Σ. Περδίος: Ανέλαβε και επίσημα το Υφυπουργείο Τουρισμού

Ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος με την πράξη διορισμού του που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Παρόντες στην τελετή ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και Επίτροποι, καθώς και άλλοι επίσημοι.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η σημερινή τελετή διαβεβαίωσης του Υφυπουργού Τουρισμού, φίλου Σάββα Περδίου, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον ευρύτερο τομέα του Κυπριακού Τουρισμού, ο οποίος, αποκτώντας επίσημα το δικό του αυτόνομο Υφυπουργείο, εισέρχεται σε μία νέα εποχή εκσυγχρονισμού.

Ενός τομέα, ο οποίος παραμένει ζωτικής σημασίας όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, όπως καταδεικνύεται και από την καθοριστική συμβολή του, στην ανατροπή της οικονομικής κρίσης, με τη σταθερή υψηλή συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας μας, με ποσοστό πέραν του 13%.

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης και αξιολογώντας τη σημαντική συνεισφορά του τουριστικού τομέα στην οικονομία της χώρας, προχωρήσαμε στην υιοθέτηση μιας σειράς πολεοδομικών και άλλων κινήτρων, που οδήγησαν στη δρομολόγηση σημαντικών έργων υποδομής που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, καζίνο – θέρετρο, μαρίνες, μεικτές αναπτύξεις, γήπεδα γκολφ και νέες ξενοδοχειακές μονάδες, τα οποία αναβαθμίζουν το τουριστικό μας προϊόν.

Την ίδια στιγμή, προχωρήσαμε στη στρατηγική προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως, μεταξύ άλλων, του επιχειρηματικού, του συνεδριακού, του πολιτισμικού, της υγείας, της παιδείας και του αθλητισμού – για τα οποία βεβαίως χρειάζονται, όπως έχω μιλήσει και με τον Σάββα, πολύ περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί - οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και κυρίως στην επιδιωκόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην άμβλυνση της εποχικότητας.

Ενδεικτικό του θετικού αντίκτυπου που είχε η στοχευμένη πολιτική που ακολουθήσαμε είναι η αλματώδης αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, όπου την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου οι συνολικές αφίξεις τουριστών ανήλθαν στα 3 εκατομμύρια 800 χιλιάδες, ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τους πρώτους 11 μήνες του έτους.

Με τη σύσταση του Υφυπουργείου Τουρισμού και μέσα από τη δυνατότητα χάραξης οριζόντιων πολιτικών και δράσεων, στοχεύουμε στην ενίσχυση της στρατηγικής που υιοθετήσαμε σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του τομέα.

Την ίδια στιγμή στοχεύουμε στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων που παρουσιάζονται στη συνεχώς εξελισσόμενη τουριστική βιομηχανία και σε ένα ευμετάβλητο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας μας προς τον σκοπό αυτό, συνιστά η άμεση υλοποίηση υπό την επιτήρηση του Υφυπουργείου, των προνοιών της ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2018-2030.

Μία Στρατηγική που διαμορφώθηκε βάσει διεθνών πετυχημένων πρακτικών και ως αποτέλεσμα της  συνεργασίας και της διαβούλευσης ξένων εμπειρογνωμόνων με όλους ανεξαίρετα τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού θέτει με σαφή στοχοθέτηση και χρονοδιαγράμματα σε προτεραιότητα τους σχεδιασμούς που απαιτούνται για την αποτελεσματική ανάδειξη και αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, κατά τρόπο που να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σταθερή ανάπτυξη και  πλήρη εναρμόνιση με τα νέα δεδομένα που διέπουν την παγκόσμια τουριστική αγορά και ως εκ τούτου την αειφόρο συμβολή του τουρισμού στον τομέα της οικονομίας.

Είμαι πεπεισμένος ότι μέσω αυτών των καινοτόμων πολιτικών, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα επιτύχουμε νέα σημαντικά αποτελέσματα ως προς:
•          Την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και των εσόδων από παραδοσιακές και νέες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης.
•          Την ενίσχυση της τουριστικής υποδομής και δραστηριότητας στην Κύπρο.
•          Τη διασφάλιση και την παροχή ακόμη πιο ποιοτικών υπηρεσιών.
•          Την περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
•          Την ανάδειξη νέων θεματικών προορισμών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
•          Την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Θα ήταν ασύγγνωστη παράλειψη εκ μέρους μου αν με τη σημερινή ευκαιρία δεν αναγνώριζα τον καταλυτικό ρόλο και την καθοριστική συμβολή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού όσον αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών των εκάστοτε Κυβερνήσεων, οι οποίες έδωσαν την παρατηρούμενη ώθηση στον τουρισμό».

Από την πλευρά του ο κ. Περδίος είπε ότι «ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη του και να τον διαβεβαιώσω ότι φιλοδοξία μου είναι το Υφυπουργείο να συνεργαστεί στενότατα με όλους τους φορείς του τουρισμού και να ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες του.

Στο μυαλό όλων μας είναι σημαντικοί κοινοί στόχοι όπως ο καθορισμός Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό, η επιμήκυνση της σεζόν, η εξεύρεση επενδυτών για μεγάλα έργα, όπως μαρίνες, θεματικά πάρκα, η ανάπτυξη του αγροτουρισμού και φυσικά η ευρύτερη ανάπτυξη όλων των τουριστικών μας περιοχών.

Ευχαριστώ το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ολόκληρη την οικογένεια του ΚΟΤ, τον Πρόεδρο, το ΔΣ, το προσωπικό  για όλα όσα έχουν προσφέρει τα τελευταία χρόνια στον τουρισμό μας. Τα αποτελέσματα σας μιλούν από μόνα τους. Σας ευχαριστώ και συγχαρητήρια.

Θα ήθελα να σταθώ στην καθ΄ αυτή έννοια του τουρισμού. Ο τουρισμός είναι πάνω από όλα συναισθήματα και αναμνήσεις ζωής για έναν επισκέπτη. Και τονίζω τη λέξη συναισθήματα διότι κανείς δεν θυμάται για πάντα αυτά που θα του πεις, σίγουρα όμως θα θυμάται αυτά που τον έκανες να νιώσει.

Στον τουρισμό έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε συναισθήματα ζωής για τους επισκέπτες μας. Και ευτυχώς δεν είναι δύσκολο να το πετύχουμε αυτό μέσω ευγενικής εξυπηρέτησης, ευφάνταστης γαστρονομίας και αυθεντικής φιλοξενίας.

Όποια και να είναι η μορφή τουρισμού στην οποίαν αναφερόμαστε, θρησκευτικός, αθλητικός, ιατρικός και άλλα, αυτά που προανέφερα θα είναι πάντοτε οι βασικοί του πυλώνες.

Κτήρια και όμορφα τοπία βλέπει κανείς και στον Τύπο. Εκεί μέσα. Όμως. δεν μπορείς να γευτείς ένα φαγητό ή να νιώσεις τη ζεστασιά της αυθεντικής φιλοξενίας.

Αυτά είναι πράγματα που μπορούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε απλόχερα σε όλους τους επισκέπτες μας, όποια και να είναι η τουριστική στρατηγική μας. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα και η πρόκληση όλων μας.

Οι μεταρρυθμίσεις, τα νομοσχέδια και η εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής θα γίνουν σταδιακά και με υπομονή. Όμως, τίποτα δεν γίνεται με μαγικό ραβδί. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, ομαδικότητα και όχι πολλά λόγια.

Μπαίνουμε σε μια σημαντική περίοδο μελέτης των σχεδιασμών για να μπορέσουμε σε λίγες βδομάδες να πούμε περισσότερα. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να γνωριστούμε με τους συναδέλφους μου και να ακούσουμε όλους όσοι έχουν να εκφέρουν άποψη για θέματα τουρισμού». 
 
Η τελετή διαβεβαίωσης πραγματοποιήθηκε στις δέκα το πρωί, ενώ στις δώδεκα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υφυπουργείου Τουρισμού, στα γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Δειτε Επισης

Κωνσταντίνος Ηροδότου: Οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου μέσω του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Minthis: Το κορυφαίο lifestyle θέρετρο της Κύπρου και προορισμός απόδρασης για κάθε περίσταση
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην επαρχία Πάφου... Μισά-μισά διαμερίσματα και σπίτια ή επαύλεις
Emirates: Βραβείο «Best Inflight Entertainment Award» στα Airline Excellence Awards 2024
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις