Ο ρόλος των ΜμΕ στην αναδιαμόρφωση του τομέα φιλοξενίας

Ο ρόλος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του τομέα φιλοξενίας στην Κύπρο τέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στις 22 Νοεμβρίου, στη Λάρνακα.

Με τίτλο “Reshaping the hospitality industry – Challenges and opportunities for Cypriot SMEs”, το συνέδριο φιλοξένησε καταξιωμένους επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς που εξειδικεύονται στον τομέα. Φιλοξένησε επίσης υψηλά ιστάμενα στελέχη της EBRD από την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, οι οποίοι ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες σχετικά με τις ευκαιρίες αξιοποίησης επιχειρηματικών συμβουλών και χρηματοδοτικών λύσεων που η EBRD μπορεί να τους προτείνει ως εργαλεία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους. Ειδική αναφορά έγινε στις επιχορηγήσεις για την αγορά εγχώριων και διεθνών επιχειρηματικών συμβουλών, με την παρουσίαση χειροπιαστών παραδειγμάτων ΜμΕ από την Κύπρο και το εξωτερικό, που έχουν επωφεληθεί από παρόμοιες επιχορηγήσεις της τράπεζας.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν παρουσιάσεις σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις στον κλάδο και τις διάφορες παραμέτρους που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις τους. Ο κ. Φίλιππος Σώσειλος, Συνέταιρος, Υπεύθυνος τομέα Φιλοξενίας & Αναψυχής της PwC Κύπρου, ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στον διεθνή κλάδο φιλοξενίας, ενώ ο κ. Άγγελος Λοΐζου, Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), ανέλυσε τις τρέχουσες προκλήσεις στον εγχώριο κλάδο.

Ο κ. Γιώργος Μιχαηλίδης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ειδικών Ενδιαφερόντων & Πολιτιστικού Τουρισμού, αναφέρθηκε στην έννοια του εναλλακτικού τουρισμού και παρουσίασε τις εισηγήσεις του σχετικά με τους τρόπους που οι ΜμΕ μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μία έντονα ανταγωνιστική και συνεχώς μεταβαλλόμενη διεθνή αγορά. 

Άλλα θέματα που αναλύθηκαν από τους ομιλητές αφορούσαν τους τρόπους ανάδειξης του κυπριακού προϊόντος φιλοξενίας για την προσέλκυση ποικίλων και πιο «πιστών» τουριστών, εισηγήσεις για την εργοδότηση ποιοτικού προσωπικού ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών, καθώς και άλλες παράμετρους που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα των ΜμΕ.  

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Alexander Paine, Associate Director της EBRD, δήλωσε «Το συνέδριο στοχεύει να θέσει στο επίκεντρο τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τον τόσο δυναμικό τομέα φιλοξενίας στην Κύπρο. Η EBRD είναι  περήφανη για την υποστήριξη που παρέχει στης ΜμΕ που είναι θετικές ως προς την υιοθέτηση δυναμικών προσεγγίσεων που θα τους βοηθήσουν να επεκτείνουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν και την ποιότητα της εμπειρίας φιλοξενίας. Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας πρέπει να είναι προτεραιότητα, καθώς μπορεί να επιφέρει τεράστιες αλλαγές.»

Χαιρετίζοντας το συνέδριο εκ μέρους του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο κ. Κωνσταντίνος Καραγιώργης, Ανώτερος Λειτουργός Εμπορίου και Εκπρόσωπος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Κύπρου, δήλωσε «Η κυβέρνηση, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των επιχειρήσεων, προχώρησε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αυτές. Ο προϋπολογισμός για την επόμενη τριετία ανέρχεται στα €2,15 εκατομμύρια και προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο στόχος μας είναι να καταστήσουμε τις επιχειρήσεις βιώσιμες και ανταγωνιστικές, με ένα εξαγωγικό προσανατολισμό. »

Εκ μέρους του κ.  Γιώργου Λεπτού, Αντιπρόεδρου Τουρισμού του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), ο κ. Χρίστος Πετσίδης, ευχαρίστησε την τράπεζα για τη διοργάνωση του συνεδρίου και δήλωσε «Το ΚΕΒΕ διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς με την EBRD. Προτιθέμεθα να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία και είμαστε πάντοτε στη διάθεσή της.»

Η εκδήλωση εμπίπτει στο πρόγραμμα «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για Μικρές Επιχειρήσεις» (Advice for Small Businesses - ASB), ένα τριετές πρόγραμμα που υλοποιείται, από τον Μάιο του 2017, από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (ΥΕΕΒΤ) και την EBRD. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της αποδοτικότητας και την προώθηση της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το συνέδριο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. 

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση