Καμπανάκι τουριστικών φορέων για επιπτώσεις Brexit στα ξενοδοχεία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΠΑΣΥΞΕ σε σχέση με τις επιπτώσεις του Brexit στις κρατήσεις των ξενοδοχείων για την επόμενη τουριστική περίοδο, ενώ και ο ΣΤΕΚ κάνει λόγο για «ρευστή κατάσταση» ενόψει των εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και του τρόπου με τον οποίο θα επηρεαστεί η βρετανική αγορά.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι τα πράγματα στην αγγλική αγορά «είναι πολύ μαζεμένα» ενώ «δεν γίνονται πλέον κρατήσεις για το 2020». «Οι Άγγλοι ζουν σε καθεστώς αβεβαιότητας, δεν ξέρουν πώς θα επηρεαστεί η οικονομία μέσα από ένα ενδεχόμενο άτακτο Brexit» είπε. Σημείωσε παράλληλα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά για τον κυπριακό τουρισμό, η οποία περνά μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις.
 
Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου για το 2020, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι «υπάρχει τεράστια πίεση στις τιμές από τώρα, χωρίς να μπορώ να προβλέψω αυτή τη στιγμή ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις αφίξεις».
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ, έχουν γίνει μελέτες για τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit πριν από ένα χρόνο, οι οποίες ωστόσο χρειάζεται να επικαιροποιηθούν υπό τα νέα δεδομένα.
 
Ανέφερε ακόμη ότι εντός της εβδομάδας προγραμματίζονται ενημερωτικές συναντήσεις για τα θέματα αυτά, σε συνεννόηση με την Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία και το ΚΕΒΕ, ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών του Συνδέσμου με φορείς και να καταλήξει στο τελικό σχέδιο δράσης του.
 
Ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι ο ΠΑΣΥΞΕ είναι σε συνεχή επαφή με το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και με τους μεγάλους οργανωτές ταξιδιών τη Αγγλίας, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα προβλήματα που πιθανώς να προκύψουν.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης, ανέφερε ότι ένα ενδεχόμενο άτακτο Brexit δεν θα επηρεάσει μόνο την Κύπρο, αλλά και άλλες μεγάλες τουριστικές χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία.
 
«Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο θα φύγει η Βρετανία από την ΕΕ και ποιό θα είναι το κλίμα», κατά τους πρώτους μήνες μετά το Brexit, δήλωσε ο κ. Βαβλίτης στο ΚΥΠΕ. Συνέχισε λέγοντας ότι «τα πράγματα είναι ρευστά» ενώ σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, είπε πως «το κλίμα είναι πιο κουμπωμένο».
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΤΕΚ, οι τάσεις ενόψει της επόμενης σεζόν θα διαφανούν από τον Νοέμβριο και μετά, όταν παραδοσιακά αρχίζουν οι κρατήσεις των Βρετανών για την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ ενδεικτική των εξελίξεων θα είναι και η μεγάλη τουριστική έκθεση στο Λονδίνο, στις αρχές Νοεμβρίου.

Πιθανώς εντός Οκτωβρίου οι αποφάσεις για τη συλλογική σύμβαση
Προχωρά η διαδικασία ενημέρωσης των συλλογικών οργάνων του ΠΑΣΥΞΕ για τη διαμεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιάνιδου, σε σχέση με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ ο ΣΤΕΚ, ο οποίος ζήτησε τη Δευτέρα και πήρε διευκρινίσεις από την Ζέτα Αιμιλιανίδου, εμφανίζεται σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος. Η προσπάθεια των τουριστικών φορέων είναι να παρθούν τελικές αποφάσεις σε μια κοινή Γενική Συνέλευση, πιθανότατα εντός Οκτωβρίου, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο των χωριστών συνελεύσεων.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, γίνεται ενημέρωση ανά επαρχία, ενώ έχει γίνει ήδη μια πρώτη ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου. Εντός της εβδομάδας, συνέχισε, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση με τα μέλη του Συνδέσμου στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου ενώ στις αρχές της επόμενης θα ακολουθήσει πιθανώς και η Πάφος.
 
«Κάποια στιγμή θα καταλήξουμε στην Παγκύπρια Γενική Συνέλευση, επομένως δεν είναι στο αέρα η πρόταση, αλλά ακολουθείται μια διαδικασία ενημέρωσης των συλλογικών οργάνων ανά επαρχία», είπε ο κ. Λοϊζίδης. Ανέφερε ότι η σύγκληση της ΓΣ δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά «ενδεχομένως να γίνει κοινή ΓΣ με τον ΣΤΕΚ» πιθανότητα εντός Οκτωβρίου.
 
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ είπε εξάλλου ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις, όμως «το γενικό κλίμα είναι ότι μιλάμε για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που χρειάζεται σοβαρή επεξήγηση στους ξενοδόχους».
 
Στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόνοια, βάσει της οποία καταργείται το δικαίωμα υπηρεσίας 10%, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια κατέληγε στο προσωπικό, λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνουν ανάλογες προσαρμογές στους μισθούς του προσωπικού. «Είναι μια τεράστια αλλαγή» και χρειάζεται χρόνος για να μπορέσουν να αντιληφθούν οι ξενοδόχοι με ποιόν τρόπο επηρεάζονται, είπε ο κ. Λοϊζίδης, λέγοντας ότι οι ενημερώσεις είναι αναγκαίες για αυτό τον λόγο.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Σύνδεσμος ζήτησε και πήρε τη Δευτέρα κάποιες διευκρινίσεις από την Υπουργό Εργασίας σε σχέση με την  ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. «Οι διευκρινίσεις που πήραμε από την ίδια την Υπουργό μας αφήνουν σε κάποιο βαθμό ικανοποιημένους. Θα τα μεταφέρουμε αυτά στα μέλη της ΓΣ και θα πάρουμε την τελική απόφαση» είπε.
 
Ως προς το ενδεχόμενο κοινής Γενικής Συνέλευσης με τον ΠΑΣΥΞΕ, ο κ. Βαβλίτης είπε ότι θα γίνει προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να γίνουν χωριστές συνελεύσεις αν προκύψουν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις.
 
«Η κατ’ αρχήν συμφωνία προστατεύει τους εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετεί και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Οι ισορροπίες είναι πάρα πολύ λεπτές και θα πρέπει και οι δύο πλευρές να έχουν καλή διάθεση και ειλικρίνεια στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024