150 επιχειρήσεις στην «Εβδομάδα Κυπριακού Προγεύματος και Brunch»

Με τη συμμετοχή 150 επιχειρήσεων στην Κύπρο, άρχισε τη Δευτέρα και θα συνεχιστεί μέχρι τις 12 Μαΐου, η «Εβδομάδα Κυπριακού Προγεύματος και Κυπριακού Brunch», κατά την οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επιλέξει πρόγευμα ή και Brunch από κυπριακά προϊόντα και εδέσματα βασισμένα σε τοπικές, παραδοσιακές ή και δημιουργικές συνταγές.  

Το εναρκτήριο λάκτισμα της εβδομάδας που διοργανώνουν το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου και ο Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού έδωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο οποίος μιλώντας στην εναρκτήρια ημερίδα μίλησε για τους κύριους στόχους του προγράμματος. Όπως είπε ο Υφυπουργός, οι κύριοι στόχοι είναι να δοθεί στους επισκέπτες της Κύπρου μια αυθεντική εμπειρία, αλλά και επωφεληθούν οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο το νησί, συνδέοντας τη γαστρονομία με τον τουρισμό.
 
«Είμαι μεγάλη υπόθεση και πολύ σημαντικό για μας να βλέπουμε 150 επιχειρήσεις, εστιατόρια και καταλύματα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει κυπριακό πρόγευμα και κυπριακό Brunch σε  αυτά τα καταλύματα που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό το έργο και η χρήση των hashtags  #cyprusbreakfast και #visitcyprus θα βοηθήσουν στην προώθηση του κυπριακού προγεύματος ανά το παγκόσμιο. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το κυπριακό πρόγευμα έχει κάτι το διαφορετικό να προσφέρει σε σχέση με το αγγλικό και το αμερικάνικο πρόγευμα που προσφέρεται σε πολλά ξενοδοχεία.
 
«Νιώθουμε ότι το κυπριακό πρόγευμα έχει μια χάρη, μια αγάπη, μια περηφάνεια μέσα του, η οποία πηγάζει από τις παραδοσιακές συνταγές και το σεβασμό μας στο παρελθόν, στην ιστορία της χώρας μας και στις γιαγιάδες μας», είπε. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα δοθούν πολλές ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια σε τοπικούς παραγωγούς, μικρούς και μεγάλους να αναδείξουν τα προϊόντα τους και γιατί όχι να προχωρήσουν σε μοντερνοποίηση κάποιων συνταγών, έτσι ώστε να πάει η Κύπρος ένα βήμα παραπέρα σε διεθνές επίπεδο.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου Γιώργος Δαμιανού, μιλώντας στην ημερίδα, εξήρε τον ρόλο του Υφυπουργού Τουρισμού, τον οποίο χαρακτήρισε ως σύμμαχο στις προσπάθειές τους για αναβάθμιση του κυπριακού προγεύματος και προώθησης της κυπριακής γαστρονομίας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Ανέφερε ότι ο δρόμος τους όλα αυτά τα χρόνια ήταν μοναχικός και αφού προσπάθησαν επανειλημμένα τόσο με το Υπουργείο Παιδείας όσο και τις ανώτερες σχολές να συμβάλουν και να προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, δεν βρήκαν ανταπόκριση.
 
Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού Φίλιππος Δρουσιώτης, είπε ότι στόχος του οργανισμού είναι ο τουρισμός στην Κύπρο να αναπτύσσεται με γνώμονα τις πρακτικές αειφορείας που θα αποφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για το παρόν και μέλλον.

 

Νέο σήμα ποιότητας για την κυπριακή γαστρονομία

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας η Διευθύντρια Τουρισμού Αννίτα Δημητριάδου, παρουσίασε το Σύμφωνο Aνάδειξης Kυπριακής Γαστρονομίας ‘TASTE CYPRUS’, μια προσπάθεια συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για την ανάδειξη, αξιοποίηση και προβολή του γαστρονομικού πλούτου της Κύπρου. «Το Σύμφωνο Ανάδειξης Κυπριακής Γαστρονομίας εστιάζει στη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας - γαστρονομικής συνείδησης και ταυτόχρονα στην ποιοτική αναβάθμιση προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την κυπριακή κουζίνα και γαστρονομία», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία επιδιώκει τη διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων, την προβολή του διατροφικού πλούτου και της ξεχωριστής οινο-γαστρονομικής παράδοσης, τη σταδιακή καθιέρωση της Κύπρου στη συνείδηση των επισκεπτών  όχι μόνο ως προορισμού ήλιου και θάλασσας, αλλά και ως προορισμού γαστρονομικών εμπειριών. Επιστέγασμα της προσπάθειας αυτής, όπως είπε, είναι η εφαρμογή και απονομή Κοινού Σήματος Ποιότητας με το οποίο επιβραβεύεται η συμμόρφωση των επιχειρήσεων έπειτα από διαδικασία αξιολόγησης σε συγκεκριμένα κριτήρια και μέσω του οποίου προβάλλεται η κυπριακή γαστρονομία.


Το σήμα  που θα εκπροσωπεί πλέον την Κυπριακή Γαστρονομία, είναι το «TASTE CYPRUS - DELIGHTFUL  JOURNEYS», το οποίο όπως είπε, παραπέμπει στην αίσθηση της γεύσης και παροτρύνει τον επισκέπτη με μία πρόσκληση εξερεύνησης και ανακάλυψης της γαστρονομικής εμπειρίας της Κύπρου. Οι επιχειρήσεις που μπορούν να αποκτήσουν το συγκεκριμένο σήμα είναι κέντρα εστίασης και αναψυχής, επισκέψιμες μονάδες παραγωγής τοπικών προϊόντων διατροφής και καταστήματα πώλησης τοπικών προϊόντων διατροφής.
 
Με την απόκτηση του σήματος, είπε η κα. Δημητριάδου,  διαφοροποιούνται  και αναβαθμίζονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της επιχείρησης, η επιχείρηση αποκτά ένα αναγνωρίσιμο εργαλείο προβολής και προώθησης και προβάλλεται μέσα από δράσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού. Η απόκτηση του σήματος προϋποθέτει υποβολή αίτηση και διαδικασία αξιολόγησης.


Το έργο υλοποιήθηκε πιλοτικά στην επαρχία Λάρνακας από το Σεπτέμβριο 2017 μέχρι το Μάρτη 2019 και επί του παρόντος κατάφεραν να συμμορφωθούν απόλυτα με τις προδιαγραφές και τα κριτήρια του Συμφώνου δεκαέξι επιχειρήσεις, οι προσπάθειες των οποίων επιβραβεύτηκαν στην εκδήλωση με την απονομή του σήματος. Στόχος του Υφυπουργείου είναι η σταδιακή επέκταση του σήματος και σε άλλες περιοχές της Κύπρου αφού αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Minthis: Το κορυφαίο lifestyle θέρετρο της Κύπρου και προορισμός απόδρασης για κάθε περίσταση
Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην επαρχία Πάφου... Μισά-μισά διαμερίσματα και σπίτια ή επαύλεις
Emirates: Βραβείο «Best Inflight Entertainment Award» στα Airline Excellence Awards 2024
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»