Εστιατόρια και ξενοδοχεία ψηλά στις προτιμήσεις των Κυπρίων

Σε εστιατόρια και ξενοδοχεία πήγαν τα περισσότερα έξοδα των νοικοκυριών στην Κύπρο κατά το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. 
 
Όπως διαπιστώνεται, τα νοικοκυριά έχουν διαφορετικά πρότυπα κατανάλωσης σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το επίπεδο εισοδήματος, τις πολιτισμικές συνήθειες ή τη γεωγραφική θέση, στην ΕΕ. Κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 2017, το μεγαλύτερο μέρος (περίπου το ένα τέταρτο) της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών δαπανήθηκε για τη στέγαση (όχι όμως και την αγορά κατοικιών), το νερό, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, ενώ οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν το 13% και τα τρόφιμα το 12%. Η κατηγορία "εστιατόρια και ξενοδοχεία" και "αναψυχή και πολιτισμός" ακολούθησαν με μερίδιο περίπου 9% το καθένα.

Οι υπόλοιπες ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών διέθεταν ποσοστά από περίπου 4% έως 6%: "έπιπλα και είδη οικιακής χρήσης", "είδη ένδυσης και υπόδησης", "αλκοολούχα ποτά και καπνός" και "υγεία", ενώ οι "επικοινωνίες" και "εκπαίδευση" είχαν μικρότερα μερίδια 3% και 1% αντίστοιχα. Οι δαπάνες για νοικοκυριά αφορούσαν κυρίως τη στέγαση σε όλα τα κράτη μέλη εκτός από την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία, όπου τα τρόφιμα ήταν το πιο σημαντικό έξοδο, και την Κύπρο και τη Μάλτα όπου ήταν "τα εστιατόρια και ξενοδοχεία".

Συγκεκριμένα, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία κατατάσσονται στην κορυφή της λίστας για την Κύπρο, με 17,5% του συνόλου, οι κατοικίες, το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και άλλα τρόφιμα ακολουθούν με 15,4%, τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά στο 13,7%, οι μεταφορές 13% %, ψυχαγωγία  6%, αλκοολούχα ποτά και καπνός 5,6%, υγεία 4,9%, είδη ένδυσης και υπόδησης 4,8%, επίπλωση και οικιακός εξοπλισμός 4,4%, επικοινωνίες 3% και η εκπαίδευση συμπληρώνει τον κατάλογο με 2,6%.
 
Εξάλλου, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ ήταν 12,6% το πρώτο τρίμηνο του 2019, έναντι 12,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ενώ ήταν 9,3% το πρώτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με 9,2% το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο του 2019, το ποσοστό επιχειρηματικών επενδύσεων ήταν 23,6% στη ζώνη του ευρώ, σταθερό σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το μερίδιο κέρδους των επιχειρήσεων στη ζώνη του ευρώ ήταν 39,8% το πρώτο τρίμηνο του 2019, έναντι 40,0% το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την πρώτη δημοσίευση των εποχικά διορθωμένων τριμηνιαίων ευρωπαϊκών λογαριασμών της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο
«Τροχοδρομεί» σε επενδύσεις για μακρινούς προορισμούς η Aegean
H σημασία της προβολής της Κύπρου ως προορισμού που προσφέρει καλό και φρέσκο ψάρι