TourInvest Cyprus

Κ. Ζορπάς: Κράτος και τράπεζες καλούνται να επιδείξουν ευελιξία και προσαρµοστικότητα

InBusinessNews  06/04/2020 07:26
Κ. Ζορπάς: Κράτος και τράπεζες καλούνται να επιδείξουν ευελιξία και προσαρµοστικότητα
TourInvest Cyprus

Κ. Ζορπάς: Κράτος και τράπεζες καλούνται να επιδείξουν ευελιξία και προσαρµοστικότητα

InBusinessNews  06/04/2020 07:26

Όλοι οι τομείς της Οικονομίας αναμένεται να επηρεαστούν από την ύφεση που προκαλεί η πανδημία επισημαίνει ο Κώστας Ζορπάς, Εκτελεστικός πρόεδρος Α. Ζορπάς & Υιοί, ο οποίος επισημαίνει πως το πλέον σηµαντικό είναι να υποστηριχθεί η εγχώρια επιχειρηµατική δραστηριότητα.

RELATED ARTICLESΔεν είναι όλα µαύρα
Είναι πολύ δύσκολο, σε αυτή τη φάση, να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την έκταση των οικονοµικών επιπτώσεων από τις συνθήκες που έχουν δηµιουργηθεί. Θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες. Αναµένεται, φυσιολογικά, συρρίκνωση του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται και απώλεια θέσεων εργασίας. Από την άλλη, πρόκειται για ένα φαινόµενο παγκόσµιο, µε διαφορετικά δεδοµένα έναντι οποιασδήποτε άλλης κρίσης βιώσαµε στο παρελθόν. Το ζητούµενο είναι να βρούµε τους τρόπους να βγούµε γρήγορα από την ύφεση. Υπάρχει µία εκτίµηση από οικονοµολόγους ότι θα δούµε τους οικονοµικούς δείκτες να υποχωρούν σηµαντικά το επόµενο χρονικό διάστηµα, αλλά την ίδια στιγµή, σηµειώνουν, δεν είναι όλα µαύρα, αφού είναι πιθανόν να επέλθει η ανάκαµψη µε πολύ πιο γρήγορους ρυθµούς. Πολλά θα εξαρτηθούν από την έκταση του φαινοµένου και τη διάρκεια των σηµερινών έκτακτων συνθηκών.

Όλοι θα επηρεαστούν
Από µία ύφεση αυτής της έκτασης και ίσως διάρκειας, δεν υπάρχει τοµέας που θα παραµείνει ανεπηρέαστος. Όπως συνέβη και στην προηγούµενη οικονοµική κρίση, που βίωσε ο τόπος, έτσι και σήµερα, η δική µας προσπάθεια επικεντρώνεται στην ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών και στη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Ο άνθρωπος, ο εργαζόµενος, είναι πάντοτε στο επίκεντρο της λειτουργίας του οµίλου µας, ενώ κορυφαία έγνοια και προτεραιότητά µας είναι οι καταναλωτές και οι ανάγκες τους. Αυτά, δεν πρόκειται να αλλάξουν για κανένα λόγο.

Σχέδιο δράσης από την αρχή
Προτεραιότητά µας είναι η προστασία και η ασφάλεια των συναδέλφων, αλλά και των πελατών µας, γι’ αυτό και επικεντρωθήκαµε στην άµεση προσαρµογή της λειτουργίας µας βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας. Αντιλαµβανόµενοι ότι ο τοµέας δραστηριοποίησης του οργανισµού µας και ο µεγάλος αριθµός πελατών, που εξυπηρετούµε καθηµερινά στα καταστήµατά µας σε όλη της Κύπρο, επέβαλλαν τη µέγιστη προσοχή από πλευράς µας, προχωρήσαµε, πριν ακόµα εντοπιστούν τα πρώτα κρούσµατα του ιού στη χώρα µας, στη διαµόρφωση σχεδίου δράσης για διαχείριση της κατάστασης.

Συνεχής η απολύµανση
Συγκεκριµένα, εφαρµόστηκε κώδικας για καθαρισµό και απολύµανση των µονάδων παραγωγής και των καταστηµάτων ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, µε στόχο την προστασία των πελατών. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στο προσωπικό για τήρηση αυστηρών µέτρων προσωπικής υγιεινής. Ακόµη, δηµιουργήθηκε ειδική µονάδα που επιφορτίστηκε µε την ευθύνη επίβλεψης της εφαρµογής των µέτρων και επικαιροποίησής τους, στη βάση των οδηγιών και των διαταγµάτων.

Το δικό µας ευχαριστώ
Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω και δηµόσια ένα µεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους που πραγµατικά ξεπέρασαν τους εαυτούς τους όλο αυτό το διάστηµα, σε µία προσπάθεια από τη µια να εφαρµόσουν πιστά τα µέτρα και από την άλλη να εξυπηρετήσουν τις αυξηµένες ανάγκες των καταναλωτών. Βρέθηκαν στην πρώτη γραµµή και οφείλω να αναγνωρίσω ότι εργάστηκαν µε υπευθυνότητα, επαγγελµατισµό και πολλές φορές µε αυταπάρνηση.

Να µη χάσουµε… την κότα
Κατά τους µήνες που έρχονται, ζητούµενο πρέπει να είναι η στήριξη της οικονοµικής δραστηριότητας, γι’ αυτό κράτος και τράπεζες καλούνται να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία και προσαρµοστικότητα.

Από την κατάσταση που έχει δηµιουργηθεί έχουν επηρεαστεί όλοι οι βασικοί τοµείς της οικονοµίας και το πλέον σηµαντικό είναι να υποστηριχθεί η εγχώρια επιχειρηµατική δραστηριότητα. Θα παροµοίαζα τις κυπριακές επιχειρήσεις µε την κότα που γεννάει τα αβγά. Αν δεν υποστηριχθούν επαρκώς από το κράτος, σ’ αυτή τη συγκυρία, θα χάσουµε την κότα που γεννάει τα αβγά για τους εργαζόµενους και τις οικογένειές τους µε τραγικές συνέπειες. 

Να γίνουµε  πιο ελκυστικοί
Παράλληλα, πρέπει να συνεχίσουµε και να εντείνουµε την προσπάθεια να καταστήσουµε ακόµη πιο φιλικό το επιχειρηµατικό περιβάλλον της Κύπρου. Να ενισχύσουµε τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα που διαθέτει ο τόπος µας, για την προσέλκυση άµεσων ξένων επενδύσεων προστιθέµενης αξίας, που όπως αποδείχθηκε στο παρελθόν, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη. Επίσης, σηµαντικής στήριξης θα πρέπει να τύχει ο τουριστικός τοµέας, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονοµίας και δέχεται καίριο πλήγµα λόγω της πανδηµίας.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας