Τα είπε με τις συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων η Ζέτα

Συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, είχαν χθες οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ, ενώ η Υπουργός θα συναντηθεί στις 23 Αυγούστου με τους Συνδέσμους των ξενοδόχων, ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, και θα ακολουθήσει μια κοινή συνάντηση όλων των μερών, στις 26 Αυγούστου. 
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης είπε ότι μετά τη δυσκολία επίτευξης συμφωνίας, παρεμβαίνει η ίδια η Υπουργός στη διαφορά και πρόσθεσε ότι η κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου συγκάλεσε τρεις συναντήσεις, μια ξεχωριστά με την εργατική πλευρά, μια με την εργοδοτική και μια κοινή.
 
«Ήταν η πρώτη συνάντηση χθες μαζί με τις συντεχνίες και θέλει η Υπουργός να ενημερωθεί για τις θέσεις των πλευρών και να κάνει την εκτίμηση της και τους χειρισμούς της σε μια προσπάθεια, ύστατη, θα έλεγα, για επίτευξη συμφωνίας ή αν δεν επιτευχθεί αυτό, πάμε για αδιέξοδο στη διαφορά», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς ποιες είναι οι θέσεις των συντεχνιών που μετέφεραν στην Υπουργό, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τεκμηρίωσαν το δικαιολογημένο των αιτημάτων τους.
 
«Τα αιτήματα μας βασικά στοχεύουν στην επαναφορά των δικαιωμάτων που παραχωρηθήκαν το 2013 λόγω της κρίσης και που πιστεύουμε ότι πρέπει να επιστραφούν, γιατί ο τουρισμός ευτυχώς δεν είχε προβλήματα, πήγε μια χαρά όλα αυτά τα χρόνια», συμπλήρωσε.
 
Ο τουρισμός, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, είναι από τους τομείς που δεν πλήγηκαν από την κρίση.
 
«Επομένως, θεωρούμε δίκαιο και αναμενόμενο ότι και η εργοδοτική πλευρά θα πρέπει να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να δώσει πίσω τα δικαιώματα αυτά που έδωσαν οι εργαζόμενοι τότε».
 
Το δεύτερον στο οποίο στοχεύουν, και το έχουν ως κύριο αίτημα, πρόσθεσε, «είναι ότι λόγω, ακριβώς, της παραβίασης ή της αμφισβήτησης της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων από μέρους της πλειοψηφίας, θα έλεγα, των ξενοδόχων, και της εφαρμογής των συμβολαίων, με υποδεέστερους όρους από αυτούς που συμφωνούμε, θέτουμε κάποια ζητήματα ρύθμισης των νόμων». Όπως εξήγησε, αφορούν τους όρους υπηρεσίας για τους υπαλλήλους στα ξενοδοχεία και κύρια «θέλουμε οι συμφωνημένοι μισθοί να είναι και νομικά κατοχυρωμένοι, ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο που παρατηρείται ευρέως, να δίνεται ένας φιξαρισμένος (μισθός) και να θεωρείται από τους εργοδότες ότι είναι όλα μέσα», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, παράλληλα, ότι πρέπει και η πολιτεία να αντιληφθεί ότι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία έχουν κάνει πολλές θυσίες, για πολλά χρόνια δεν έχουν πάρει τίποτε, εδώ και σχεδόν μια εικοσαετία, μάλλον έδωσαν πίσω δικαιώματα και πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη στην ασυδοσία που παρατηρείται από πολλές ξενοδοχειακές μονάδες.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ είπε ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα που είναι οι τελευταίες συναντήσεις, πλέον θα πρέπει να κηρυχθεί αδιέξοδο.
 
«Δεν είναι αυτός ο στόχος, ασφαλώς, γιατί αν δεν γίνει αυτό, η όλη διαφορά μεταφέρεται πλέον του χρόνου γιατί μπαίνουμε στη χειμερινή περίοδο που είναι κλειστά τα ξενοδοχεία και κάτι τέτοιο οι εργαζόμενοι δεν είναι έτοιμοι να το δεχθούν. Πρέπει επιτέλους να δούμε την ουσία. Αν τα αιτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι είναι λογικά ή όχι και ανάλογα να τοποθετηθεί και το Υπουργείο και η εργοδοσία. Ουσιαστικά, δεν θέτουμε νέα αιτήματα, δεν ζητούμε τίποτα παραπάνω από εκείνο που είναι συμφωνημένο. Περισσότερο επιδιώκουμε την κατοχύρωση τους και νομικά για να μην τυγχάνουν εκμετάλλευσης οι εργαζόμενοι από πολλούς ξενοδόχους», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς για τις καθορισμένες συναντήσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έχει καθοριστεί συνάντηση στις 23 Αυγούστου με τους Συνδέσμους των Ξενοδόχων, ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, και θα γίνει μια κοινή συνάντηση όλων των μερών, στις 26 Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Τονωτική ένεση για ξενοδοχεία και εστίαση τα διαδοχικά τριήμερα
Η βιομηχανία του τουρισμού και της φιλοξενίας: Τι λένε τρεις ξενοδόχοι
Mint bar: Εκλεπτυσμένες γεύσεις και επιλογές
Μιχάλης Σοφοκλέους: Στο Mercure City Hotel δημιουργούμε μια αξέχαστη και ολιστική εμπειρία
Η ηγεσία του ΠΑΣΥΞΕ στην Έκθεση ITB Berlin 2024
Leaders in Hospitality Awards: Ποιοι διακρίθηκαν
Αγκάλιασε τη νέα κανονικότητα και κέρδισε τις εντυπώσεις