ACTA : Μικρή μείωση από πέρσι στον τουρισμό

Κοντά στον αφίξεων, που καταγράφηκαν πέρσι στον τουρισμό με μια μικρή μείωση, είναι η εκτίμηση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) για τους επόμενους μήνες του Καλοκαιριού και τη ροή τουριστών προς την Κύπρο τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βασίλη Σταματάρη.

Η μείωση οφείλεται μεταξύ άλλων, στον ανταγωνισμό με τις γειτονικές χώρες, το Brexit που παίρνει συνεχώς αναβολές δημιουργώντας αβεβαιότητα, την αποχώρηση της GERMANIA από την αγορά και την προτίμηση των Ρώσων προς Τουρκία.
 
 «Ήδη τα ξενοδοχεία γνωρίζουν πολύ καλά την ροή των κρατήσεων και βλέπουν να υπάρχει μια πτώση. Υπήρχαν μειώσεις στις κρατήσεις για τον Ιούνιο. Κάποια ξενοδοχεία φαίνεται να είναι γεμάτα από κρατήσεις στην περίοδο Ιουνίου. Δεν δουλεύει όλη η αγορά και πρέπει να βλέπεις το σύνολο των αριθμών και κανένας δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος κατά πόσον θα είμαστε πολύ κοντά στους περσινούς αριθμούς. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Εκτιμούμε ότι μπορεί να είμαστε κοντά στα νούμερα με κάποια μικρή μείωση από πέρσι», είπε ο κ. Σταματάρης στο ΚΥΠΕ.

Όπως ανέφερε, τα μηνύματα για τους τέσσερις πρώτους μήνες στην τουριστική βιομηχανία ήταν αισιόδοξα. Σε αυτό βοήθησε και η περίοδος του Πάσχα με τις κρατήσεις από Κύπριους αλλά και ξένους με τη διαφορά του Μαρτίου όπου καταγράφηκε κάποια μείωση.  Συνολικά όμως η τουριστική κίνηση κυμάνθηκε στα ίδια περσινά επίπεδα.

Σε σχέση με τις ανταγωνιστικές γειτονικές χώρες την Τουρκία και την Αίγυπτο, είπε ότι άρχισαν να δραστηριοποιούνται προσφέροντας πολύ φθηνά πακέτα με διαφορά από τα πακέτα που προσφέρει η Κύπρος.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι μειώσεις από τη Βρετανία δεν θα είναι τόσο μεγάλες λόγω του Brexit που δημιουργεί αβεβαιότητα στον κόσμο.

Υπάρχει «κούμπωμα» στις κρατήσεις, σημείωσε, με αποτέλεσμα να είναι της τελευταίας στιγμής.

Η κρίση με μεγάλες οικονομικές ζημιές που διανύει και ένας από τους μεγάλους ταξιδιωτικούς πράκτορες, ο Thomas Cook, έχει φέρει τα πάνω-κάτω στις κρατήσεις. Αναμένουμε, ανέφερε ο κ. Σταματάρης πως θα ανταποκριθεί τελικά η εταιρεία, αν θα έχει στήριξη από το κράτος.
 
«Επίσης, η ρωσική αγορά φαίνεται ότι κι αυτή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες από το συνάλλαγμα κύρια και τις υπαλλακτικές λύσεις που προσφέρονται προς Τουρκία. Αναμένουμε από τις υπόλοιπες χώρες που έχουν δρομολογημένες πτήσεις προς την Κύπρο να μπορέσουν να μας βοηθήσουν με περισσότερο σπρώξιμο και από το Υφυπουργείο και από τον ιδιωτικό τομέα για να καλύψουν ίσως κάποιες μειώσεις που θα έχουμε από τις μεγάλες χώρες», πρόσθεσε.
 
Σε σχέση με τη Γερμανία, συνέχισε, και την αποχώρηση της GERMANIA από την αγορά, η αντιμετώπιση της αναπλήρωσης σε δρομολόγια εκεί είναι πολύ δύσκολη και για την διόρθωση της κατάστασης θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσουν να βρεθούν άλλες λύσεις.
 
Παρά τις δυσκολίες, σημείωσε ο κ. Σταματάρης, όλο το σύνολο του τουριστικού τομέα βρίσκεται σε εγρήγορση γιατί κάθε χρόνο υπάρχουν κάποιες δυσμενείς συγκυρίες με κινδύνους ακόμα και από τον καιρό. «Όταν στην Ευρώπη υπάρχουν συνθήκες καλύτερες απ΄ ό,τι έχουμε στην Κύπρο αυτό είναι ένα κομματάκι από τα πολλά κομματάκια που επηρεάζουν τη ροή τουριστών προς το νησί μας», συμπλήρωσε.
 
Εκφράζοντας αισιοδοξία, είπε ότι «και μικρό ποσοστό μείωσης να έχουμε, είμαστε αρκετά ψηλά και πρέπει να είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι στο να κρατούμε όσο πιο κοντά γίνεται, στους αριθμούς των δύο τελευταίων χρόνων».
 
Σκαμπανεβάσματα υπάρχουν, συνέχισε, κι εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι να αποδώσουν μέτρα, τα οποία λαμβάνει με νέες ρυθμίσεις το Υφυπουργείο, μέτρα όμως που θα φανούν σε πράξη σε τουλάχιστον έξι μήνες από σήμερα για να έχουμε μια πορεία περαιτέρω ανόδου γιατί οι στόχοι που είχαν μπει είναι να ξεπεράσουμε αυτούς τους αριθμούς των τελευταίων χρόνων.
 
Εξερχόμενος τουρισμός
Όσον αφορά τον εξερχόμενο τουρισμό, ο κ. Σταματάρης επεσήμανε ότι ο κόσμος επιστρέφει πίσω στις οργανωμένες διακοπές. «Έχουμε δει κόσμο που απουσίαζε κάποιο καιρό από τα γραφεία μας, επανέρχεται αυτή η ζήτηση. Δουλεύουν αρκετά καλά οι εκδρομές και μετά από την Έκθεση ΤΑΞΙΔΙ που προηγήθηκε, αδημονεί ο κόσμος πότε θα είναι έτοιμα τα προγράμματα μας. Υπάρχει μια συνεχή ροή κρατήσεων, όπως βλέπουμε και από τα μέλη μας για ταξίδια εξωτερικού που είναι η Ελλάδα με τα νησιά και στην ευρύτερη Ελλάδα από βόρεια μέχρι νότια, γύρους Πελοποννήσου, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και τα ιδιαίτερα νησιά και συνδυασμοί», σημείωσε.

Ανέφερε ότι υπάρχουν και μεγάλη ζήτηση για ευρωπαϊκούς προορισμούς όπου φαίνεται να υπάρχει προτίμηση εκεί όπου συνδυάζονται περισσότερες από μια χώρες - οι συνδυασμοί χωρών είναι αυτό που αρέσει στον κόσμο, καθώς επίσης επιλέγει τις κρουαζιέρες για τα ταξίδια του.

«Ο κόσμος επιλέγει την κρουαζιέρα για την Μεσόγειο. Υπάρχουν και από την Ελλάδα αρκετές επιλογές που μπορεί κάποιος να πάρει με την Ελλάδα ως αφετηρία για τις κρουαζιέρες του», συμπλήρωσε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024