ΣΤΕΚ: Απαραίτητη η ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την τουριστική βιομηχανία

Μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την τουριστική βιομηχανία, έγκαιρη και τακτική ενημέρωση από τους αρμόδιους για την πτητική δραστηριότητα, μια ενιαία γραμμή για το σχέδιο ασφάλειας και υγείας στον τουριστικό τομέα, κρατική στήριξη για ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση κρουσμάτων σε τουριστικά καταλύματα, συνέχιση του σχεδίου μερικής απασχόλησης καθώς επίσης ευέλικτο ωράριο εργασίας, κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις και ενίσχυση του προϋπολογισμού 2021 για τον τουρισμό, είναι οι εισηγήσεις του ΣΤΕΚ σε σχέση με τη βιομηχανία, τις οποίες δίνει στη δημοσιότητα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου πρόκειται για τις εισηγήσεις που έχει αποστείλει γραπτώς στην Κυβέρνηση το ΣΤΕΚ σε συνέχεια της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την περασμένη βδομάδα με επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης.

«Είναι πλέον απαραίτητο να συγκεκριμενοποιηθεί και να κοινοποιηθεί η ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ευρώπη, καθώς η κρίση από την πανδημία αφορά όλες ανεξαιρέτως τις ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρεται. Για τον λόγο αυτό, εισήγηση του ΣΤΕΚ είναι «να συμπεριληφθεί στην πανευρωπαϊκή οδηγία η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού υγείας σχετικά με τον κορωνοϊό, σε όσους προτίθενται να ταξιδεύσουν από και προς χώρες της ΕΕ».

Ο ΣΤΕΚ θεωρεί «αναγκαίο όπως το Υπουργείο Μεταφορών, ενημερώνει έγκαιρα και τακτικά σχετικά με τους σχεδιασμούς και τις προθέσεις του κράτους όσον αφορά τα διατάγματα για την πτητική δραστηριότητα των αεροδρομίων της χώρας, ώστε να γίνονται οι σχεδιασμοί ανάλογα με την ζήτηση, αλλά πρώτιστα να ενημερώνονται αντίστοιχα και οι εταίροι μας, ώστε να διατηρήσουμε την αξιοπιστία απέναντι τους».

Πολύ σημαντικός είναι για τον Σύνδεσμο επίσης ο έλεγχος που θα γίνεται στην πρώτη γραμμή εισόδου της χώρας. «Αυτός θα πρέπει να διενεργείται με μηχανήματα νέας τεχνολογίας αντίστοιχα άλλων χωρών και να γίνεται εντατικός και γρήγορος συστηματικός έλεγχος όλων των ταξιδιωτών», αναφέρεται.
 
Για το σχέδιο ασφάλειας και υγείας που θα πρέπει να ισχύει τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους στον τομέα, εκφράζεται η θέση ότι «είναι πολύ σημαντικό να ακολουθηθεί ενιαία γραμμή όσον αφορά το πιο πάνω θέμα από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τον δυνητικό τουρίστα αλλά και να λειτουργήσουμε σε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο ασφαλές για όλους μας, χωρίς περιστατικά που ίσως κλυδωνίσουν την υγεία μας αλλά και την φήμη του προορισμού». Προς αυτό ζητείται η έκδοση υποχρεωτικών κατευθυντήριων γραμμών ή  / και πανευρωπαϊκών πρωτοκόλλων από το αρμόδιο όργανο της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι «η θετική εικόνα της χώρας μας, που δημιουργήθηκε από την αποτελεσματικότητα των άμεσων μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πρέπει να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά».

«Ένα σοβαρό θέμα που μας προβληματίζει και χρειαζόμαστε τη συμβολή του Υπουργείου Οικονομικών, είναι κατά πόσο θα είμαστε καλυμμένοι σε πιθανή απαίτηση από εργαζόμενο ή πελάτη στη περίπτωση κρούσματος από κορωνοϊό στους χώρους των ξενοδοχείων μας, όταν επαναλειτουργήσουμε κανονικά», συνεχίζει η ανακοίνωση. Όπως αντιλαμβάνεστε, προστίθεται, «θα καταστεί πολύ δύσκολη η επανέναρξη των εργασιών μας εάν δεν λυθεί το εν λόγω ζήτημα».

Ο σύνδεσμος εισηγείται επίσης ότι όταν και εφόσον επιτραπεί η επαναλειτουργία των Ξενοδοχειακών Μονάδων, «θα πρέπει μέσα από τις ανάλογες τροποποιήσεις των σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας, να διασφαλιστεί η συνέχιση του σχεδίου μερικής απασχόλησης καθώς επίσης και η δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου εργασίας για το προσωπικό».

Θεωρεί παράλληλα «πολύ σημαντική την άσκηση πίεσης προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για άμεση έγκριση των κρατικών εγγυήσεων, προς ενίσχυση της ρευστότητας των ξενοδοχειακών και άλλων επιχειρήσεων».

Ο ΣΤΕΚ προτείνει επίσης «όπως ο προϋπολογισμός του 2021 όσον αφορά τον Τουρισμό να ενισχυθεί με επιπρόσθετα κονδύλια, ενδυναμώνοντας έτσι τα σχέδια κινήτρων αεροπορικών εταιριών και οργανωτών ταξιδίων, ώστε να επιτύχουμε την ανάκαμψη των τουριστικών ροών σε αντίστοιχο επίπεδο του 2019».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ