Πάνω από 2,3 εκατομμύρια επιχειρήσεις στον τουρισμό στην ΕΕ

Περισσότερο από 2,3 εκατομμύρια επιχειρήσεις λειτουργούσαν στον τουριστικό κλάδο στην ΕΕ κατά τη διάρκεια του 2017, περίπου το 10% της οικονομικής μη χρηματοοικονομικής οικονομίας της ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Στην Κύπρο ο αριθμός αυτός ήταν πλησιέστερος στις 1009, και η χώρα 4η από το τέλος στη λίστα της ΕΕ μετά το Λουξεμβούργο, την Εσθονία και τη Λετονία. 

Τα 11,7 εκατομμύρια άτομα που απασχολούνται συνολικά στον κλάδο στην ΕΕ αντιπροσώπευαν το 9% της απασχόλησης στη μη χρηματοοικονομική επιχειρηματική οικονομία και το 22% του τομέα των υπηρεσιών.
 
Η τουριστική βιομηχανία αντιπροσώπευε το 3,7% του κύκλου εργασιών και το 5,8% της προστιθέμενης αξίας στον συντελεστή κόστους της μη χρηματοοικονομικής επιχειρηματικής οικονομίας το 2017. Σε σύγκριση με άλλους τομείς, η τουριστική βιομηχανία έχει σχετικά έντονη εποχικότητα, με κορυφές στον κύκλο εργασιών στο τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος) κάθε χρόνο και μακροπρόθεσμη ανοδική τάση έως το τελευταίο τρίμηνο του 2019 (τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία).

Σύμφωνα με τη Eurostat, η τουριστική βιομηχανία αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη για τις οικονομίες και τις αγορές εργασίας πολλών χωρών. Πάνω από το ήμισυ (56%) των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου στην ΕΕ εντοπίστηκαν σε τέσσερα κράτη μέλη το 2017: 383 600 στην Ιταλία, 326 700 στη Γαλλία, 308 000 στην Ισπανία και 263 400 στη Γερμανία. Άλλες χώρες με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο είναι η Ελλάδα (147 800), η Πορτογαλία (120 200) και η Πολωνία (109 100).

Το 2017, η τουριστική βιομηχανία αντιπροσώπευε το 26% της απασχόλησης στην επιχειρηματική οικονομία στην Ελλάδα (εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα). Στη συνέχεια ακολουθεί η Κύπρος (20%), η Ιρλανδία (14%), η Κροατία και η Αυστρία (13% και οι δύο) και την Ιταλία (11%). Στο άλλο άκρο της κλίμακας, μόνο το 4% των ατόμων που απασχολούνται στη μη χρηματοοικονομική επιχειρηματική οικονομία στην Πολωνία δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα απασχόλησης για τις τουριστικές βιομηχανίες δεν είναι διαθέσιμα για τη Γαλλία και ορισμένα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ (48%) των ατόμων που απασχολούνται στις τουριστικές βιομηχανίες στην ΕΕ το 2017, με 2,5 εκατομμύρια άτομα να απασχολούνται στις τουριστικές βιομηχανίες στη Γερμανία, 1,6 εκατομμύρια στην Ιταλία και 1,5 εκατομμύρια στην Ισπανία .

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024