Χάρης Λοϊζίδης: Να βρούμε τα όρια του τουρισμού μας

InBusinessNews  18/06/2019 15:37
Χάρης Λοϊζίδης: Να βρούμε τα όρια του τουρισμού μας

Χάρης Λοϊζίδης: Να βρούμε τα όρια του τουρισμού μας

InBusinessNews  18/06/2019 15:37
Να κινούμαστε πριν από τους ανταγωνιστές μας, όχι να τους ακολουθούμε ή να τους αντιγράφουμε με μεγάλη καθυστέρηση, είναι το στοίχημα που έθεσε για τον κυπριακό τουρισμό από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, ώστε να διαφανεί μέχρι που μπορεί να στοχεύει και να φτάσει η βιομηχανία. 

RELATED ARTICLES


Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η άνοδος που κατέγραψε η τουριστική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν συγκυριακή ή απλώς το ευνοϊκό αποτέλεσμα των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι κύριοι ανταγωνιστές μας, αφού η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και όταν οι συγκεκριμένοι προορισμοί μπήκαν ξανά στην αγορά, και με τρόπο πολύ επιθετικό σε επίπεδο τιμών, αλλά και σε επίπεδο παροχής κυβερνητικών κινήτρων.
 
Όπως εξήγησε, η σημερινή στόχευση που υπάρχει είναι να ξεπεραστεί το φράγμα των 4 εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως, αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα, με την επικέντρωση σε επισκέπτες πιο υψηλών εισοδημάτων, δηλαδή η ποιοτική αναβάθμιση του κυπριακού τουρισμού, που είναι και το επόμενο μεγάλο στοίχημα.
 
 
Ο ΠΑΣΥΞΕ θεωρεί ως κρίσιμης σημασίας τις πιο κάτω συγκεκριμένες κατευθύνσεις: 
  • Την ολοκλήρωση του νέου Θεσμικού Πλαισίου Κατηγοριοποίησης Ξενοδοχείων, ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των ξενοδοχειακών μονάδων
  • Την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής που είναι σήμερα στο στάδιο της υλοποίησης
  • Την αξιοποίηση ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης, ιδιαίτερα μεταξύ των ανέργων και στην παραχώρηση άδειας εργοδότησης φοιτητών από  τρίτες χώρες κατά τους θερινούς μήνες
  • Την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού με εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες

Αισθητή μείωση στις προκρατήσεις  

Όσον αφορά τα υφιστάμενα δεδομένα που αφορούν το 2019, αυτήν τη στιγμή καταγράφεται αισθητή μείωση στις προκρατήσεις της τάξης του 5% έως 10% ανάλογα με την τουριστική περιοχή.
 
Δηλαδή, οι πιέσεις που δέχεται ο κυπριακός τουρισμός στη προσπάθεια του να σταθεροποιηθεί και την διετία που βρίσκεται σε εξέλιξη στα ικανοποιητικά επίπεδα του 2018, είναι ακόμα πιο έντονες.
 
Πέραν των εξωτερικών παραγόντων που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας πακέτου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ αναφέρθηκε και στο εγχώριο ζήτημα, του ενεργειακού κόστους, το οποίο επηρεάζει τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις αεροπορικές εταιρείες. Για τον ζήτημα αυτό σημείωσε πως η αύξηση του ενεργειακού κόστους τους πρώτους μήνες του 2019 συγκαταλέγεται στις υψηλότερες της Ευρώπης. 

Airbnb και Tripadvisor 

Ο Χάρης Λοϊζίδης έκανε επίσης αναφορές τόσο στον τομέα του Airbnb όσο και στις δυνατότητες του Tripadvisor, σημειώνοντας την ανάγκη θεσμοθέτησης κανόνων αναφορικά με το Airbnb, ώστε να προστατευτεί το brand της Κύπρου, καθώς και τη βαρύτητα που έχει μία αρνητική κριτική στο Tripadvisor από τουρίστες. «Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι το διαδίκτυο λειτουργεί ως πομπός ταχύτατης διάδοσης των μηνυμάτων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κυρίως μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και εν πολλοίς καθορίζει την εικόνα ενός τουριστικού προορισμού συνολικά», εξήγησε. 

Έτοιμοι για καθορισμό κατώτατου μισθού 

Επί της ευκαιρίας και ενόψει της διαβούλευσης που είναι σε εξέλιξη με τις συντεχνίες του προσωπικού για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον ξενοδοχειακό τομέα, ο κ. Λοϊζίδης απηύθυνε και θερμή έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ως προς την ανάγκη να επικρατήσει η λογική και να εξευρεθούν συναινετικές λύσεις, δηλώνοντας παράλληλα την ετοιμότητα της πλευράς των ξενοδόχων για να συμφωνήσουν στον καθορισμό κατώτατου μισθού.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας