Logicom Cyprus Marathon: To δυναμικό τουριστικό προϊόν σε αριθμούς

O Logicom Cyprus Marathon πραγματοποιήθηκε για 21η φορά στην Πάφο στις 17 Μαρτίου. Η διοργάνωση προσέλκυσε 1.700 αθλητές από το εξωτερικό και συνολικά 3.500 ξένους επισκέπτες. Υπολογίζεται πως οι ξένοι και οι ντόπιοι δρομείς με τους συνοδούς τους άφησαν στην οικονομία της πόλης σχεδόν 1.000.000 ευρώ τις μέρες του αγώνα.

Τα οικονομικά οφέλη της πόλης είναι εξαιρετικά σημαντικά αν υπολογίσουμε πως ο Μάρτης, αποτελεί τον 4ο χειρότερο τουριστικό μήνα του έτους.

Η αρχαιότερη εν ζωή διοργάνωση Μαραθωνίου του νησιού εκμεταλλευόμενη τη ραγδαία ανάπτυξη του δρομικού κινήματος σε Κύπρο και εξωτερικό αλλά και το δυνατό τουριστικό Brand της Πάφου καταφέρνει να προσελκύει ντόπιο και ξένο τουρισμό υποστηρίζοντας σημαντικά την οικονομία της πόλης.

Ο Γιώργος Κακoυρίδης, Marketing & Partnerships Director της διοργάνωσης μίλησε στο INBusinessNews για όλα τα οικονομικά οφέλη που φέρνει στην πόλη της Πάφου της ο Logicom Cyprus Marathon.

Διαβάστε ακόμα: Νέο τεύχος GOLD: On The Right Track

Διαβάστε ακόμα: Retail Awards: Βραβεύτηκαν οι Φυσικοί Ζωμοί Μιτσίδη

Πόσοι αθλητές προέρχονταν από το εξωτερικό και πόσοι ήταν οι συνοδοί τους;

Στη φετινή διοργάνωση του 21ου Logicom Cyprus Marathon, 1700 δρομείς προέρχονταν από το εξωτερικό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι συνήθως ο κάθε δρομέας συνοδεύεται κατά μέσον όρο από ένα τουλάχιστον μέλος της οικογένειας η φίλο/η, τότε ο συνολικός αριθμός των ξένων επισκεπτών στο νησί μας ξεπέρασε τους 3500 επισκέπτες. Η χώρα με τις περισσότερες συμμετοχές ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, καλύπτοντας το 50% όλων των ξένων συμμετοχών. 

Ποιος είναι ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος του Logicom Marathon Cyprus στην πόλη της Πάφου τις μέρες της διοργάνωσης;
Οι ξένοι δρομείς διαμένουν σε ξενοδοχεία της Πάφου κατά μέσον όρο 4.4 βράδια, ενώ η Πάφος επωφελείται και από τον εσωτερικό τουρισμό με αρκετούς Κύπριους δρομείς να διαμένουν σε ξενοδοχεία της πόλης για τουλάχιστον ένα βράδυ. Υπολογίζεται ότι τόσο τα ξενοδοχεία της Πάφου όσο και οι άλλες παρεμφερείς τουριστικές επιχειρήσεις επωφελούνται με ένα ποσό της τάξης των 800,000 – 1,000,000 Ευρώ. Εκτός αυτού, ο Μαραθώνιος στην Πάφο, αποτελεί ένα από τους βασικότερους πυλώνες του χειμερινού αθλητικού τουρισμού της χώρας μας αφού διοργανώνεται σε μια σχετικά νεκρή περίοδο (Μάρτιο) για τον τουρισμό μας.

Για πιο λόγο επισκέπτονται οι ξένοι δρομείς τον Logicom Cyprus Marathon;

Αναλύοντας την έρευνα που κάνουμε κάθε χρόνο με ερωτήσεις προς τους συμμετέχοντες, ο κυριότερος λόγος επισκεψιμότητας των ξένων είναι το “Value for Money”. Με άλλα λόγια, ο ξένος ψάχνει την ποιότητα και την βρίσκει με χαμηλό κόστος στην Πάφο. Η Πάφος, είναι ο πιο ιδανικός προορισμός στην Κύπρο για να φιλοξενήσει μια παγκόσμιας εμβέλειας αθλητική διοργάνωση για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρωταρχικής σημασίας είναι το γεγονός ότι η Πάφος διαθέτει το δικό της Διεθνές Αεροδρόμιο ενώ παράλληλα διαθέτει τις περισσότερες ξενοδοχειακές κλίνες στην Κύπρο! Η εμπειρία και η γνώση της άψογης εξυπηρέτησης του τουρίστα από τις ξενοδοχειακές μονάδες της Πάφου έχει βοηθήσει στο να είναι σε θέση η Πάφος να μπορεί να απορροφήσει χιλιάδες ξένους επισκέπτες με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της πόλης.  

Λόγο αυτού του γεγονότος και παράλληλα με τις υψηλές προδιαγραφές που χαρακτηρίζουν τη  διοργάνωση του Logicom Cyprus Marathon, οι δρομείς απολαμβάνουν φθηνές διακοπές ταυτόχρονα με το αγαπημένο τους χόμπι που είναι το τρέξιμο. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι 40% των συμμετεχόντων λένε ότι τους παρότρυνε ένας φίλος/η ή ένα μέλος της οικογένειας τους (word of mouth marketing) για να λάβουν μέρος στον Logicom Cyprus Marathon.

Logicom Cyprus Marathon σε αριθμούς

550 Ο συνολικός αριθμός των αθλητών που συμμετείχαν στον πρώτο Μαραθώνιο το 1999 στις τρεις αποστάσεις του Μαραθώνιο, Ημιμαραθωνίου και αγώνα 10 χλμ.
3600 Οι δρομείς που συμμετείχαν φέτος στον Logicom Cyprus Marathon
02:33:02 Το ρεκόρ Μαραθώνιου από τον Ιορδανό Salameh Al Aqra στο Μαραθώνιο του 2005.
04:21:50 O Μέσος χρόνος τερματισμού των μαραθωνοδρόμων
50% των συμμετεχόντων Μαραθωνοδρόμων τερματίζουν μεταξύ των 3 ωρών και 30 λεπτών  με 4 ώρες και 30 λεπτά.
44 Η μέση ηλικία συμμετεχόντων
22% Το ποσοστό για τις ηλικίες 15 – 30 ετών που συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες
19% Το ποσοστό για τις ηλικίες 31 – 40 ετών που συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες
31% Το ποσοστό για τις ηλικίες 41 – 50 ετών που συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες
28% Το ποσοστό για τις ηλικίες 51 – 78 ετών που συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες 51 – 78 ετών
48% Το ποσοστό των συμμετοχών που προέρχονται από το εξωτερικό με τις τρεις πιο δημοφιλής χώρες να είναι κατά σειρά συμμετοχών το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και το Ισραήλ.
78 Η ηλικία του μεγαλύτερου αθλητή που τερμάτισε
99% Το ποσοστό των αθλητών που τερμάτισαν
54 Οι χώρες που έλαβαν μέρος στο φετινό Logicom Cyprus Marathon
216 Οι εθελοντές που εξυπηρέτησαν τους 3600 δρομείς του φετινού Μαραθώνιου
500 Ο αριθμός αθλητών που έλαβαν μέρος στους αγώνες υποστηρίζοντας φιλανθρωπικά ιδρύματα.
€30.000 Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στον φετινό Μαραθώνιο για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
20.000 Τα πλαστικά μπουκάλια νερού χρησιμοποιήθηκαν για να αναπληρώσουν τα υγρά τους οι δρομείς. Να σημειωθεί ότι όλα τα μπουκάλια συγκεντρώθηκαν μετά τη χρήση τους και δόθηκαν για ανακύκλωση.
6.000 Τα πλαστικά ποτήρια με ηλεκτρολύτες (ποτά ενέργειας) που δόθηκαν στους δρομείς. Όλα τα πλαστικά ποτήρια συγκεντρώθηκαν μετά τη χρήση τους και δόθηκαν για ανακύκλωση.
2.500 Ο αριθμός των που έδωσε στους δρομείς η διοργάνωση
30.000 Οι δρομείς που έλαβαν μέρος σε όλες τις διοργανώσεις από το 1999
 
 

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024