Ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν υπαλλήλους στην τουριστική βιομηχανία

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική και επισιτιστική βιομηχανία λόγω της μη εξεύρεσης προσωπικού και οι οποίοι ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής ζήτησαν από τους αρμοδίους να εξεύρουν άμεσες λύσεις μια από τις οποίες είναι η επέκταση του διατάγματος εργοδότησης ξένων φοιτητών.

Λέχθηκε ότι με βάση στοιχεία του ΕΒΕ Λεμεσού, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια η Λεμεσός θα έχει ανάγκες σε προσωπικό που αγγίζουν τις 7,000.
 
Την ίδια ώρα αναφέρθηκε ότι οι προκλήσεις, πέραν από την εξεύρεση προσωπικού, θα είναι τεράστιες φέτος, καθώς ανακάμπτουν ανταγωνιστικές αγορές στη Μεσόγειο, όπως είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι βρισκόμαστε ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης των τελευταίων χρόνων γιατί καλούμαστε να λειτουργήσουμε μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Είπε ότι οι πιέσεις είναι τεράστιες και εκεί που θα κριθούμε καταλυτικά είναι στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, δηλαδή των λεγόμενων υπηρεσιών ‘value for money’.

Ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε καταρτισμένο και μη προσωπικό και πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να εξεύρουν τρόπους για να στελεχωθούν τα ξενοδοχεία με επάρκεια.
 
Ο κ. Ιωαννίδης είπε πως οι υφιστάμενοι επαγγελματίες πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και να υποστηρίζονται από ένα φάσμα υπαλλήλων βοηθητικών καθηκόντων. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο σε βοηθητικής φύσης καθήκοντα.
 
Απέρριψε τα όσα λέγονται για δήθεν πενιχρές απολαβές, αναφέροντας ότι πρόκειται περί μύθου. Ανέφερε επίσης ότι η πραγματικότητα αντανακλάται και στο γεγονός ότι πολλοί υπάλληλοι μετακινούνται σε άλλες εργασίες λόγω καλύτερων όρων και ωφελημάτων. Ο κ. Ιωαννίδης δεν απέκλεισε να υπάρχουν εξαιρέσεις, πρόσθεσε όμως ότι ο κανόνας είναι ότι οι καλοί υπάλληλοι είναι περιζήτητοι.

Ανέφερε ακόμη ότι λόγω πτώχευσης δύο γερμανικών εταιρειών οι αφίξεις φέτος από Γερμανία θα είναι μειωμένες.
 
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Φάνος Λεβέντης ανέφερε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι απευθύνουν δραματική έκκληση για την έλλειψη προσωπικού, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο η μεγαλύτερη βιομηχανία του τόπου με τη μεγαλύτερη συνεισφορά να τυγχάνει αυτής της μεταχείρισης. Ανέφερε ότι κάθε χρόνο στην αρχή της τουριστικής περιόδου λέγονται τα ίδια και πάντα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς ουσιαστικές λύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι μισθοί και εξέφρασε την πεποίθηση η Υπουργός Εργασίας να λάβει την ορθή απόφαση και να δώσει την ευκαιρία σε φοιτητές από τρίτες χώρες να απασχοληθούν έγκαιρα την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου με βάση το διάταγμα και να εξεταστούν οι αιτήσεις τους έγκαιρα για να μην παρουσιαστούν ελλείψεις. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αν το διάταγμα επεκταθεί και δοθεί το δικαίωμα στους φοιτητές να απασχολούνται κάποιες ώρες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ενδεχομένως αυτό να βοηθήσει περαιτέρω την τουριστική βιομηχανία.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι η τουριστική και επισιτιστική βιομηχανία είναι η ατμομηχανή του τόπου με μια τεράστια συνεισφορά και σήμερα στη συνεδρίαση οι εκπρόσωποί τους εξέπεμψαν κραυγή αγωνίας γιατί δεν υπάρχει στελέχωση.

Τα προβλήματα, είπε, ήταν γνωστά αλλά έχουν διογκωθεί και ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι στη Λεμεσό τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες ανέρχονται σε 7,000 ενώ η βιομηχανία αυτή τη στιγμή εργοδοτεί κάποιες εκατοντάδες. Ο κ. Κυπριανού είπε πως η άμεση λύση που προτάθηκε από όλους σχεδόν τους παρευρισκόμενους είναι η δυνατότητα εργοδότησης των ξένων φοιτητών στα κυπριακά πανεπιστήμια και σχολές. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είπε, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η βιομηχανία της εκπαίδευσης στον τουριστικό κλάδο όχι ως βιομηχανία παραγωγής ανέργων.

Ανέφερε ότι η προσπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση δημιουργίας υποδομών παραγωγής συγκεκριμένων ειδικοτήτων για να εργαστούν στον κλάδο του τουρισμού.
 
Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στη νοοτροπία πολλών Κυπρίων που θεωρούν υποβάθμιση να εργαστούν στην βιομηχανία αυτή λέγοντας ότι όσο υπάρχει ζήτηση τόσο θα ανεβαίνει και το επίπεδο της αμοιβής.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 16 Απριλίου παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού και της Υπουργού Εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

 

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024