M. Ευρυπίδη: Το στρατηγικό πλάνο που απέτρεψε ακυρώσεις στον γαμήλιο τουρισμό

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της μοναδικής οργανωμένης πλατφόρμας BookYourWeddingDay.com στην απόφαση πριν μερικών εβδομάδων για κλείσιμο της Thomas Cook, με στόχο να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την εν λόγω εξέλιξη και το ενδεχόμενο ακυρώσεων προγραμματισμένων γάμων το 2020 και 2021 στην Κύπρο.

Σε συνέντευξη της στο InBusinessNews η Μαρία Ευριπίδη, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του BookYourWeddingDay.com αναλύει το πλάνο στρατηγικής που εφάρμοσε η πλατφόρμα με αποτέλεσμα οι ακυρώσεις προγραμματισμένων γάμων να είναι ελάχιστες.

Παράλληλα, η κυριά Ευρυπίδου τονίζει πως θα πρέπει να αναζητήσουμε νέες αγορές ή νέες ομάδες-στόχους στις ήδη υπάρχουσες, επιδιώκοντας σταθερά την αύξηση αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των τουριστών.

Σε ό,τι αφορά τον γαμήλιο τουρισμό υπογραμμίζει ότι γνωρίζει πολύ μεγάλη αύξηση με τα έσοδα του για την Κύπρο να αγγίζει τα €120 εκατ. το χρόνο, ενώ από τον Μάρτιο του 2017 μέσω του BookYourWeddingDay.com έχουν πραγματοποιηθεί πέραν των 8.800 κρατήσεων για Κύπρο και Ελλάδα. 
 
Μπορεί για κάποιους να μην ήταν κεραυνός εν αιθρία το κλείσιμο της Thomas Cook, ωστόσο προκάλεσε σάλο και αβεβαιότητα στους τουρίστες που έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους και ιδιαίτερα την τέλεση του γάμου τους στην Κύπρο. Πόσο επηρέασε τον γαμήλιο τουρισμό στην Κύπρο το κλείσιμο της εταιρείας;
Το BookYourWeddingDay.com, αμέσως μετά την ανακοίνωση της κατάρρευσης της Thomas Cook, ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς κολοσσούς και εκ των βασικών αιμοδοτών του κυπριακού και ελληνικού τουρισμού, τέθηκε σε πλήρη κινητοποίηση με στόχο τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων που είχε η εν λόγω εξέλιξη και του πιθανού ενδεχόμενου μαζικών ακυρώσεων προγραμματισμένων γάμων για το 2020 και 2021. Στην πραγματικότητα ελάχιστες ήταν οι ακυρώσεις προγραμματισμένων γάμων, λόγω των εναλλακτικών λύσεων για εξυπηρέτηση των επηρεαζόμενων  ζευγαριών που δόθηκαν από την ομάδα του BookYourWeddingDay.com.

Υπάρχει κάποιο στρατηγικό πλάνο από την εταιρεία σας για μετριασμό των επιπτώσεων; Ποιο είναι αυτό το πλάνο;
Βέβαια. Το BookYourWeddingDay.com αποτελεί τη μοναδική οργανωμένη πλατφόρμα με άμεση πρόσβαση σε στοιχεία επικοινωνίας επηρεαζόμενων ζευγαριών που είχαν προγραμματίσει το γάμο τους σε Κύπρο και Ελλάδα με τη Thomas Cook. Για τον λόγο αυτό θέσαμε σε εφαρμογή πλάνο με στόχο την αποφυγή του ενδεχόμενου ακυρώσεων, που χάρη στην υποδομή που διαθέτουμε, επικοινωνήσαμε συνολικά με 1.868 ζευγάρια από το Ηνωμένο Βασίλειο, διαβεβαιώνοντάς τους ότι οι προγραμματισμένοι γάμοι τους δεν θα επηρεαστούν. Επιπλέον, δώσαμε εναλλακτικές λύσεις για εξυπηρέτηση ζευγαριών για την διεξαγωγή του γάμου τους καθώς και την κράτηση του ταξιδιωτικού πακέτου, είτε μέσω του ταξιδιωτικού κολοσσού TUI, με τον οποίο επίσης η πλατφόρμα BookYourWeddingDay.com διατηρεί από την 1η Μαρτίου 2017 στρατηγική συνεργασία, είτε μέσω άλλων εταιρειών που προσφέρουν πακέτα γάμων. Σε ό,τι αφορά τους προγραμματισμένους γάμους για το υπόλοιπο του 2019,  δυστυχώς αρκετά ζευγάρια δεν κατάφεραν να επαναδιευθετήσουν την κράτηση του γάμου τους λόγω του απαραίτητου επιπρόσθετου κόστους για την πραγματοποίηση του γάμου τους, κάτι που ήταν αναμενόμενο.
 
Με βάση τη δική σας εμπειρία ποιες είναι οι γενικότερες επιπτώσεις – ζημιές από το κλείσιμο τέτοιων κολοσσών στον χώρο του τουρισμού;
Οι επιπτώσεις που προκαλούνται από κλείσιμο εταιριών τουρισμού του βεληνεκούς  της  Thomas Cook είναι τεράστιες και μπορούν να προκαλέσουν αλυσιδωτές ζημιές. Παρά το γεγονός ότι συνέβη στις αρχές του Φθινοπώρου, προκαλεί τεράστιο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, μιας και η παρουσία του συγκεκριμένου τουριστικού οργανισμού  στη χώρα μας είναι ισχυρή, διακινώντας αρκετές χιλιάδες τουρίστες στην Κύπρο. Πρόκειται για την κατάρρευση ενός «γίγαντα» του τουρισμού. Μεγάλο μέρος της ζημιάς αφορά τα δεδουλευμένα των τελευταίων τριών μηνών, ενώ υπάρχουν δεκάδες συμβόλαια που έχουν υπογραφεί για το 2020.
 
 
Σε ποια μέτρα, βήματα ή κινήσεις θα πρέπει να προβούμε ώστε στο μέλλον να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες οι επιπτώσεις από τέτοια γεγονότα;
Ο τουρισμός αποτελεί ένα από τους πιο βασικούς κλάδους της οικονομίας.

Ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με υποδομές, προϊόντα και υπηρεσίες των Ειδικών και Εναλλακτικών Μορφών, που πλέον είναι πάρα πολλές συγκροτώντας μια σημαντική και ποιοτική αγορά, αποτελεί ένα προαπαιτούμενο. 

Η επανατοποθέτηση των προτεραιοτήτων της ζήτησης και εξειδίκευση του τουριστικού μάρκετινγκ, με σκοπό την αναβάθμιση και δυναμική προβολή της «εικόνας» της Κύπρου. Δεν πρέπει πλέον να βασιζόμαστε στην εποχή των λίγων και σταθερών αγορών και του ενός τουριστικού προϊόντος.  Πρέπει να αναζητήσουμε νέες αγορές ή νέες ομάδες-στόχους στις ήδη υπάρχουσες, επιδιώκοντας σταθερά την αύξηση αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των τουριστών. Επίσης θεωρώ πολύ σημαντική την ανάπτυξη ενός σχεδίου μάρκετινγκ για τις Ειδικές και Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού που να απαιτεί συμμετοχικές διαδικασίες και από «εταίρους του τουρισμού» όπως είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και ειδικά επιτυχημένοι επιχειρηματίες των ειδικών ενδιαφερόντων του τουρισμού.    

Πόσο ανεπτυγμένος είναι ο γαμήλιος τουρισμός στην Κύπρο και περίπου που κυμαίνονται τα ετήσια έσοδα, ποσοστό επί των συνολικών ετήσιων τουριστικών αφίξεων;
Πολύ μεγάλη αύξηση γνωρίζει ο γαμήλιος τουρισμός. Είναι από τα κύρια, ειδικά προϊόντα τουρισμού. Κάθε χρόνο έχουμε από την Αγγλία περίπου 5.000 γάμους που συνοδεύονται από ένα μέσο όρο 50 καλεσμένους.  Επίσης σημαντικές αγορές για την Κύπρο είναι  το Ισραήλ, ο Λίβανος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και η Ρωσία. Ο γαμήλιος τουρισμός αποφέρει στην Κύπρο, γύρω στα 120 εκατομμύρια ευρώ.  Υπάρχουν όμως και άλλες σημαντικές Ευρωπαϊκές αγορές όπου τα ζευγάρια που προέρχονται από αυτές πραγματοποιούν τον γάμο τους σε άλλους τουριστικούς προορισμούς.  Αυτές τις αγορές πρέπει να τις προσεγγίσουμε συλλογικά επειδή έτσι θα μπορούσε να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο αυτή η σημαντική αγορά τουρισμού. 

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε άλλους μεσογειακούς γαμήλιους προορισμούς.  Από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι σήμερα μέσω του  BookYourWeddingDay.com έχουν πραγματοποιηθεί πέραν των 8.800 κρατήσεων για Κύπρο και Ελλάδα. 
 

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024