεταφορών, υπήρξε ένας από τους πρώτους και περισσότερο επηρεασμένους οικονομικούς τομείς από την κρίση COVID-19, με συνακόλουθο ισχυρό πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τομέα, αλλά και για εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι εργοδοτούνται από επιχειρήσεις του τομέα.

Στην τηλεδιάσκεψη, οι Υπουργοί συζήτησαν συγκεκριμένα μέτρα για την ενεργή υποστήριξη του τουριστικού τομέα. Διατύπωσαν, επίσης, απόψεις αναφορικά με τη θέσπιση Σχεδίου Διαχείρισης Κρίσεων για τον τουριστικό τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προοπτική δημιουργίας άτυπης πλατφόρμας για την παρακολούθηση των διαφόρων μέτρων που λαμβάνονται στα Κράτη Μέλη και άλλα.

Σημαντική για τις περαιτέρω εξελίξεις στα πιο πάνω θέματα κρίνεται η Κοινή Διακήρυξη, στην οποία κατέληξαν η Ισπανία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Στη Διακήρυξη τονίζεται η στρατηγική σημασία του τουρισμού για τις οικονομίες των χωρών τους, υποστηρίζοντας κατ’ επέκταση την εκπόνηση ενός Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης προς υποστήριξη του τουρισμού, ειδικά για τα Κράτη Μέλη που είτε στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, είτε ορισμένες περιοχές τους χρήζουν περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης για την επιβίωσή τους.

Με πρόταση της Κύπρου περιλήφθηκαν στη Διακήρυξη, ως περιοχές οι οποίες θα πρέπει να ενταχθούν στο Σχέδιο, πέραν των παράκτιων περιοχών, οι περιοχές της υπαίθρου και των ορεινών.

Η Διακήρυξη θα προωθηθεί στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απώτερο σκοπό να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί στην πράξη. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024