10 επιχειρηματίες εστίασης συνιστούν στήριξη

Έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που απασχολούνται στον κλάδο της εστίασης λόγω της δραματικής μείωσης στο κύκλο εργασιών τους που κυμαίνεται για όλους όσοι προσφέρουν ακόμη υπηρεσία delivery και take away μεταξύ 75-90%. Κάποιοι εργάζονται με προσωπικό ασφαλείας, προσφέροντας delivery που δεν προσέφεραν προηγουμένως, άλλοι παραμένουν κλειστοί αλλά σκέφτονται ανάλογα με την έκταση της κρίσης να αρχίσουν να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία, όλοι όμως ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας του προσωπικού που τους στήριζε όλα αυτά τα χρόνια.
 
Το InBusinessNews συνομίλησε με 10 ιδιοκτήτες γνωστών εστιατορίων, bars, ζαχαροπλαστείων και Café σε Λευκωσία και Λεμεσό επιχειρώντας να πιάσει τον παλμό επιχειρήσεων που εργοδοτούν από 5 μέχρι 45 άτομα και καταγράψαμε τις απόψεις τους για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και το πώς βλέπουν οι ίδιοι το μέλλον του κλάδου τους.
 
Αναλυτικά:
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΩΝ-CAFE ARISTON
ΜΕΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑ 75%

Η έμφαση που δίνουμε ως επιχειρηματίες είναι η παράδοση κατ’ οίκον μέσω delivery. Ακόμη και αν μου τηλεφωνήσει κάποιος και με ρωτά αν είμαστε ανοικτοί τον προτρέπω να παραγγείλει delivery καθώς προσπαθούμε να μείνουμε μακριά από τον ιό.

Σήμερα το 75% της δουλειάς μας γίνεται με delivery και το 25% με take away, ενώ ο κύκλος εργασιών μας μειώθηκε κατά 75% καθώς λόγω της κατάστασης δεν έχουμε γενέθλια, γάμους, βαφτίσεις, ενώ και το Πάσχα που παραδοσιακά έχουμε αυξημένη δουλειά θα είναι χαμένο. Σίγουρα οι επόμενοι μήνες είναι δύσκολοι για όλους στον κλάδο μας, αλλά ευελπιστώ πως θα τα καταφέρουμε.

 
ΦΑΝΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

 


Για να βρούμε επιχειρήσεις  ανοικτές είτε έτοιμες και υποφερτά βιώσιμες να λειτουργήσουν θα πρέπει χωρίς δεύτερη σκέψη να ληφθούν και άλλα μέτρα από το κράτος εκτός από αυτά που ήδη εξαγγέλλονται.
 
Προτείνω τα ακόλουθα:

-Ουσιαστική και έμπρακτη οικονομική βοήθεια στο θέμα των ενοικίων .

-Δραστική πρόσθετη μείωση στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

-Κίνητρα για στήριξη ντόπιων παράγωγων. Είτε αυτά θα πάνε στους αγοραστές η κατευθείαν στους παραγωγούς.

-Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους .Μπορεί να γίνει διαβούλευση ανάμεσα στους δήμους και της κυβέρνησης ώστε να καλυφθεί μέρος της απώλειας των εσόδων των δήμων.

-Αναθεώρηση στις αδικαιολόγητες και παράλογες απαιτήσεις από το αρμόδιο υπουργείο και τις  συντεχνίες για την υποχρεωτική πρόσληψη μόνο μαγείρων  Α  σε εξειδικευμένες κουζίνες που έτσι και αλλιώς δημιουργούσε και πριν μεγάλα οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις.

Αν όλοι σκεφτούμε σοβαρά το μέλλον της βιομηχανίας και της οικονομίας και την διατήρηση όσο γίνεται περισσότερων ζωντανών επιχειρήσεων θα ξεπεράσουμε ακόμα πιο σύντομα το δράμα που περνά και η χώρα μας και δε θα προκαλέσουμε και άλλα στο μέλλον.
Όλα αυτά με την ευχή ότι σύντομα θα ξεπεραστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα και θα είναι η χώρα και οι πολίτες ασφαλείς.
 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ ΤΟ ΣΤΕΚΚΙ ΤΟΥ ΠΑΙΚΤΗ
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 
Δεν έκανα delivery και ούτε προτίθεμαι να κάνω. Είμαι εκτός εργασίας από τις 14 Μαρτίου και στηρίζω όσο μπορώ τους εργαζόμενους μου. Περιμένουμε υπομονετικά πότε θα συμμορφωθούν όλοι για να ανοίξουμε και πάλι την ταβέρνα μας και να δούμε ξανά τους αγαπημένους πελάτες μας.

 
ΣΑΚΗΣ ΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ ΟΥΖΕΡΙ ΚΑΘΟΔΟΝ
ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Η έγνοια μου αυτές τις μέρες είναι οι 33 υπάλληλοι μου. Έπειτα από 20 χρόνια για να περιορίσουμε τις ζημιές μας αναγκαστήκαμε να προσφέρουμε υπηρεσία delivery. Αυτή τη στιγμή εργάζονται μόλις 7 άτομα των οποίων μετριέται η θερμοκρασία τους, καθώς όποιος έχει θερμοκρασία άνω των 36,5 βαθμών κελσίου δεν μπορεί να εργαστεί. Ο κύκλος εργασιών μας μειώθηκε κατά 90% καθώς βρισκόμαστε σε περιοχή που είναι κλειστές σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις.
 

Εγώ πάντως διαμήνυσα στο προσωπικό μου που αυτή τη στιγμή δεν εργάζεται πως εάν θέλει ένα πιάτο φαγητό θα τους το στείλουμε. Η προσπάθεια μου είναι να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος και αναμένω πως και το κράτος θα συμβάλει ουσιαστικά σε αυτή την προσπάθεια.

 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ COFFEE LAB ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ
ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΑΛΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ

Η μείωση του κύκλου εργασιών μας είναι κοντά στο 80%. Το delivery επίσης που προσφέραμε προηγουμένως είναι πιο μειωμένο από πριν ενώ και το take away είναι μειωμένο κατά 95%. Τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας όμως παρέμειναν τα ίδια. Διαφοροποιήθηκε επίσης και το ωράριο μας καθώς ανοίγουμε 6:30 το πρωί και κλείνουμε 19:00. Με αυτά τα μέτρα έχουν μειωθεί οι ανάγκες και ο τρόπος ζωής μας.

Πλέον όσοι παραγγέλνουν από μας είναι για να ικανοποιήσουν τις γευστικές τους ανάγκες και όχι τις κοινωνικές τους ανάγκες. Τα λειτουργικά μας έξοδα όμως παραμένουν. Αναμένουμε να βρεθεί μια λύση για το θέμα των ενοικίων και τα Δημαρχεία να μειώσουν τις φορολογίες που καταβάλλουμε ειδικά σε ότι αφορά τα σκύβαλα και το νερό.

 
ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΣΤΥΛΛΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ESTRELLA ΛΕΜΕΣΟΣ

ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΣΤΗ ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Απασχολούσαμε πριν την κρίση 15 άτομα και σήμερα μειώσαμε τον αριθμό στα 5. Ο κύκλος εργασιών μας έχει μειωθεί κατά 85%, αφού και το delivery που προσφέρουμε είναι μειωμένο σχεδόν κατά 40%, αφού ο κόσμος είναι αφενός διστακτικός λόγω της κατάστασης και αφετέρου είναι όλη την ώρα σπίτι και προτιμά να μαγειρέψει στο σπίτι. Παραμένουμε ακόμη ανοικτοί στη ζημιά μας για να μην αναγκαστούμε να πετάξουμε το στοκ μας και μαζί όλο μας το εργατικό δυναμικό. Τα λειτουργικά έξοδα όμως παραμένουν.
 
Η λύση είναι να γίνει ένα γενικό lockdown για 15 μέρες, ώστε να οριστικοποιηθεί η ζημιά όλων και ταυτόχρονα αναμένουμε την στήριξη της κυβέρνησης σε ουσιαστικές πρακτικές όχι με δανεισμό αλλά με πρακτικές χορηγίας στην πραγματική αγορά (πχ. μείωση ποσοστού κοινωνικών ασφαλίσεων και ΦΠΑ, παγιοποίηση ενοικίου)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ IL FORNO
ΜΕΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑ 90%

Αρχίσαμε να προσφέρουμε delivery από το Φεβρουάριο του 2020 πριν τα διατάγματα της κυβέρνησης. Απασχολούσαμε 24 άτομα προηγουμένως και τώρα τα μειώσαμε στα 6. Ο κύκλος εργασιών μας λόγω αυτής της κατάστασης έχει μειωθεί κατά 90%.

Στην αρχή ήμουν πιο αισιόδοξος ότι σύντομα θα επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς εργασίας, αλλά όσο περνά ο καιρός, δεν το βλέπω και πολύ πιθανό και χρειάζεται η κυβέρνηση να στηρίξει τον κλάδο μας.

 
ΜΑΡΙΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ MOONDOG’S
ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΚ

Το Moondog’s απασχολεί συνολικά 45 άτομα. Ο κύκλος εργασιών μας τώρα που προσφέρουμε μόνο delivery μειώθηκε κατά 90%, ενώ και το delivery το προσφέρουμε στη ζημιά μας. Οι προβλέψεις μου χωρίς να είναι είμαι ειδικός είναι τον Ιούνιο  θα ανοίξουμε ξανά. Αυτή η κρίση είναι πολύ χειρότερη από το 2013 καθώς τότε είχαμε οικονομικούς εξωτερικούς παράγοντες που μας στήριξαν.

Τον χώρο εστίασης θα τον επηρεάσει πάρα πολύ αυτή η κατάσταση. Δυστυχώς λόγω της κρίσης θα αναγκαστούμε να πετάξουμε στοκ που έχουμε στις αποθήκες μας.

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΤΖΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ ΖΑΝΕΤΤΟΣ
ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Κλείσαμε στις 13 Μαρτίου και απασχολούμε συνολικά στην ταβέρνα μας 6 άτομα full time και 3 άτομα ως part time. Οι σκέψεις μου είναι στο προσωπικό μου αυτές τις μέρες. Εμείς ως επιχειρηματίες ακόμη έχουμε αποθέματα και αναμένω από κυβέρνηση να στηρίξει τους εργαζόμενους που κατέβαλαν τόσα χρόνια τις κοινωνικές τους ασφαλίσεις.
Προσωπικά ακόμη και όταν μας πουν ότι μπορούμε να ανοίξουμε θα παραμείνω κλειστός κάποιες μέρες για να δω την αντίδραση του κόσμου. Σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα στον κλάδο μας.

ΦΛΩΡΕΝΤΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΒΕΡΝΑΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ
ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΒΑΘΟΣ Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ DELIVERY

Εμείς παραμείνουμε κλειστοί από τις 14 Μαρτίου. Η ταβέρνα μας απασχολεί συνολικά 6 άτομα και έχουμε μπει στα σχέδια της πλήρους αναστολής εργασιών. Μας είπαν ότι θα ανοίξουμε 30 Απριλίου αλλά το βλέπω για την ώρα λίγο δύσκολο. Από την έναρξη λειτουργίας μας δεν προσφέραμε υπηρεσία delivery. Αν δούμε ότι η κρίση θα έχει βάθος τότε θα «αναγκαστούμε» να προσφέρουμε και υπηρεσία delivery.

Δειτε Επισης

Η Emirates απέσπασε το βραβείο «Best Inflight Entertainment Award» στα Airline Excellence Awards 2024
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών